Kommentti: Mihin olet matkalla Jesse Puljujärvi? - NHL - Ilta-Sanomat

Kommentti: Mihin olet matkalla Jesse Puljujärvi?

Julkaistu: 31.10.2018 9:04

Ulkokaarelle Edmontonissa joutunut Jesse Puljujärvi hakee yhä pelaaja-identiteettiään, kirjoittaa Sami Hoffrén.

Kautta on pelattu vasta alle kuukausi, mutta jo tässä vaiheessa on perusteltua kysyä: näkeekö Jesse Puljujärvi joulua Edmonton Oilersissa?

Vahvasti harjoitusotteluissa esiintynyt 20-vuotias suurlupaus on ajautunut Edmontonissa ulkokaarelle varhaisessa vaiheessa kautta.

Puljujärvi seurasi neljännen ottelun putkeen pressikatsomossa, kun Oilers kohtasi varhain keskiviikkoaamuna kotihallissaan Minnesota Wildin.

Nuorten pelaajien muutaman pelin huilivuoroissa ei ole mitään ihmeellistä, mutta neljän peräkkäisen ottelun huilaaminen on selkeä merkki. Puljujärvi ei selvästikään nauti valmennuksen luottamusta. Päävalmentaja Todd McLellan kokee, että Oilers on tällä hetkellä parempi joukkue ilman Puljujärveä.

Ajoitus näyttelee kriittistä osaa. Kun Puljujärvi joutui katsomon puolelle, Oilers voitti kaikki kolme otteluaan. Perätysten kaatui hallitseva mestari Washington Capitals, runkosarjan viime kaudella voittanut Nashville Predators ja Chicago Blackhawks. Voittavaan kokoonpanoon on vaikea nousta koirankopista.

Oilersin viime yön kotitappio Wildille saattaa avata Puljujärvelle sauman palata kokoonpanoon, jos McLellan haluaa tehdä muutoksia ketjuihinsa.

Jesse Puljujärven lopullinen läpimurto on yhä tekemättä.

McLellanin tekemällä penkityksellä saattaa olla myös isompi viesti GM Peter Chiarellille, joka voi joutua tekemään kovia päätöksiä lähitulevaisuudessa jos tilanne jatkuu samanlaisena. McLellan on kertonut jumpanneensa paljon pelillisiä asioita Puljujärven kanssa, mutta oppi ei näytä menevän perille. Alkaako valmennuksen kärsivällisyys loppua?

Tilanne on tietenkin kaikille osapuolille hankala ja äärimmäisen turhauttava.

Jesse Puljujärvi satsasi kesäharjoitteluunsa entistä enemmän viime suvena.

Oilersilla on suuret odotukset kesän 2016 ykkösvaraustaan kohtaan, mutta toistaiseksi Puljujärvi ei ole pystynyt täyttämään odotuksia. Paine kasvaa koko ajan, sillä saman varausluokan kärkipelaajista Auston Matthews, Patrik Laine, Pierre-Luc Dubois, Matthew Tkachuk, Clayton Keller ja Mihail Sergatshjov ovat joukkueidensa ydinpelaajia.

Kyllä, Puljujärvi on vasta 20-vuotias, mutta hän pelaa jo kolmatta kauttaan Pohjois-Amerikassa. McLellan on korostanut, että kolmannen vuoden pelaajalta on lupa odottaa ja vaatia enemmän kuin tulokkaalta. Potentiaali on huima, mutta Puljujärvi kaipaa peliinsä lisää suoritusvarmuutta ja tasaisuutta.

Puljujärven katsomokomennuksessa ei ole kyse valmentajan epäoikeudenmukaisuudesta nuorta pelaajaa kohtaan. Tilastot antavat tukea McLellanin kovalle ratkaisulle.

Seitsemässä pelaamassaan ottelussa Puljujärvi on tehnyt tehot 1+0. Ainoa maali tuli vierasottelussa Winnipegissä, kun vahvan pelin pelannut Puljujärvi nostettiin kakkosketjuun kesken ottelun. Visiitti kakkosketjussa jäi kuitenkin lyhyeksi.

Puljujärvi ei todellakaan ole ainoa, jonka pistesaldot laahaavat perässä. Oilersin hyökkäyksessä ei ole paljon syvyyttä. Kaksi tai vähemmän tehopisteitä tehneitä Oilers-hyökkääjiä oli ennen tiistain kierrosta kahdeksan kappaletta. McLellanin luottamuksesta Puljujärveä kohtaan kertoo kaiken oleellisen se, ettei nuorukainen mahdu näin köykäisessä hyökkäyksessä pelaamaan tällä hetkellä.

Suomalaishyökkääjän tehotilasto on neljä maalia pakkasella. Peliaikaa on tullut keskimäärin 12.28 minuuttia. Laukauksia on kasassa yhdeksän kappaletta.

Edistyneet tilastot kertovat tarkemmin, missä Puljujärvi menee pelinsä kanssa.

Puljujärven luotujen ja annettujen maalipaikkojen suhdeluku tasakentällisin on 48,28 prosenttia (28–30), mikä on Oilersin hyökkääjistä kuudenneksi alhaisin.

Viime kesänä Jesse Puljujärvi katseli tulevaa luottavaisena.

Laadukkaiden luotujen ja annettujen maalipaikkojen suhdeluku on karumpi. Puljujärven lukema (36 prosenttia, 9–16) on joukkueen huonoin. Puljujärvi on riistänyt Oilersin hyökkääjistä kolmanneksi eniten kiekkoja (4), mutta kiekonmenetyksiä (7) on tullut turhan paljon ja pahoissa paikoissa.

Puljujärvi on raamikas ja luisteluvoimainen hyökkääjä, mutta hän ei edelleenkään hyödynnä raamejaan riittävästi pienessä askissa. Valmennus on peräänkuuluttanut pitkään suoraviivaisempaa pelaamista, mutta Puljujärvi tyytyy edelleen liikaa periferiapelaamiseen ykkössektorin ulkopuolella.

Puljujärvellä on ollut seitsemässä ottelussa tasakentällisin yhdeksän maalipaikkaa, mutta näistä vain yksi on luokiteltu vaaralliseksi maalipaikaksi. Puljujärven kokoisen ja tyylisen hyökkääjän pitäisi viihtyä huomattavasti useammin maalin lähellä.

Tästä päästään isompiin kysymyksiin. Minkälainen NHL-pelaaja Jesse Puljujärvi on? Millainen hyökkääjä hän haluaa olla? Mikä on hänen pelaajaidentiteettinsä? Minkä profiilin pelaaja Puljujärvestä kehittyy?

Näihin kysymyksiin ei ole tällä hetkellä selkeitä vastauksia.

Puljujärvi on hakenut reilut kaksi vuotta paikkaansa Pohjois-Amerikassa. Ensimmäinen kausi oli kova oppivuosi uuteen kulttuuriin, kieleen ja erilaiseen pelikulttuuriin.

Viime kaudella Puljujärvi näytti olevansa NHL-pelaaja. Rooli oli rajallinen, mutta hän pystyi pelaamaan NHL-lätkää illasta toiseen. Tilille tuli 65 ottelua, joissa hän teki 12 maalia ja 20 pistettä.

Siksi odotukset tälle kaudelle ovat korkealla. Fyysisesti Puljujärvi on kovassa tikissä ja kesällä on tehty paljon töitä, jotta läpimurtokausi olisi mahdollinen.

Tällä hetkellä itseluottamuksensa kanssa kamppaileva nuori hyökkääjä hakee pelaaja-identiteettiään NHL:ssä. Puljujärvi on moneen kertaan sanonut, että hän tarvitsee rinnalleen hyviä pelaajia saadakseen koneestaan kaiken irti.

Ongelma vain juuri nyt on se, että Puljujärvi ei ole ansainnut peliesityksillään paikkaansa esimerkiksi Connor McDavidin laidalla. 20-vuotias Kailer Yamamoto on valmennuksen silmissä hierarkiassa Puljujärveä ylempänä. Tehoja ei ole hänellekään tullut, mutta vaahtosammuttimen kokoinen jenkkilaituri pelaa sillä intensiteetillä ja röyhkeydellä, jota valmennus odottaa Puljujärveltä.

On selvää, että Puljujärven on päästävä takaisin askiin nopeasti. Nykyinen pattitilanne ei palvele ketään.

Patrik Laineen ja Jesse Puljujärven NHL-urat ovat kulkeneet eri suuntiin. Kuvassa nuorukaiset ovat vielä SM-liigan jäillä.

Jos Edmontonissa ei tule jääaikaa, AHL-keikka Bakersfieldiin ykkösketjun minuuteille ei olisi huono vaihtoehto, mutta tätä tuskin tapahtuu aivan heti. Jos näin tapahtuisi, olisi mielenkiintoista seurata, miten Puljujärvi reagoisi niin sanottuun maitojunareissuun farmiliigaan ja millainen vaikutus sillä olisi hänen peliinsä.

Puljujärvi on tulikuuma puheenaihe tällä hetkellä Edmontonissa. Hänet varattiin Matthewsin, Laineen ja Dubois’n jälkeen superlupauksen statuksella, mutta nykyinen rooli ei kohtaa valtavia odotuksia ympärillä. Tilanteen käsittely vaatii Puljujärveltä kovaa paineensietokykyä ja malttia.

Oilers ei halua raporttien mukaan kaupata Puljujärveä tässä vaiheessa. Jos hissiliike pressikatsomon ja jään välillä jatkuu ja peliaika NHL:ssä on jatkossakin tiukassa, Chiarellin on pakko alkaa miettiä tätäkin vaihtoehtoa.

Puljujärvellä on potentiaalinsa ja korkean varausvuoron myötä kiitettävästi markkina-arvoa, jonka avulla Oilers voisi vahvistaa rivejään Puljujärveä rutinoituneemmalla pelaajalla, joka voisi auttaa joukkuetta heti. Siirto on kuitenkin viimeinen vaihtoehto.

Kaikki on lopulta kiinni Puljujärvestä itsestään. Puljujärven on näytettävä omalla tekemisellään, että hän ansaitsee enemmän peliaikaa ja luottamusta. Ongelmien ulkoistaminen ja syiden etsiminen muista on ajanhukkaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?