NHL

NHL-pelaaja Jori Lehterän oli määrä olla käräjillä tiistaina – tuomari kertoo, miten pitkään haastaminen Amerikasta kestää

Julkaistu:

Rikos
NHL-kiekkoilija Jori Lehterä saattaa ilmestyä Tampereen kokaiinikäräjille vasta ensi kesänä.
Jori Lehterän oli määrä olla käräjäoikeudessa tiistaina kello 9. Hänen avustajansa kertoman mukaan Lehterää ei istunnossa nähdä.

– Häntä ei ole haastettu, ja ei ole tietoa, että hän olisi tulossa. Hänen avustajansa saapuu, ja sitten keskustellaan siitä, miten jatkossa toimitaan, sanoo käräjätuomari Petteri Kosonen.

Jori Lehterän versiota tapahtumista ei tiistaina käräjillä kuulla.

– Hänen osuuttaan ei ruveta sen enempää käsittelemään, vaan jäämme odottamaan sitä hetkeä, kun hän pääsee paikalle, sanoo Kosonen.

Lykkäytyykö koko jutun käsittely hamaan tulevaisuuteen, vai erotetaanko Lehterän osuus omaksi jutukseen?

– Siitäkin aamulla porukalla keskustellaan. Meillä on silloin Lehterän avustajalta enemmän tietoa. Hän ehtii olla tänäänkin (maanantaina) päämiehensä kanssa yhteydessä.

Kososen mukaan koko jutun ratkaisu voisi jäädä odottamaan, jos Lehterä saataisiin nopeasti käräjille vastaamaan syytteeseen.

– Jos se kestää pitempään, sitten täytyy miettiä muita keinoja, Kosonen sanoo.

Nuo muut keinot ovat siis ne, että 21:n vastaajan osalta juttu ratkaistaan pikaisesti, ja Lehterän osuus ratkaistaan sitten, kun mies saadaan paikalle.

Haastamistoimia ei ole aloitettu

Jori Lehterä kiekkoilee Philadelphiassa. Kun vastaaja on Yhdysvalloissa, oikeuteen haastaminen on monimutkaista. Haastetta ei voi lähettää tekstiviestillä.

– Me lähetämme ensin tiedon Suomen oikeusministeriölle. Sitten oikeusministeriö ottaa yhteyttä kollegoihin Amerikan mantereella, ja siellä pikku hiljaa asia etenee. Varovaisesti arvioiden tällaiselle toimenpiteelle on varattava kuusi kuukautta aikaa. Me emme ole sitä vielä edes aloittaneet. Olemme luottaneet siihen, että asia saataisiin muilla keinoilla hoidettua, sanoo käräjätuomari Petteri Kosonen.

Lehterän kannalta saattaa olla edullista, että hänen juttunsa käsittely lykkäytyy mahdollisimman kauas tulevaisuuteen. Mahdollista tuomiota ei voida käyttää esimerkiksi perusteena palkanmaksun keskeyttämiseen. Lehterä on syytön niin kauan kuin toisin todistetaan.

Jori Lehterää syytetään siitä, että hän olisi ostanut kahdeksan grammaa kokaiinia ja lisäksi yrittänyt ostaa gramman erää. Syyttäjä vaatii Lehterälle viiden kuukauden vankeusrangaistusta.

Jori Lehterä on kiistänyt syytteen. Amerikkalaismedialle antamassaan kommentissa Lehterä on sanonut, ettei hän ole tehnyt mitään väärää. Kun juttu tuli käräjille uudenvuoden aattona, Lehterä sanoi medialle, että hän aikoo tulla puhdistamaan nimensä.