Megadiilit odottavat Suomi-kiekon kultaista sukupolvea – Sebastian Ahosta tulossa seuransa palkkakuningas - NHL - Ilta-Sanomat

Megadiilit odottavat Suomi-kiekon kultaista sukupolvea – Sebastian Ahosta tulossa seuransa palkkakuningas

Patrik Laineen, Mikko Rantasen ja Sebastian Ahon tilipussit ovat tulevaisuudessa muhkeat.

Patrik Laineen, Mikko Rantasen ja Sebastian Ahon tilipussit ovat tulevaisuudessa muhkeat.

Julkaistu: 15.12.2018 11:29

Mikko Rantasella, Patrik Laineella ja Sebastian Aholla on edessään tuhti tilipäivä.

Suomi-kiekko saa tämän kauden jälkeen uudet palkkakuninkaat.

Pekka Rinne ja Tuukka Rask saavat pitää tittelin vielä tämän kauden, mutta nuoren polven suomalaistähdet vuolevat ensi kaudesta NHL:n kovimmat sinivalkoiset taalat.

Suomen kärkipelaajista Mikko Rantasen, Patrik Laineen ja Sebastian Ahon sopimukset ovat katkolla tämän kauden jälkeen.

Suomi-kiekon nuoriin johtotähtiin kuuluva kolmikko pelaa parhaillaan kolmatta kauttaan NHL:ssä.

Ahon, Laineen ja Rantasen vuosipalkka on tällä hetkellä 925 000 Yhdysvaltain dollaria, mikä on työehtosopimuksessa määrätty tulokassopimuksen enimmäispalkaksi.

Kolmikkoa odottaa muhkea palkankorotus.

NHL:n pistepörssiä johtava Mikko Rantanen (13+39=52) takoo ennätyksellisen kovaa jälkeä parhaaseen mahdolliseen aikaan.

Colorado Avalanchen 22-vuotias laitahyökkääjä on dominoinut pistepörssiä alkukaudella. Jos pistetahti pysyy edes lähellä nykyistä, Avalanchen GM Joe Sakic joutuu rustaamaan megadiilin suomalaistähtensä kanssa.

Rantasen pistetahti 31 ottelun jälkeen on NHL:n kovin 2010-luvulla.

Kaudesta 2016–17 Rantanen on tehnyt 0,93 pisteen keskiarvolla tulosta, mikä on kolmatta vuotta tulokasdiilistään pelaavista pelaajista toiseksi paras lukema Toronto Maple Leafsin Auston Matthewsin (0,99) jälkeen.

Leon Draisaitlin sopimus toiminee mittatikkuna sekä Mikko Rantasen että Patrik Laineen uusissa sopimuksissa.

Leon Draisaitlin sopimus toiminee mittatikkuna sekä Mikko Rantasen että Patrik Laineen uusissa sopimuksissa.

Rantasen leirissä hierotaan tällä hetkellä käsiä yhteen, sillä Leon Draisaitlin tekemä kahdeksanvuotinen sopimus Edmonton Oilersin kanssa kesällä 2017 asetti markkinoille uuden riman.

Draisaitlin 8,5 miljoonan dollarin keskipalkka nosti reippaasti tulokasdiilien jälkeen solmittujen pelaajien markkina-arvoa.

Rantasen kohdalla Draisaitlin 8,5 miljoonan keskipalkka on minimi, sillä suomalaishyökkääjän näytöt ovat kovemmat.

Rantanen on pelaamassa itseään neuvottelupöydässä tilanteeseen, jossa vuosipalkka voi nousta ilmeenkään värähtämättä 10 miljoonaan dollariin.

Matthews tehnee rajoitetuista vapaista agenteista rahakkaimman jatkosopimuksen todennäköisesti ennen heinäkuuta, mutta Rantasen keskipalkka voi nousta toiseksi kovimmaksi.

Draisaitlin sopimus sataa myös Winnipeg Jetsin 20-vuotiaan maalitykin Patrik Laineen laariin. Laine kilpailee toista kautta putkeen tiukasti maalipörssin voitosta.

Kaudesta 2016–17 Laine (0,55) on tehnyt NHL:ssä maaleja toiseksi kovimmalla keskiarvolla.

Edellä on ainoastaan Matthews (0,56). Laineen kanssa yhtä kovaa jälkeä on tehnyt kuusinkertainen maalikuningas Aleksandr Ovetshkin (0,55).

Buffalo Sabresin kapteeni Jack Eichelin kahdeksan vuoden ja 80 miljoonan dollarin sopimus on myös mittatikkuna neuvottelupöydässä.

Mestarisuosikkeihin kuuluvan Jetsin palkkakaton alla on niukasti tilaa, mikä hankaloittaa sopimusneuvotteluita, mutta Laine on osoittanut ansaitsevansa supertähden dollarit.

Hänen keskipalkkansa voi pyöriä 9–10 miljoonan välillä.

Aho on noussut lyhyessä ajassa Carolina Hurricanesin kärkipelaajaksi, jonka varaan seuran tulevaisuutta rakennetaan. Omistaja Tom Dundon on ilmoittanut Ahon olevan korvaamaton palanen organisaatiota.

William Nylanderin tuore sopimus antanee suuntaviivat Sebastian Ahon tilipussille.

William Nylanderin tuore sopimus antanee suuntaviivat Sebastian Ahon tilipussille.

Aho, 21, on tehnyt tulokassopimuksen aikana pisteitä kiihtyvällä tahdilla. Tällä kaudella keskiarvo on kova 0,97.

Ahon leirissä oltiin varmasti mielissään William Nylanderin tuoreesta kuuden vuoden ja 45 miljoonan dollarin jatkosopimuksesta (keskipalkka 6,96 miljoonaa).

Nylander, 22, on tehnyt Toronton riveissä kolmen kauden aikana tehoja 0,72 pistekeskiarvolla. Ahon pistekeskiarvo on tällä hetkellä 0,75.

Alle seitsemän miljoonan keskipalkalla Hurricanes tuskin selviää.

Hurricanes ei ole ongelmissa palkkakattonsa kanssa, mutta seura on myös NHL:n hikisimpiä palkanmaksajia. Hurricanes on budjettijoukkue, joka ei jakele jättidiilejä.

Aho on kuitenkin seuran arvokkain pelaaja, joten tulevan jatkosopimuksen keskipalkka asettunee 7–8,5 miljoonan dollarin tienoille, mikä tekisi Kärppien kasvatista Hurricanesin palkkakuninkaan.

Tuoreimmat osastosta