NHL

NHL

Kommentti: Rantanen ja Laine tähdittävät kaikkien aikojen suomalaiskautta NHL:ssä

Julkaistu:

NHL
Kausi 2018–19 on alkanut historiallisen kovalla suomalaistykityksellä. Tällä kaudella tiskiin lyödään ennätyslukemat, kirjoittaa Ilta-Sanomien NHL-kirjeenvaihtaja Sami Hoffrén.
Patrik Laineen marraskuu jää historiankirjoihin yhtenä kovimmista NHL:n historiassa.

Winnipeg Jetsin 20-vuotias laitahyökkääjä mätti 12 ottelussa puhdasverisen maalintekijän seitsemän oikein -rivin: 18 maalia ja yhden syötön.

Marraskuun ykköstähdestä ei ollut mitään epäselvyyttä. Kuukauden ykköspelaajan titteli meni oikeaan osoitteeseen.

Laineen maalitahti etenkin kuun loppupuolella oli käsittämätön. Tesoman tykki iski yhden peliviikon (19.–24.11.) sisään 11 maalia, mikä oikeuttaa harvinaiseen joukkoon. Laineen lisäksi ainoastaan Wayne Gretzky (helmikuu 1984) ja Mario Lemieux (maaliskuu 1993) ovat NHL:n historiassa tehneet viikon aikana vähintään seitsemän maalia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ylipäätään vain seitsemän pelaajaa on tehnyt NHL:n historiassa enemmän maaleja yhden kuukauden aikana kuin Laine. Tilastoykkönen on edelleen Teemu Selänne 20 maalillaan maaliskuussa 1993.

Laineen valinta marraskuun pelaajaksi oli yksi osoitus lisää suomalaispelaajien dominoivasta alkukaudesta. Lokakuun ykköspelaajaksi valittiin Mikko Rantanen, 22, joka on hallinnut NHL:n pistepörssiä viikkoja.

Tämä on kaikkien aikojen ensimmäinen kerta, kun kaksi suomalaista on valittu peräkkäin kuukauden pelaajaksi NHL:ssä.

2010-luvulla NHL:n kuukauden pelaajaksi valittujen suomalaisten lista on äkkiä lueteltu. Rantasen ja Laineen lisäksi kunnian ovat saaneet Tuukka Rask ja Pekka Rinne. Rask oli joulukuun ykköstähti viime vuonna. Rinne torjui ykköstähdeksi marraskuussa 2016.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ennen tätä kautta suomalaiset kenttäpelaajat loistivat poissaolollaan kuukauden tähdistövalinnoissa 2010-luvulla. Kymmenen viime vuoden aikana tähdistövalintoja ovat keränneet ainoastaan suomalaisvahdit.

Aiemmin mainitun ykköstähtivalinnan lisäksi Rinteellä on neljä valintaa kolmostähdeksi, Raskilla on ykköstähtivalinnan lisäksi yksi valinta kolmostähdeksi. Antti Niemellä on yksi valinta kakkostähdeksi ja yksi valinta kolmostähdeksi. Kari Lehtonen täydentää nelikon yhdellä kakkostähtivalinnalla.

Laatua ja leveyttä

Suomalaisten huippupelaajien määrä ei rajoitu vain muutamiin yksilöihin. Tällä hetkellä tilastojen kärkipäässä keikkuvien härmäläisten lisäksi maailmanluokan suomalaispelaajien määrä on laajempi kuin koskaan aiemmin.

Suomen ykköspelaaja Aleksander Barkov kantaa valtavaa kuormaa vakuuttavasti ja tehokkaasti heikosti kautensa aloittaneessa Florida Panthersissa. Barkov, 23, kilpailee tällä kaudella parhaan puolustavan hyökkääjän Selke Trophysta ja herrasmiespalkinto Lady Byngista.

Sebastian Aho, 21, on Carolina Hurricanesin arvokkain pelaaja, joka tekee tasaisesti tulosta piste per peli -tahdilla. Mikael Granlund, 26, ja Mikko Koivu, 35, johtavat eturivistä Minnesota Wildia.

Rasmus Ristolainen, 24, ja Esa Lindell, 24, ovat sarjan 20:n eniten peliaikaa saavan pelaajan joukossa. Kasperi Kapanen, 22, pelaa läpimurtokautta Toronto Maple Leafsin tähtisikermässä.

Tulokkaista Miro Heiskanen, 19, on ottanut Dallasissa kärkiroolin saman tien. Muista keltanokista Jesperi Kotkaniemi, 18, ja Henri Jokiharju, 19, hämmästyttävät jo nyt kypsyydellään omissa joukkueissaan.

Suomalaispelaajat ovat olleet tällä kaudella Pohjois-Amerikan kiekkomediassa huomattavasti enemmän esillä kuin aiempina kolmena kirjeenvaihtajakautenani. Tämä alkaa olla uusi normi Suomi-kiekossa.


Art Rossista kisaavan Rantasen kärkisija NHL:n pistepörssissä ei ole enää yllättävä uutinen. Tällä hetkellä yllättävämpää on, jos joku on noussut Rantasen ohi kärkeen. Laine on noussut kärkiasemiin Rocket Richard -kisassa. Rinne on aloittanut Vezina Trophyn puolustamisen vakuuttavasti.

Parin kuukauden päästä pelattavassa NHL:n tähdistötapahtumassa nähdään normaalia runsaampi suomalaiskattaus. Tähdistötapahtuma ei ole maailman vakavin asia, mutta valinta sinne on aina kunnia-asia.

Suomalaisista San Josessa järjestettävässä tapahtumassa nähdään ilman yllätyskäänteitä Rantanen, Rinne, Laine, Barkov ja Aho.

Tämäkin olisi suomalaista kiekkohistoriaa, sillä tähdistötapahtumaan ei ole valittu koskaan viittä suomalaispelaajaa.

Tämän hetken ennätys on neljä. Teemu Selänne, Saku Koivu, Jere Lehtinen ja komissaarin valintana senioriteettinsa perusteella mukaan otettu Jari Kurri edustivat Maailma-nimistä tähtisikermää olympiavuonna 1998.

Kirkkaimpien suomalaistähtien takana alkaa olla myös syvyyttä.

Kaikkien aikojen suomalaiskauden aikana kaukalossa on jo nyt nähty eniten suomalaispelaajia (44) kuin koskaan ennen. 45 pelaajan raja menee rikki ensi yönä, jos Eeli Tolvanen, 19, pelaa Nashvillen paidassa.

Huomioitavaa on pelaajamassan ikärakenne. Suurin osa on nuoria pelaajia, joiden parhaat pelivuodet ovat vasta edessä. Määrä ja laatu kasvavat jatkossa.

Viime kausi oli ensimmäinen kerta, kun saman kauden aikana kuusi suomalaista rikkoi 60 pisteen ja seitsemän suomalaista 50 pisteen rajan.

Tällä kaudella tiskiin lyödään uudet ennätyslukemat.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt