NHL

NHL

Kommentti: NHL:n pudotuspelipaikat ovat nyt törkeässä alennuksessa

Julkaistu:

NHL
Keskinkertaisten NHL-joukkueiden koti löytyy tällä kaudella länsirannikolta, kirjoittaa Ilta-Sanomien NHL-kirjeenvaihtaja Sami Hoffrén.
Voimasuhteet muuttuvat NHL:ssä nopeasti.

Joukkueiden menestysikkunat aukeavat nopeammin kuin takavuosina ja ikkuna on auki lyhyemmän ajan, koska pelaajien jatkuvasti kohoavat palkat puristavat seurat entistä tiukemmin ja nopeammin kohti palkkakattoa.

Nyt NHL:ssä pitää takoa silloin kun rauta on kuumaa. Reaktiivisuus on päivän sana myös toimiston puolella.

NHL-seurojen GM:t joutuvat konsultoimaan ahkerasti seuran palkkakattogurun kanssa uusien pelaajasopimusten rakenteesta ja löytämään mahdollisia porsaanreikiä. Jokainen kivi on käännettävä kilpailuedun saamiseksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vierumäkeläisittäin sanottuna marginaalit NHL:ssä ovat pienet. Se on kuitenkin merkittävää, missä divisioonassa joukkue pelaa.

NHL:n nykyinen sarja- ja pudotuspelijärjestelmä on rakennettu puhtaasti divisioonavetoiseksi. Tarkoituksena on saada mahdollisimman paljon divisioonan keskinäisiä taistelupareja kevään koviin otteluihin, mutta samalla nykyinen järjestelmä eriarvoistaa joukkueita turhan paljon.

Divisioonien väliset voimasuhteet muuttuvat sen verran tiuhaa tahtia vuosittain, että liika divisioonavetoisuus ei ole hyväksi NHL:n kilpailullisuudelle. Pudotuspeleihin pitäisi seuloutua konferenssin parhaat joukkueet. Ei parhaat osanottajat rajatusta joukosta.


Keskinkertaisten NHL-joukkueiden koti löytyy tällä kaudella länsirannikolta. Pudotuspelipaikat ovat nyt törkeässä alennusmyynnissä Tyynenmeren divisioonassa.

Tällä hetkellä divisioonan kärjessä on Calgary Flames, joka on paikkansa ansainnut. Flamesin alkukauteen on mahtunut isoja kyykkäyksiä, mutta käyrä osoittaa varovaisesti ylöspäin.

Bill Petersin luotsaama Flames on voittanut kymmenestä viime ottelustaan seitsemän. 28 ottelun jälkeen voittoprosentti on 64,3. Yli 60 prosentin lukema alkaa olla varsin kilpailukykyinen.

Flames johtaisi samalla pistemäärällä myös Metropolien divisioonaa, jossa yleinen taso on myös laahannut yllättävän alhaalla. Kaikki kunnia esimerkiksi New York Islandersin alkukaudelle, mutta 55,8-prosenttisella voittosaldolla ei pitäisi olla asiaa divisioonassa kolmen parhaan joukkoon.

Tyynenmeren divisioona on joka tapauksessa aivan oma lukunsa. Divisioonan kahdeksasta joukkueesta ainoastaan kolmella maaliero oli plussalla ennen torstain vastaisen yön kierrosta.

Flames (+18) on omaa luokkaansa maalieron suhteen. Vahvasti viime kierroksilla esiintyneen Vegas Golden Knightsin maaliero on kuusi maalia plussalla. Kolmas plusmerkkinen joukkue on Arizona Coyotes, jonka maaliero on hikisesti +1.

Muiden joukkueiden lukemat ovat pakkasella. Sarjan jumbojoukkue Los Angeles Kingsin maaliero on tylyin 59–84.

Tyynenmeren divisioonan joukkueiden yhteenlaskettu maaliero oli ennen viime yön otteluita -50 (624 tehtyä, 674 päästettyä).


Ero on räikeä lännen toiseen divisioonaan eli Keskiseen divisioonaan, joka on ollut viime ajat aivan eri tason divisioona kuin Tyynenmeren. Nashville Predatorsin ja Winnipeg Jetsin tähdittämässä Keskisessä divisioonassa käydään armotonta kilpailua pudotuspelipaikoista.

Esimerkiksi Keskisen divisioonan viidentenä olevan Minnesota Wildin voittoprosentti on 59,3. Tällä saldolla Wild olisi Tyynenmeren peijaisissa tällä hetkellä toisella sijalla.

Sääntöjen ansiosta Tyynenmeren divisioonasta menee pudotuspeleihin ainakin kolme joukkuetta, kuten kaikista muistakin, vaikka tällä hetkellä divisioonassa ei ole kolmea uskottavaa pudotuspelitason nippua. Erik Karlssonilla vahvistunut San Jose Sharks lähti isoin odotuksin kauteen, mutta toistaiseksi Sharks on ollut vaisu.

Loput kaksi paikkaa menevät villi kortti -joukkueille, jotka tulevat kaiken nähdyn perusteella läntisen konferenssin tapauksessa Keskisestä divisioonasta.

NHL:n divisioonavetoinen malli vaikuttaa oleellisesti myös pudotuspelikaavioihin. Kun konferenssin toinen divisioona on selvästi heikkotasoisempi, se silottaa väistämättä tietä pudotuspeleissä heikompitasoisen divisioonan joukkueille.

Vegas rynni viime kaudella aina Stanley Cupin finaaleihin asti, mutta sen reitti konferenssifinaaleihin oli huomattavasti helpompi kuin kaavion yläpuolella. Predators ja Jets pelasivat konferenssifinaaleja henkivän raastavan seitsemän ottelun sarjan jo toisella kierroksella.

Pari vuotta sitten Ottawa Senators hyötyi suuresti helpommasta kaaviosta, kun se eteni yllättäen itäisen konferenssin finaaleihin Pittsburgh Penguinsia vastaan.

Ensi keväänä Atlantin divisioonan jättiläisistä Tampa Bay Lightning ja Toronto Maple Leafs ottavat todennäköisesti yhteen viimeistään toisella kierroksella. Sama kohtalo taitaa olla edessä Predatorsilla ja Jetsillä. Kaikki neljä ovat Stanley Cup -kaliiberin joukkueita.

NHL tuskin muuttaa runkosarjan divisioonavetoista mallia, missä vakiomäärä pudotuspelipaikkoja on jyvitetty etukäteen, mutta edes pudotuspelijärjestelmän muokkaaminen olisi selkeä parannus.

Turha keksiä pyörää uudelleen ja monimutkaistaa asioita. Miksi pudotuspelejä ei vain voisi pelata perinteisen kaavan mukaan: ykkössijoitettu kohtaa kahdeksanneksi sijoitetun, kakkonen seitsemännen ja niin edelleen.

NHL:ssä on jo ennestään riittävästi kilpailua tasapäistäviä kommervenkkeja. Pudotuspelimaailmaan ei kuulu sääli.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt