Patrik Laineen tarkka ja tulinen kuti aiheutti erikoisen ilmiön Jetsin treeneissä – nimettiin NHL:n parhaaksi vedoksi - NHL - Ilta-Sanomat

Patrik Laineen tarkka ja tulinen kuti aiheutti erikoisen ilmiön Jetsin treeneissä – nimettiin NHL:n parhaaksi vedoksi

Patrik Laine on tehnyt tavaramerkiksi muodostuneella laukauksellaan tuhoisaa jälkeä.

Julkaistu: 13.12.2018 17:46

NHL-tähti Patrik Laineen maaginen laukaus ei lakkaa hämmästyttämästä pohjoisamerikkalaisia kiekkopiirejä.

– Kun kiekko lähtee lavasta, se vain.... katoaa, NHL-joukkue Winnipeg Jetsin tähtihyökkääjä Mark Scheifele kuvaili arvostetulle yhdysvaltalaiselle urheilujulkaisulle Sports Illustratedille.

Scheifele, 25, puhui samasta asiasta kuin niin monet muut kiekkoihmiset viime vuosina – joukkuekaverinsa Patrik Laineen laukauksesta. 20-vuotiaan suomalaishyökkääjän veto tuntuu olevan NHL:ssä ikuisuuspuheenaihe, mutta sille on syynsä.

Tarkka ja tulinen laukaus on noussut joukkueensa avainpelaajiin lukeutuvan Laineen tavaramerkiksi, jolla tamperelaislähtöinen pelaaja on tehnyt vakuuttavaa jälkeä. Marraskuussa kolmatta NHL-kauttaan pelaavasta Laineesta tuli kautta aikain neljänneksi nuorin pelaaja, joka on saavuttanut taalaliigassa 100 maalin rajapyykin.

Lisäksi hän oli ensimmäinen pelaaja sitten vuoden 1994 (Pavel Bure), joka on onnistunut tekemään kuukaudessa 18 osumaa ja ensimmäinen pelaaja sitten vuoden 1984 (Wayne Gretzky), joka on onnistunut tekemään yhdessä ottelussa viisi maalia viidellä peräkkäisellä laukauksella.

Toistaiseksi Laine on tehtaillut kauden 30 ottelussa tehot 21+6=27. Hän on NHL:n maalipörssissä toisena venäläisen supertähden Aleksandr Ovetshkinin (25 maalia) jälkeen.

Laine on hionut laukaustaan ahkerasti myös omalla ajallaan. Kova työ on palkittu.

Sports Illustratedin mukaan Laineen laukauksesta on kehittynyt NHL:n paras. Joukkuekavereiden, vastustajien ja NHL:n tähtimaalivahtien vuosien varrella antamien kommenttien perusteella viikkolehti on lähellä totuutta.

Laineen veto ei lakkaa hämmästyttämästä.

– Kun yksi liigan parhaista laukojista jää vaille painetta, hän repii sinut palasiksi, New York Rangersin ruotsalainen tähtivahti Henrik Lundqvist sanoi viime keväänä.

Lundqvist ei ole ainoa veräjänvartija, joka on sanonut joutuneensa vaikeuksiin Laineen laukauksen kanssa. Siinä missä suomalaisässän idolin Ovetshkinin veto tunnetaan kovuudestaan, hurjasta harjoitteluinnostaan tunnettu Laine on kehittänyt nimenomaan laukaisunopeuttaan.

Maalivahdeilla on ollut usein vaikeuksia lukea Laineen nopeasti lähtevää ja tarkkaa vetoa. Kuvassa torjuntatöihin joutuu St. Louis Bluesin maalia vartioiva Jake Allen.

Kiekko lähtee lavasta niin vauhdilla, että sarjan parhaillakin maalivahdeilla on ollut usein vaikeuksia pysyä mukana.

Lue lisää: Juniorivuosien pelikaverin paljastus Patrik Laineen treenihimosta ei jätä kylmäksi – ”Ei kyllä kukaan muu”

– Ei haittaa, jos olen huonossa asennossa. Asentoa voi korjata ja laukoa. Luulen, että olen vain nopea käsistäni, saan kiekon oikeaan paikkaan ja vedettyä sen saman tien, Laine avasi tuhoisan laukauksensa salaisuutta.

Winnipeg Jetsin päävalmentaja Paul Maurice on kehunut suomalaissuojattinsa laukausta lukemattomia kertoja. 51-vuotias kanadalaisluotsi kertoi Sports Illustratedille, että Laineen kuti on aiheuttanut Jetsin ylivoimaharjoituksissa erikoisen ilmiön.

– Kun Laine saa kiekon, kolme pelaajaa lähtevät karkuun maalilta. Ja ymmärrettävästi. Joskus maalivahtikin tekee niin.

Edit klo 20.48: Täsmennetty Laineen tämän kauden saavutuksia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?