Kommentti: Kasperi Kapasen huikea kasvutarina – sooloilijasta mestarivalmentajien luottopelaajaksi - NHL - Ilta-Sanomat

Kommentti: Kasperi Kapasen huikea kasvutarina – sooloilijasta mestarivalmentajien luottopelaajaksi

Julkaistu: 8.12.2018 8:53

Oikukkaasta sooloilijasta on kasvanut monipuolinen ja luotettava NHL-hyökkääjä, kirjoittaa Ilta-Sanomien NHL-kirjeenvaihtaja Sami Hoffrén.

Lähes päivälleen kolme vuotta sitten Jukka Jalonen oli erittäin epäileväinen.

Suomen alle 20-vuotiaiden maajoukkueen päävalmentaja oli viimeisellä pelaajatarkkailumatkalla Torontossa ennen tulevaa nuorten MM-kotiturnausta Helsingissä.

Jalonen seurasi Toronton lähistöllä muutaman potentiaalisen MM-kisapelaajan otteita Kanadan junioriliiga OHL:ssä. Reissun tärkein pelaaja pelasi kuitenkin AHL:ssä.

Jalosen matkan suurin tehtävä oli selvittää Toronto Maple Leafsin AHL-joukkue Toronto Marliesissa ensimmäistä kautta pelanneen Kasperi Kapasen tilanne. Jalonen ei ollut vakuuttunut Kapasen sitoutumisen tasosta, sillä nuorukaista ei näkynyt ollenkaan kesän päätapahtumassa Vierumäellä.

Kapasella oli nuorempana maine oikukkaana taitopelaajana, jolla oli tapana pelata vain omaan pussiin. Tämä arvelutti myös Jalosta, joka halusi kasata ennen kaikkea yhtenäisen ja harmonisen MM-joukkueen, joka vuolee kultaa kotikisoissa.

Kun joulukuisen AHL-ottelun jälkeen pidetty Jalosen ja Kapasen välinen palaveri oli ohi, mestarivalmentajan kasvoilta paistoi helpotus. Jalonen näki ja kuuli sen, mitä hän toivoi etukäteen. Kapanen osoitti olevansa valmis sitoutumaan ja auttamaan joukkuetta.

Kaikki varmasti muistavat kuka ratkaisi maailmanmestaruuden Suomelle MM-finaalin jatkoajalla. Postimerkki muistuttaa siitä arjessa.

Kolmessa vuodessa Kapasen, 22, uralla on tapahtunut huimia kehitysloikkia. Tällä hetkellä Leafsin kärkiketjussa viilettävä Kapanen ei ole sama pelaaja, joka lähti KalPasta rapakon taakse syksyllä 2015.

Oikukkaasta sooloilijasta on kasvanut monipuolinen ja luotettava NHL-hyökkääjä, joka ulosmittaa tällä hetkellä potentiaaliaan.

Matka nykypisteeseen ei ole ollut helppo. Leafs marinoi ja koulutti Kapasta farmiliigassa huolella.

Kolmannen polven kiekkoilija olisi jossain toisessa NHL-seurassa päässyt pelaamaan vakiominuutteja jo aiemmin, mutta Leafsissa Kapanen ei ole saanut mitään ilmaiseksi. Kolmen vuoden aikana näyttöpaikkoja avautui nihkeästi.

Kapasen piti oikeasti ottaa pelipaikka Leafsin tähtisikermästä. Leafsin päävalmentaja Mike Babcock toitottaa viikosta toiseen, miten NHL:ssä ja elämässä ylipäätään on tartuttava tilaisuuksiin kun sellaisia avautuu.

Kapanen on tarttunut tilaisuuteensa kaksin käsin.

William Nylanderin pitkittynyt sopimusneuvottelusaaga satoi suomalaishyökkääjän laariin. Kapanen nostettiin Auston Matthewsin oikeaan laitaan ja tulosta alkoi tulla saman tien. Samalla Kapanen sementoi paikkansa Leafsin top 9:stä.

Nylander palasi tällä viikolla Leafsin kokoonpanoon, mutta Kapanen ei ole valmis luovuttamaan paikkaansa helpolla hyvälle kaverilleen. Babcockin alkuperäisissä papereissa Matthews ja Nylander muodostavat yhden tutkaparin, mutta Kapanen ei tee peluutusratkaisuja helpoksi.

Kapanen on joukkueensa kolmanneksi tehokkain pelaaja tasakentällisin. Kauden 21 pisteestään hän on tehnyt 10+10=20 tasakentällisin. Ainoastaan Mitch Marnerilla (5+23=28) ja John Tavaresilla (14+11=25) on enemmän pisteitä tasakentällisin.

5-5-vaihtojen lisäksi Kapanen saa minuutteja alivoimalla. Peliaikaan suhteutettuna tulosta tulee vakuuttavalla tahdilla.

Kapanen tekee tasakentällisin pisteitä 60 peliminuuttia kohti Leafsin neljänneksi kovimmalla lukemalla (2,89). NHL:n suomalaista ainoastaan Mikko Rantasella on kovempi lukema (3,84).

Pelkästään jo Kapasen poikkeuksellinen luisteluvoima ja työmoraali vaihdosta toiseen ovat nykyisin sitä luokkaa, että hän tuo merkittävän panoksen kentälle joka kerta kun hän hyppää jäälle. Kapasen peli ei ole enää riippuvainen vain kiekollisista teoista.

Kapanen pelaa nykyisin ahnaasti ja suoraviivaisesti. NHL:n nopeimpiin pelaajiin kuuluva suomalainen haastaa kiekolla röyhkeästi, ajaa vauhdilla maalille, riistää kiekkoja, taklaa ja takakarvaa nälkäisesti.

Yksinkertaista, kovaa ja tehokasta pelaamista. Tällä tyylillä Kapanen nauttii jatkossakin Stanley Cup -voittaja Babcockin luottamusta Leafsin tämän kauden kannujahdissa.

Lisää aiheesta

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?