NHL

NHL

Kommentti: Jarmo Kekäläinen on kiusallisessa tilanteessa – valttikortit ovat hyllytetyllä NHL:n tähtivahdilla

Julkaistu:

Kommentti
Ykkösvahti Sergei Bobrovskin aika Columbus Blue Jacketsissa on päättymässä, kirjoittaa Ilta-Sanomien NHL-kirjeenvaihtaja Sami Hoffrén.
Ei käy kateeksi Jarmo Kekäläistä.

Columbus Blue Jacketsin GM on joutunut kommentoimaan viime päivien aikana kieli keskellä suuta tähtivahti Sergei Bobrovskin hyllytystä. Bobrovski pudotettiin pois kokoonpanosta ennen torstain kotiottelua Nashville Predatorsia vastaan kurinpidollisista syistä, mikä luonnollisesti nosti isot otsikot.

Bobrovski, 30, on kaksinkertainen Vezina-voittaja ja Blue Jacketsin kiistaton ykkösvahti, mutta kuluva kausi ei ole sujunut odotetulla tavalla.

Ennen harvinaista hyllytystä Bobrovski vaihdettiin maalin suulta pois Tampa Bay Lightningia vastaan. Neljä päivää aiemmin päävalmentaja John Tortorella otti harvinaisen teatraalisesti yhteen vaihtopenkillä Bobrovskin kanssa, kun venäläisvahti vaihdettiin kesken ottelun Carolina Hurricanesia vastaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Raporttien mukaan Bobrovskin hyllytykseen johtanut välikohtaus sattui Tampa-ottelun jälkeen. Tarkempaa tietoa tapahtumien kulusta ei ole, mutta Kekäläinen ilmoitti tiukasti, ettei kyse ollut Bobrovskin ja Tortorellan välisestä sanaharkasta tai kärhämästä.

Yhtä kaikki, turhautumisen aistii molemmista leireistä. Seura ei ole tyytyväinen ykkösvahtinsa pelaamiseen eikä Bobrovski ole mielissään nykytilanteesta. Luottamuspula on ilmeinen.

Nyt kyse ei ole vain muutaman viikon aikajaksosta, jonka aikana nykyiseen pisteeseen on päädytty. Kulisseissa on muhinut jo parin vuoden ajan.


Bobrovski on ollut ammattikuntansa kärkiyksilöitä viime vuodet. Hän on myös Blue Jacketsin arvokkain pelaaja. Siksi hänen keskipalkkansa (7,425 miljoonaa dollaria) on NHL:n kolmanneksi kovin.

Kekäläinen on rakentanut ja vahvistanut joukkuettaan johdonmukaisilla ja viisailla päätöksillä, mutta ilman parhaalla tasollaan pelaavaa Bobrovskia Blue Jackets ei voi menestyä. Tämä on nähty.

Bobrovski on ollut runkosarjassa parin viime kauden ajan täyttä timanttia, mutta pudotuspeleissä tilastot ovat romahtaneet eikä hän ole pystynyt ottamaan tarvittavia torjuntoja kriittisillä hetkillä.

Kaudella 2016–17 Bobrovski pokkasi uransa toisen Vezina-pokaalin, kun hän torjui runkosarjassa 63 ottelua torjuntaprosentilla 93,1 ja päästettyjen maalien keskiarvo oli 2,06. Viime kaudella 65 ottelussa elastisen veskarin torjuntaprosentti oli niin ikään vahva 92,1 ja päästettyjen maalien keskiarvo oli 2,42.

Blue Jackets eteni molempina kausina pudotuspeleihin, mutta matka tyssäsi jo ensimmäisellä kierroksella. Pudotuspeleissä Bobrovski ei ole pystynyt loistamaan samalla tavalla kuin runkosarjassa.

Keväällä 2017 Pittsburgh Penguins passitti Blue Jacketsin kesälomalle viidessä ottelussa. Bobrovskin torjuntaprosentiksi jäi tyly 88,2. Selän taakse upposi keskimäärin 3,88 maalia. Bobrovski hävisi kaksintaistelun selvästi Penguinsin Marc-André Fleurylle.

Viime keväänä Blue Jackets rähmi 2–0-johtoasemansa ottelusarjassa tulevaa mestaria Washington Capitalsia vastaan ja putosi jatkosta voitoin 2–4. Bobrovskin tilastot romahtivat Capitals-sarjan lopulla. Tilastoihin jäi lopulta torjuntaprosentiksi 90,0 ja päästettyjen maalien keskiarvoksi 3,18.


Kevätpettymysten jälkeen Bobrovski on nostettu tikun nokkaan ja suurimmaksi sylkykupiksi, mikä ei ole tietenkään miellyttänyt ykkösvahtia.

Bobrovski selvästikin haluaa vaihtaa maisemaa. Ei hän muuten olisi jättänyt solmimatta jatkosopimusta Blue Jacketsin kanssa viime kesänä. Nykyinen sopimus päättyy tähän kauteen.

Ei ole suuri salaisuus, että Tortorellan ja Bobrovskin välillä on ollut pientä skismaa. Tulisieluisella jenkkiluotsilla ei ole tapana silitellä pelaajiaan, eivätkä tähtipelaajat ole poikkeuksia.

Kukaan pelaaja ei ole koskematon tai kritiikistä vapaa, mutta jokainen ymmärtää millaisia vaikutuksia päävalmentajan ja ykkösvahdin väliseen luottamussuhteeseen tulee, kun päävalmentaja heittelee tärkeintä pelaajaansa bussin alle koko joukkueen edessä ja nöyryyttää häntä välillä jättämällä maalin suulle murskatappioissa.

Bobrovskista näkee, että hän on saanut tarpeekseen Columbuksesta. Tämä on heijastunut väistämättä myös hänen pelaamisen tasoonsa, joka ei tällä hetkellä vastaa kovaa vuosipalkkaa.


Nykyinen tilanne on kiusallinen Kekäläiselle, joka on menettämässä maailmanluokan ykkösvahdin ilmaiseksi vapaille markkinoille kesällä, jos hän ei kauppaa Bobrovskia ennen siirtotakarajaa. Kakkosvahti Joonas Korpisalo ei ole vielä valmis ykkösvahdin vaativaan ruutuun.

Bobrovski pitää kuitenkin tällä hetkellä valttikortteja käsissään, sillä hänellä on sopimuksessaan siirron estävä pykälä. Kekäläinen ei siis voi kaupata Bobrovskia muualle, jos pelaaja ei luovu pykälästä.

Vaikka Bobrovski päättäisi luopua siirron estävästä pykälästä, Kekäläinen ei missään nimessä saisi tällä hetkellä riittävän kovaa siirtokorvausta paluupostissa, sillä muut NHL:n muut GM:t eivät heitä armopaloja Kekäläisen suuntaan tässä vaiheessa. Bobrovskin markkina-arvo on kokenut kolauksia ennen siirtotakarajaa.

Vaikka Bobrovskin tilastot eivät vakuuta pudotuspeleissä ja tämä kausi on ollut vuoristoratamainen, ottajia hänellä riittää kuitenkin kesän vapailla markkinoilla pomminvarmasti. NHL:stä löytyy tukku joukkueita, jotka kuolaavat Bobrovskin tasoisen ykkösvahdin perään.

Perjantaiaamuna Kekäläinen ja muu joukkue tapasivat Bobrovskin, joka sanoi riittävän oikeita asioita, jotta hän sai palata joukkueen mukaan. GM:n mukaan hyllytysasia on loppuunkäsitelty ja nyt mennään eteenpäin.

Näin yksinkertaista se ei tietenkään ole. Kekäläinen on kovien päätösten edessä.

Blue Jackets on matkalla pudotuspeleihin, mutta joukkueen ydinrungosta kaksi kärkipelaajaa on vaihtamassa maisemaa kauden jälkeen.

Bobrovskin lisäksi ykköshyökkääjä Artemi Panarinin sopimus päättyy tähän kauteen, eikä virtuoosimainen venäläishyökkääjä ole suostunut tekemään jatkosopimusta seuran kanssa.

Tuorein hyllytys oli viimeinen sinetti ainakin Bobrovskin ja Blue Jacketsin välillä. Olisi shokkikäänne, jos Bobrovski jatkaisi tämän kevään jälkeen Columbuksessa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt