Koeaikasopimuksen tehnyt Jussi Jokinen tähtää kovaan merkkipaaluun NHL:ssä – ”Se motivoi” - NHL - Ilta-Sanomat

Koeaikasopimuksen tehnyt Jussi Jokinen tähtää kovaan merkkipaaluun NHL:ssä – ”Se motivoi”

Kokenut suomalaishyökkääjä hakee NHL-sopimusta Detroitista.

Jussi Jokinen hakee pelipaikkaa Detroitista.

11.9.2018 8:00

Jussi Jokisen unelma NHL-uran jatkamisesta on elossa, sillä kalajokinen teki koeaikasopimuksen Detroit Red Wingsin kanssa. Jokinen antaa näyttöjä Red Wingsin harjoitusleirillä ensi kauden kattavaa sopimusta varten.

Jokinen ilmoitti koeaikasopimuksestaan nykyajan mukaisesti Instagram-tilillään.

– Pitää pysyä nuorison mukana. Kysyin Detroitilta ensin luvan kuvan julkaisuun, ja heille se oli ok, Jokinen kertoi Ilta-Sanomille.

– Olin aika monen joukkueen kanssa tekemisissä kesällä. Detroit tuli kuvioihin mukaan vasta viime viikolla. Viime lauantaina sovittiin lopullisesti tryoutista, Fort Lauderdalen lentokentällä lentoa Detroitiin odotellut Jokinen taustoitti.

– Yritin katsoa missä olisi mahdollisesti pelipaikka auki ensi kaudelle. Oli myös tärkeää, että halusin mennä sellaiseen paikkaan, missä on edes joku tuttu GM tai koutsi ja sitä kautta yhteisiä kokemuksia.

Detroitissa sellainen henkilö löytyy vaihtopenkin takaa, sillä tällä kaudella Detroitin apuvalmentajana työskentelee Dan Bylsma, joka oli Jokisen päävalmentaja Pittsburgh Penguinsissa vuosina 2013–14.

Dan Bylsma on Detroitin päävalmentaja.

Red Wings on tällä hetkellä uudelleenrakennusvaiheessa. Takavuosien kestomenestyjä on valahtanut liigan pohjille. Vanha menestysrunko on rapistunut eikä seurassa ole enää kuin muutamia menestysvuosien runkopelaajia.

Yksi heistä on kapteeni Henrik Zetterberg, jonka koko NHL-kausi on vaarassa. 37-vuotias ruotsalaissentteri ei ole pystynyt harjoittelemaan kunnolla selkävaivojen takia. Zetterberg joutuu näillä näkymin jättämään kauden väliin.

– Zetterbergin tilanne vaikuttaa myös varmaan mahdollisuuksiini saada sopimus. Siellä on nyt yhdelle paikka auki. Halusin, että menen seuraan, jossa on realistinen mahdollisuus saada sopimus. Koen, että Detroitissa minun kaltaiselleni pelaajalle olisi käyttöä, näki Jokinen.

Sama intohimo ja rakkaus

Suomalaisesta jääkiekkohistoriasta löytyy kuusi pelaajaa, jotka ovat saavuttaneet maagisen 1000 NHL:n runkosarjaottelun rajan. Kaikki kuusi pelaajaa ovat jo uransa lopettaneita.

Teemu Selänne on paitsi kaikkien aikojen paras suomalainen pistemies, myös eniten NHL-otteluita pelannut suomalaispelaaja 1451 ottelullaan. Muut tonnikerhon pelaajat ovat Teppo Numminen (1372 ottelua), Jari Kurri (1251), Olli Jokinen (1231), Saku Koivu (1124) ja Kimmo Timonen (1108).

Henrik Zetterbergin selkävaivat avasivat Jussi Jokiselle mahdollisuuden Detroitissa.

Ensi kaudella harvinaiseen joukkoon saattaa tulla täydennystä. Suomalaisista aktiivipelaajista Jussi Jokinen on pelannut toistaiseksi eniten NHL-otteluita (951). 35-vuotiaalla laitahyökkääjällä ei ole suunnitelmia lyödä hokkareita naulaan vielä hetkeen.

– Se 1000 ottelun raja motivoi. Sama intohimo ja rakkaus jääkiekkoa kohtaan on olemassa. Luin aiemmin (San Jose Sharksin 39-vuotias hyökkääjä) Joe Thorntonin kirjoituksen, missä hän puhui samoista jutuista. 99 prosenttia tästä työstä on hienoa. Välillä on ylä- ja alamäkiä, Jokinen sanoi.

– Totta kai unelmoin edelleen Stanley Cupin voitosta, mutta nautin myös valtavasti tässä liigassa pelaamisesta.

Jokinen on asunut perheensä kanssa viime talvet Floridassa, sillä hän pelasi Florida Panthersissa vuodet 2014–17. Konkarihyökkääjän reipas matkalaukkuelämä alkoi keväällä 2017, kun Panthers osti suomalaishyökkääjän sopimuksen viimeisen vuoden ulos.

Viime kauden jälkeen monet olivat valmiita kirjoittamaan Jokisen ulos rajusti nuorentuneesta NHL:stä, kun pelipaikkaa ei tuntunut löytyvän mistään.

Jokinen kolusi uransa 13. NHL-kautensa aikana peräti neljä eri seuraa. Kausi alkoi Edmonton Oilersissa, mutta jo 14 ottelun jälkeen Jokinen kaupattiin Los Angeles Kingsiin. Tammikuun puolivälissä Kings pani Jokisen siirtolistalle, josta hänet poimi Columbus Blue Jackets.

Erikoinen kausi päättyi lopulta Vancouver Canucksin pelaajana. Jokinen pelasi Canucksin paidassa 14 ottelua tehoin 4+6=10, mikä oli hänen kautensa selvästi vahvin jakso.

– Ilman sitä viimeistä pätkää Vancouverissa olisi ollut vaikea saada tryoutia tälle syksylle. Pystyin näyttämään, että pystyn tekemään edelleen tuosta, kun tulee vastuuta ja peliminuutteja. Sen loppupätkän ansiosta jäi myös vähän parempi maku kaudesta. Tiesin kuitenkin, että Vancouverissa en jatka. He ilmoittivat hyvissä ajoin, etteivät aio tehdä jatkosopimusta, Jokinen kertoi.

Jokinen on alun perin Dallas Starsin kuudennen kierroksen varaus kesältä 2001. Tunnollinen kahden suunnan hyökkääjä on pelannut NHL:ssä kaudesta 2005–06 lähtien. Jokinen on edustanut NHL:ssä yhdeksää seuraa.

Olli Jokinen

Jos Jokinen solmii Detroitin kanssa varsinaisen pelaajasopimuksen, hän jakaa Suomen ennätyksen toisen Floridassa majaansa pitävän Jokisen kanssa. Toistaiseksi Olli Jokinen on ainoa suomalaispelaaja, joka on edustanut urallaan kymmentä eri NHL-seuraa.

– Olemme OJ:n kanssa naapureita. OJ tuli itseasiassa sanomaan, että häneltä löytyy nykyinen ennätys kun hän kuuli tryoutistani, naureskeli Jokinen.

Jussi Jokinen on NHL-historian yhdeksänneksi tehokkain suomalaispelaaja tehoilla 191+372=563. 54 pudotuspelissä hän on tehnyt 17+15=32 pistettä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?