Kommentti: Jesse Puljujärvi pelaa vedenjakajalla – ottelu Winnipegissä muutti takuulla suunnitelmia - NHL - Ilta-Sanomat

Kommentti: Jesse Puljujärvi pelaa vedenjakajalla – ottelu Winnipegissä muutti takuulla suunnitelmia

Jesse Puljujärvi esiintyi edukseen NHL:ssä keskiviikon vastaisena yönä.

Julkaistu: 17.10.2018 7:40

Jesse Puljujärvi ansaitsee kunnon näyttöpaikan, kirjoittaa Ilta-Sanomien NHL-kirjeenvaihtaja Sami Hoffrén.

Paljon positiivisia juttuja. Lupaa hyvää tälle kaudelle.

Näin niputti harjoitusleiriään Jesse Puljujärvi Urheilulehdelle ennen NHL-kauden alkua. Puljujärven ja Oilersin harjoitusottelut antoivat syytä optimismiin. Kesällä oli tehty oikeita asioita punttisalilla ja jäällä. Valmistavat ottelut sujuivat niin joukkueelta kuin Puljujärveltä lupaavasti.

Kauden ensimmäiset kolme ottelua eivät tarjonneet Connor McDavidin lisäksi paljon positiivisia juttuja Oilersista, mutta neljännessä alkoi tapahtua McDavidin (2+2) johdolla.

Huiman takaa-ajon jälkeen kairattu 5–4-jatkoaikavoitto Winnipeg Jetsistä antoi pientä valoa tunnelin päähän. Eikä vähiten Puljujärven (4–4-tasoitus) kohdalla.

Oilers osoitti kovaa luonnetta nousemalla NHL:n pahimmassa vieraskaukalossa voittoon. Puljujärvi puolestaan näytti omalla tekemisellään, että hän ansaitsee enemmän vastuuta ja aidon näyttöpaikan tulosketjussa.

Mestaruusparaatia Edmontonissa ei vielä kannata suunnitella, sillä Jets-voiton jälkeen Oilersin otteluohjelma ei helpotu, vaikka joukkue palaakin kotiyleisön eteen.

Viidessä seuraavassa ottelussa öljymiehet kohtaavat kahdesti Nashville Predatorsin ja kertaalleen Boston Bruinsin, Pittsburgh Penguinsin ja hallitsevan mestarin Washington Capitalsin.

Puljujärvi kuuluu niihin pelaajiin, jolta odotetaan vetoapua McDavidin yhden miehen maalitalkoisiin.

Tästä kaudesta odotetaan Puljujärven läpimurtokautta NHL:ssä. 20-vuotiaan huippulupauksen ympärillä on kovat odotukset. Oilers varasi Puljujärven kesän 2016 varaustilaisuuden neljäntenä pelaajana, mutta toistaiseksi torniolainen ei ole vielä pystynyt lunastamaan suuria odotuksia.

Tehdään heti selväksi, että nyt on Puljujärven kohdalla aivan turha huudella maitojunan tai farmikomennuksen perään.

Puljujärvi näytti viime kaudella olevansa NHL-pelaaja. Isokokoinen hyökkääjä pelasi 65 ottelua ja teki näissä 12 maalia ja 20 pistettä. Rooli ja minuutit vaihtelivat, mutta Puljujärvi näytti, että hän kuuluu NHL:ään.

Sekä seura että pelaaja odottavat, että tällä kaudella rooli kasvaa ja tulostaso nousee. Puljujärvi oli ensimmäiset kolme ottelua kolmosketjun laidalle rajallisessa roolissa eikä tähän pitänyt tulla päävalmentaja Todd McLellanin mukaan ihan heti muutosta.

Jesse Puljujärvi nousi esiin ottelussa Winnipeg Jetsiä vastaan.

Vierasottelu Winnipegissä muutti takuulla suunnitelmia. Sen verran hyvällä jalalla Puljujärvi oli liikkeellä.

Kolmessa ensimmäisessä ottelussa Puljujärvi pelasi keskimäärin 11.41 minuuttia, mikä oli kahdeksanneksi eniten Oilersin hyökkääjistä. Tämä ei ole seuran tai pelaajan intresseissä. Oilers tarvitsee enemmän Puljujärveltä, sillä joukkueen laituriosasto on pelottavan ohuella pohjalla. Tasonnostajia tarvitaan.

Puljujärven kanssa oikean laidan peliminuuteista kilpailevat Ty Rattie ja Kailer Yamamoto, jotka lunastivat McLellanin luottamuksen vahvoilla otteilla harjoitusleirillä.

Rattie teki valmistavissa otteluissa kovaa jälkeä McDavidin laidalla ja Yamamoto nappasi paikan Leon Draisaitlin kakkosketjusta. Puljujärvelle ”jäi” paikka Ryan Stromen kolmosketjusta.

Rattien paikka ykkösen laidalla näyttää tällä hetkellä vakaalta, sillä hän pelasi samalla paikalla tehokkaasti jo viime keväänä. Yamamoton paikka kakkosen laidalla on kinkkisempi.

Draisaitlin ketju on ollut alkukierroksilla vaisu. Jos Kyle Brodziakin johtama puukäsien nelosketju jätetään pois laskuista, Milan Lucicin, Draisaitlin ja Yamamoton muodostama ketju on ollut suurimmissa vaikeuksissa.

Draisaitl on saalistanut kaikki viisi pistettään (neljä syöttöpistettä ylivoimalla) McDavidin ollessa jäällä. Draisaitlin on johdettava kakkosketjua tasaisemmin tasakentällisin.

Draisaitlin ollessa kentällä, vaaralliset maalipaikat tasakentällisin menivät kolmessa ensimmäisessä ottelussa vastustajille tylysti 3–10. Peli on pyörinyt omissa liian paljon. Raamikkaalle ja taitavalle saksalaissentterille maksetaan kaudessa 8,5 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria, mikä näyttää tällä hetkellä pahalta Oilersin kannalta. Draisaitlin on nostettava tasoaan.

 Nyt on Puljujärven sauma ottaa paikka tulosketjusta.

Winnipegissä Puljujärvi nostettiin 1–4-tappiotilanteessa toisessa erässä Draisaitlin ketjuun yhdessä Drake Caggiulan kanssa. Ketjun peli sähköistyi heti. Puljujärvi painoi kieli pitkällä hanakasti irtokiekkoihin ja teki itseään jatkuvasti pelattavaksi. ”Pulju” oli ytimessä.

Nyt on Puljujärven sauma ottaa paikka tulosketjusta.

Draisaitlin ketju kaipaa ravistelua eikä sen 5–5-pelaaminen voi enää mennä juurikaan huonompaan suuntaan. Vaahtosammuttimen kokoinen Yamamoto, 20, ei ole vielä valmis pelaamaan tulosketjun laidalla. Puljujärvi tuo luisteluvoimaa ja laukausuhkaa huomattavasti enemmän kuin Yamamoto.

Strome ja Puljujärvi pystyivät peliaikaan nähden luomaan laadukkaita maalipaikkoja kohtuullisen hyvin tasakentällisin. McDavidin ykkösketju on luonut valtaosan Oilersin hyvistä maalipaikoista. Sen jälkeen on tullut Stromen ketju.

Kahden edellisen kauden aikana Puljujärvi on pelannut harvakseltaan McDavidin tai Draisaitlin rinnalla. Suomalaislupaus on hakenut paikkaansa hyökkäyksessä ja samaan aikaan opetellut pienen askin lainalaisuuksia ja 5–5-pelaamista.

Puljujärvi ja Edmonton Oilersin kapteeni Connor McDavid.

On selvää, että McLellan ei edelleenkään luota Puljujärveen saumattomasti tasakentällisin. Kanadalaisluotsi on antanut varsin suoria luonnehdintoja nuorukaisen kokonaisvaltaisen pelaamisen tasosta ja mitä Puljujärven pitää tehdä paremmin, jotta peliaikaa irtoaisi enemmän.

Ensimmäisillä kierroksilla Puljujärvi sortui muutamaan tarpeettomaan jäähyyn, joista toinen maksoi maalin. Kurittomat jäähyt eivät ainakaan nostaneet suomalaisen osakkeita. Winnipegissä Puljujärvi oli harvoja Oilersin hyökkääjiä, joka pystyi haastamaan liikkeellään ja röyhkeydellään Jetsin puolustajia. Nyt on kyettävä tekemään myös tulosta tasaisesti.

Tämä kausi on vedenjakaja Puljujärvelle, joka pelaa viimeistä vuottaan tulokassopimuksesta. Kyllä, hän on vasta 20-vuotias, mutta on myös muistettava, että nyt alkoi hänen kolmas kautensa Oilersin organisaatiossa.

Siinä ajassa muutaman vuoden takaiselta nelosvaraukselta on oikeutettua odottaa selkeitä kehitysaskelia kohti suurempaa roolia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?