Jesperi Kotkaniemi löysi selkeän kehityskohteen NHL-debyytistään - ”Se on isoin homma” - NHL - Ilta-Sanomat

Jesperi Kotkaniemi löysi selkeän kehityskohteen NHL-debyytistään - ”Se on isoin homma”

Montrealin Jesperi Kotkaniemi avasi pistetilinsä ensimmäisessä NHL-ottelussaan.

Julkaistu: 4.10.2018 5:57

Jesperi Kotkaniemi avasi pistetilinsä NHL-debyytissään.

Jesperi Kotkaniemi ei puhunut potaskaa. Montreal Canadiensin 18-vuotias tulokashyökkääjä sanoi ennen NHL-debyyttiään, ettei hän ole jännittäjätyyppi. Historian ensimmäisen 2000-luvulla syntyneen NHL-pelaajan debyytti NHL:ssä oli kokonaisuutena rohkaiseva esitys, vaikka ilta päättyikin Toronto Maple Leafsin 3–2-jatkoaikavoittoon.

Avausotteluun mahtui sekä hyviä että huonoja hetkiä. Kotkaniemi sai vastuuta päävalmentaja Claude Julienilta valikoidusti. Kotkaniemi (15.05 minuuttia) pelasi viidenneksi vähiten Canadiensin hyökkääjistä Leafsin nimivahvaa sentterikolmikkoa vastaan.

– Hän ei näyttänyt olevansa väärässä paikassa. Kun tarkoituksena on voittaa otteluita, pelin rakenteluun pystyviä pelaajia, jotka pystyvät luomaan tilanteita, täytyy laittaa kentälle. Hän kuuluu niihin pelaajiin. Hän pärjäsi 18-vuotiaana tulokkaana ensimmäisessä ottelussaan hyvin, kommentoi Canadiensin päävalmentaja Claude Julien suomalaistulokkaan debyyttiä.

– Samaan aikaan tiedän, että hän on niitä pelaajia, jotka jatkavat kehittymistä koko ajan, kuten hän on tehnyt aiemminkin. Tämä oli hänen ensimmäinen iso testi vahvaa NHL-joukkuetta vastaan. Hän vastasi siihen hyvin, mutta näki samalla, että peli on nopeampaa ja siihen pitää sopeutua.

Kotkaniemi luotti vahvuuksiinsa ja sai myös avattua pistetilinsä, kun hän saalisti kakkossyötön Canadiensin 2–2-tasoitukseen ylivoimalla. Avauspisteen jälkeen vaihtopenkillä Kotkaniemi oli yhtä hymyä.

Kotkaniemestä tuli 18 vuoden ja 89 päivän iässä Canadiensin pitkän seurahistorian toiseksi nuorin pistetilin avannut pelaaja. Ainoastaan Mario Tremblay (18 vuotta ja 74 päivää) onnistui avaamaan pistetilinsä nuorempana.

– Tämä oli ihan ok aloitus ja hyvä alku tälle NHL-polulle toivottavasti. Tietysti parannettavaa jäi, eikä tämä ollut se tulos, jota lähdimme hakemaan. Henkilökohtainen peli ei ollut ihan sitä mitä hain, mutta tästä on helpompi jatkaa eteenpäin, Kotkaniemi sanoi Ilta-Sanomille ottelun jälkeen.

Kotkaniemi ei ujostellut turhaan uransa ensimmäisissä NHL-vaihdoissa. Canadiensin kakkosketjua johtanut 18-vuotias porilainen pääsi hiljalleen tempoon kiinni, teki itseään pelattavaksi ja pysyi rohkeasti kiekossa.

– Pystyin aika hyvin kitkemään kaiken ulkopuolisen hälinän pois ja keskittymään olennaiseen. Ihan sama onko Porissa vai Torontossa. Tämä on kuitenkin vain lätkää. Mun rooliini kuuluu pelata rohkeasti. Se on mun homma. Koetan olla rohkea jokaisella kentän osa-alueella ja jaella kiekkoa sitä mukaa ketjukavereille. Sitä pyrin tekemään jatkossakin.

Kotkaniemi ja toinen Porin Ässien kasvatti Joel Armia löysivät ajoittain näppärästi toisensa ja pystyivät painamaan peliä Leafsin päätyyn. Kotkaniemen ja Armian kanssa kakkosketjun täydensi laidalle siirretty Jonathan Drouin, joka pääsi ottelun edetessä hieman paremmin porilaiskaksikon aivoituksiin kiinni.

Kotkaniemen johtama ketju joutui painimaan välillä myös pitkiä pätkiä omissa, kun Leafs sai luotua painetta vahvemmin Canadiensin päätyyn.

Debyyttiottelussa eniten ongelmia Kotkaniemellä oli aloituksissa. Nuorukaisen aloitusvoittoprosentti (14,29) jäi vaatimattomaksi. Siksi Julien suojeli nuorukaista ja laittoi puolustuspään aloituksiin kokeneempaa kalustoa. Kotkaniemi otti yhteensä seitsemän aloitusta, joista hän voitti vain yhden.

– Ehdottomasti aloituksissa pitää parantaa. Se on isoin homma. Täällä aloitukset ovat vähän erilaisia kuin Suomessa, kun vastassa on eritasoisia aloittajia ja säännöt ovat vähän eri. Siihen tottumiseen menee aikaa, Kotkaniemi näki.

Katso alta kooste viime yön suomalaisista:

Viime yön NHL-tulokset:

Toronto–Montreal ja. 3–2 (1–1, 1–1, 0–0, 1–0)M: Artturi Lehkonen 1+0, Jesperi Kotkaniemi 0+1

Washington–Boston 7–0 (2–0, 4–0, 1–0)B: Tuukka Rask 14/19 torjuntaa (peliaikaa 27.28)

Vancouver–Calgary 5–2 (1–0, 0–0, 4–2)V: Markus Granlund 0+1

San Jose–Anaheim 2–5 (1–1, 1–1, 0–3)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?