Kommentti: Puljujärven syrjäyttäminen leimasi Kekäläisen epäisänmaalliseksi petturiksi – kuinkas suut nyt pannaan? - NHL - Ilta-Sanomat

Kommentti: Puljujärven syrjäyttäminen leimasi Kekäläisen epäisänmaalliseksi petturiksi – kuinkas suut nyt pannaan?

Jarmo Kekäläinen (kesk.) valitsi vuoden 2016 NHL-varaustilaisuudessa Pierre-Luc Dubois’n (oik.). Edmonton otti Jesse Puljujärven seuraavalla varausvuorolla.

Julkaistu: 9.11.2018 13:26

Jarmo Kekäläinen sai kovaa kritiikkiä, kun hän ylenkatsoi kultapoika Jesse Puljujärveä NHL:n varaustilaisuudessa. Vähän epäreilusti, kirjoittaa urheilutoimituksen esimies Vesa Rantanen.

Sen piti olla kaikkien aikojen suomalaisdraft.

NHL:n varaustilaisuus Buffalossa juhannusviikonloppuna 2016 herätti poikkeuksellisen suuria tunteita suomalaisissa.

Olivathan NHL:ään varattavien pelaajien joukossa vastikään kotikisoissa nuorten MM-kullan sensaatiomaisella tavalla hankkineet nuoret kuumat supertähdet Patrik Laine ja Jesse Puljujärvi, sekä monet muut kiinnostavat uuden sukupolven pelaajat.

Sen kanssa suomalainen kiekkoväki vielä pystyi jotenkin elämään, että Laine varattiin vasta toisena pelaajana amerikkalaisen Auston Matthewsin jälkeen.

Matthews meni Torontoon ja Laine Winnipegiin.

Kun kolmas seura kiipesi Buffalon areenan lavalle, väreili ilmassa poikkeuksellisen kova suomalaislataus.

Puljujärvi istui kämmenet hioten katsomossa, kun lavalle asteli suomalaisen general manager Jarmo Kekäläisen johtama Columbus Blue Jacketsin pukuosasto.

Nyt Pulju huudetaan. Kun ei ykkösenä eikä kakkosena, niin viimeistään kolmantena. Se on selvä. Ei suomalainen GM voi jättää tällaista tilaisuutta käyttämättä. Tässähän on pelissä isänmaan kunnia!

Kekäläinen puristi käsissään pakasta vedettyä pelipaitaa, jonka seuran varaama pelaaja kohta pukisi päälleen. Vieressä hänen kykyjenetsijäorganisaationsa ykkösmies, suomalainen Ville Siren odotti vuoroaan nousta mikrofonin taakse kertomaan seuran päätöksen.

– Columbus Blue Jackets ylpeänä valitsee... (pieni kakistelu) Cape Breton Screaming Eaglesin joukkueesta Pierre-Luc Duboisin.

Siis KENET?

Pettymys, tyrmistys ja epätietoisuus iski läpi suomalaisyleisön.

Some täyttyi tyrmäävistä arviosta. Jos ne vähän karkeasti summaa, niin Kekäläisestä tehtiin epäisänmaallinen idiootti.

Miksi ei meidän Puljua, vaan joku tuntematon kanadanranskalainen jostain Quebecin perähikiältä?

Vähän lohtua toi se, että perinteinen suomalaisjoukkue Edmonton Oilers varasi Puljujärven heti seuraavana, draftin neljäntenä pelaajana.

Ei huonosti sekään.

Nyt näyttää toiselta

Kaksi ja puoli vuotta myöhemmin Kekäläisen tunteita herättänyttä valintaa voidaan tarkastella pienemmällä kiihkolla.

Pierre-Luc Dubois, 20, pelasi varauksen jälkeisen kauden vielä junioriliigassa.

Puljujärvi, 20, meni suoraan Edmontoniin ja sai pelata avauskaudellaan kiitettävät 28 ottelua ”ylhäällä”. Hän teki myös NHL-uransa avausmaalin, joka jäi sesongin ainoaksi isossa liigassa.

Alku oli lupaava, muttei sensaatiomainen kuten Winnipegissä samaan aikaan NHL-uransa aloittaneella Patrik Laineella.

Dubois puolestaan nousi viime kaudella suoraan Colmbuksen miehistöön. Hän pelasi kaikki 82 peliä ja teki 20+28=48 pistettä. Se on lähes tismalleen saman verran kuin mitä Saku Koivu sai aikaiseksi omalla tulokaskaudellaan 1995–96 (20+25=45).

Columbus Blue Jacketsin Jarmo Kekäläinen ja Ville Siren poseerasivat kesän 2016 varaustilaisuudessa Pierre-Luc Dubois’n rinnalla.

Puljujärven viime kausi, hänen toisensa NHL:ssä, oli lupaava sekin: 65 peliä ja 20 pistettä. Vaikka Puljujärvi itse halusi enemmän, antoi kakkosvuosi kuitenkin luvan odottaa lopullista läpimurtoa tänä vuonna, jolloin kummankin pelaajan tulokassopimukset päättyvät.

Puljujärvi oli kesällä hyvin päättäväinen ja sanoi Ilta-Sanomissa, että hän on nyt farmiliigan nähnyt viimeisen kerran.

Jesse Puljujärven ongelmista mahtua Edmontonin kokoonpanoon on raportoitu huomattavasti enemmän kuin siitä, miten kokonaisvaltaisesti Dubois pelaa vaativalla pelipaikalla keskushyökkääjänä joukkueessa, joka raivoisasti taistelee pudotuspelipaikasta.

Lue lisää: Kommentti: Mihin olet matkalla Jesse Puljujärvi?

Lue lisää: Barkov jätti McDavidin varjoonsa – Puljujärvi siirtymässä AHL:ään?

Kekäläinen näyttää nerolta

Edmonton on omassa läntisessä konferenssissaan suunnilleen samoilla sijoilla kuin Columbus idässä. Ne ovat aika lailla saman korin joukkueita NHL:ssä.

Dubouis on tehnyt tällä kaudella 15 pelissä 6+4=10 pistettä.

Puljujärvi on pelannut vilttikomennusten takia vain 11 ottelua Oilersin 16:sta ja tehnyt niissä maalin.

Pisteitä olennaisempaa on, että Dubois pelaa NHL-joukkueessa vastuullisessa ydinpelaajan roolissa lähes 20 minuuttia joka ottelussa.

Puljujärvi seilaa katsomon ja nelosketjun väliä, ja mahtuessaan kokoonpanoon pelaa kymmenisen minuuttia.

Vaikka NHL on nykyään nuorten miesten liiga, eivät lähellekään kaikki lahjakkaat 20-vuotiaat pysty nousemaan joukkueidensa ykköskorin ydinpelaajiksi vasta toisella NHL-kaudellaan.

Puljujärvi on tästä oiva esimerkki. Kolmannella NHL-kaudellaan hän ei ole pystynyt vakuuttamaan seurajohtoa kyvystään pelata tasapainoista ja joukkuetta auttavaa peliä.

Kummankin pelaajan ura on vasta alkuvaiheessa ja vasta noin 15 vuoden kuluttua voidaan perustellusti arvioida, tekikö Kekäläinen emämunauksen Buffalon varaustilaisuudessa 2016.

Mutta ensimmäisellä väliaikapisteellä Kekäläinen näyttää nerokkaalta jääkiekkopomolta, jonka vastuulla ei ole suomalaisten jääkiekkoitsetunto vaan amerikkalaisen NHL-joukkueen hyvinvointi.

Lue lisää: Tämän takia Patrik Laine on vielä ihmeellisempi poika kuin Jesse Puljujärvi

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?