Tuntemattomasta suomalaisesta fysiikkagurusta tuli NHL-tähtien luottomies sattumalta – tällainen on Laineen ja Rantasen kova treeniviikko - NHL - Ilta-Sanomat

Tuntemattomasta suomalaisesta fysiikkagurusta tuli NHL-tähtien luottomies sattumalta – tällainen on Laineen ja Rantasen kova treeniviikko

Hannu Rautala on valmentanut yleisurheilijoita 50 vuotta. Myös NHL-kiekkoilijat luottavat hänen osaamiseensa.

Hannu Rautalaa arvostetaan suuresti muun muassa NHL-pelaajien keskuudessa.

28.10.2018 15:48

Haastattelun keskeyttävät toistuvat tervehdykset ja nopeat, iloiset sananvaihdot. Vaikka Hannu Rautala saattaa olla tuntematon nimi suurelle yleisölle, Turussa hänet tunnetaan. Kuten myös NHL-pelaajien keskuudessa.

Kiekkoilijoiden kesätreeneistä puhuttaessa Rautalan nimi mainitaan lähes poikkeuksetta, olkoonkin, että hänen leipälajinsa oli alun perin yleisurheilu. Vaikka valmennusura on kestänyt 50 vuotta, se on ollut tänä vuonna 70 täyttäneelle fysiikkagurulle aina vain harrastus.

– Kirjoitin 1967 ja pääsin Helsingin yliopiston voimistelulaitokselle opiskelemaan opettajaksi. Minua valmensi Kari Sinkkonen, joka oli muun muassa olympiavoittaja Pekka Vasalan valmentaja. Hän ehdotti, että alkaisin valmentaa, Rautala taustoittaa.

Rautala itse oli yleisurheillut ja pelannut jalkapalloa ja jääkiekkoa. Hän ei ollut päässyt niissä maan terävimmälle huipulle, mutta ensimmäinen valmennettava ylsi paljon korkeammalle.

– Sain valmentamiseen lentävän lähdön. Johannes Lahti oli kymmenottelussa kahdesti olympialaisissa 11:s, Rautala kertoo.

Myöhemmin hän on valmentanut Suomen mestariksi seitsemän yleisurheilijaa kuudessa eri lajissa.

Urheilupuisto, Kuuvuoren portaat, Kupittaa…Turussa on monia rakkaita kulmia, onhan Rautala asunut siellä koko ikänsä. Työpaikka löytyi vuonna 1972 Aurajoen yläasteelta, joka myöhemmin muuttui urheilulukioksi. Siellä Rautala viihtyi lähes 40 vuotta ennen eläköitymistään 2011.

– Minulle ehdotettiin joskus, että siirtyisin kokopäiväiseksi valmentajaksi. Olin 10-ottelun lajivalmentaja vähän aikaa 70-luvun lopulla. Onneksi en lopettanut opettajan hommia. Se on älyttömän kivaa ja valmennuksen kanssa täydellinen yhdistelmä.

Oli Rautalan edeltäjän Juhani ”Juuso” Wahlstenin ansiota, että hän päätyi jääkiekon pariin. Rautala aloitti Wahlstenin pyynnöstä TPS:n liigajoukkueen fysiikkavalmentajana 1976. Pitkä yhteistyö seuran kanssa poiki yhteensä 13 kappaletta mitaleita.

Patrik Laine tahkosi salitreeniä Hannu Rautalan johdolla kesällä 2016.

Mikko Rantanen on joukkueensa Coloradon testeissä ykkönen lähes joka osa-alueella.

Rautalan menestyksekäs kiekkoilijoiden valmennus perustuu yleisurheiluun ja nimenomaan 10-otteluun.

– Jääkiekon fysiikkaharjoittelu on hyvin pitkälle samanlaista. Pitää olla nopea, vahva ja kestävä. Moni valmentaja puhuu 10-ottelusta muttei edes tiedä, mitä lajeja siihen kuuluu, hän hymähtää.

Konkarilla on tallessa kaikkien valmentamiensa kiekkoilijoiden tulokset. Siksi hän tietää, mistä puhuu:

– Yleinen kuntotaso ja osaaminen olivat 70-luvulla ainakin yhtä hyviä kuin nyt. Kiekkoilijat olivat urheilullisia, koska he pelasivat paljon muutakin. Olisi helppo vastata, että kaikki on mennyt eteenpäin, mutta ei se ihan niin ole.

Hänellä on väitteelleen konkreettinen esimerkki: aiemmin hän pani kiekkoilijat pelaamaan korista. Nyt se ei enää onnistu, koska vaadittavat taidot puuttuvat. Koripallo on vaihtunut sählyyn.

Rautala alkoi pitää NHL-kiekkoilijoiden kesätreenejä 90-luvun puolivälissä. Ensin tulivat Saku Koivu ja Jere Lehtinen, jotka Rautala tunsi jo TPS:n ajoilta, Koivun aivan pikkupojasta.

Nykyään porukka on kasvanut noin pariinkymmeneen kiekkoilijaan, joista osa pelaa NHL:ssä, osa KHL:ssä ja liigassa. Kun portaissa ravaa Patrik Laineen ja Mikko Rantasen kaltaisia nimiä, on mediahuomio taattu. Rautala itse suhtautuu siihen kriittisesti.

– Urheilukentät ovat minun paikkojani, ei julkisuudessa paistattelu. Kunhan urheilija kehittyy ja pärjää, olen tyytyväinen, hän sanoo epäturkulaisella suoruudellaan.

Coloradossa loistava Mikko Rantanenkin luottaa Hannu Raitalan oppeihin.

Rautalan valmennusfilosofia on pysynyt samana viisi vuosikymmentä. Siihen kuuluu laadun korostaminen määrän edellä ja yksinkertaisten asioiden määrätietoinen toistaminen. Hänen harjoitusmetodinsa ovat pysyneet 85-prosenttisesti samoina kuin alussa. Osa pakettia on hänen oma läsnäolonsa.

– En luota kirjavalmennuksiin enkä valmiiden ohjelmien tekemiseen. Ei se ole valmentamista. Olen paikalla joka treenissä ohjaamassa ja reagoimassa. Haluan, että urheilija on paras, hyvä ei riitä.

Rautala kertookin nauttivansa eniten treenien suunnittelemisesta: rasittavuuden, rytmityksen ja tehojen pohtimisesta. Opettajan koulutus on antanut hyvän pohjan, sillä valmentaja tarvitsee myös ihmistuntemusta ja organisointikykyä.

– Uran alussa meni älyttömästi aikaa, kun laskin joka pelaajalle prosentuaaliset painot. Minulla on 10 täyttä ruutuvihkollista tuloksia kotona. Yksi vihko tosin varastettiin kerran salilta, hän kertoo.

NHL-seurat eivät ole puuttuneet Rautalan tekemiseen. Winnipegistä on käynyt kahtena kesänä fysiikkavalmentaja, mutta muut seurat ovat kehottaneet jatkamaan samaa rataa.

– Colorado halusi Mikko Rantasen jäävän ensimmäisenä kesänä sinne, mutta ei enää, kun hän on testeissä lähes joka osa-alueella ykkönen.

Rautala ei halua kertoa yksityiskohtia mutta suostuu lopulta paljastamaan, että häntä on kyselty NHL:ään ja muuallekin Suomen ulkopuolelle. Hänellä on omien sanojensa mukaan kuitenkin Turussa kaikki, mitä hän tarvitsee.

Kiekkoilijoiden kesätreenit eivät ole pelkkää kyykkäämistä. Viikko-ohjelmaan kuuluu muun muassa sulkapalloa, kelkan vetämistä ja totta kai porrasjuoksua, joka on ollut ohjelmassa 70-luvulta.

– Koulu sijaitsi ihan tässä vieressä. Jos joku oli liikuntatunnilla unohtanut luistimet kotiin, käskin juosta kymmenen kertaa portaat. Siinä se muisti parani, Rautala kertoo naureskellen treenin taustoista.

Hannu Rautalalla tuli tänä vuonna täyteen 70 ikävuotta ja 50 valmennusvuotta. Eläköityminen kiekkoilijoiden valmennuksesta ei ole vielä ajankohtaista.

Kaikkein ylpein hetki Rautalan uralla oli kuitenkin, kun oma poika ja valmennettava Marko voitti nuorten Suomen mestaruuden 10-ottelussa. Nykyään isä ja poika luotsaavat yhdessä Rautala Trainingia, ja vanhempi Rautala on siirtänyt pikkuhiljaa lisää vastuuta jälkikasvulle. Yleisurheiluvalmennuksenkin hän lopetti pari vuotta sitten.

Kun kiekkoilijoiden kausi alkaa syksyllä, Rautalan päivät kuluvat rattoisasti salilla treenaten ja penkkiurheillen. Vaikka yleisurheilu on edelleen suurin rakkaus, mikä tahansa laji käy.

– Voin katsoa vaikka snookeria monta tuntia. Eilen katsoin jousiammuntaa, hän kertoo.

Todennäköisesti Rautala seisoo myös ensi kesänä Kuuvuoren portaiden juurella katsomassa, kun suomalaiset huippukiekkoilijat yrittävät alittaa maagisen rajan, 10 sekuntia. Kiire eläkkeelle ei ole.

– Ajattelin, että jos meillä on 70-vuotias presidentti, niin kyllä samanikäinen voi vielä valmentaa, hän toteaa.

Hannu Rautala

Asuinpaikka: Ruohonpää, Turku

Syntymäaika: 13.3.1948

Perhe: Vaimo, kaksi aikuista poikaa, kaksi lastenlasta

Ura: Liikunnan lehtorina Aurajoen yläasteella ja lukiossa 1972–2011. Yleisurheiluvalmentaja vuodesta 1968, jääkiekon fysiikkavalmentaja vuodesta 1976.

Harrastukset: Kuntosali, penkkiurheilu

Saavutukset: Valmentanut kahdeksaa yleisurheilun Suomen mestaria, joista Johannes Lahti kaksinkertainen olympiakävijä. TPS:n fysiikkavalmentajana eri mittaisia pätkiä 1976 lähtien. Pitänyt vuodesta 1995 kesätreenejä jääkiekkoilijoille, kuten Saku Koivu, Jere Lehtinen, Rasmus Ristolainen, Mikko Rantala, Patrik Laine ja Lauri Korpikoski. Oma yritys Rautala Training.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?