NHL

NHL

Jääkiekkoilijoiden aivovammat kauhistuttavat – Mikko Rantanen haluaisi silti lisää nopeutta ja kontakteja Suomen kaukaloihin

Julkaistu:

NHL
Suomalaistähden mielestä myös Euroopaan voisi tuoda NHL:n pienemmät kaukalot.
Jääkiekkoilijoiden saamat aivovammat ovat puhuttaneet viime vuosina. Viimeksi tällä viikolla kohisi, kun naisten jääkiekkomaajoukkueen päävalmentaja Pasi Mustonen nosti kissan pöydälle. Mustosen mielestä epäkohtaan ei ole puututtu tarpeeksi rajulla kädellä, ja sen vuoksi hän pelkää ”jonkun kuolevan ennen kuin jotain oikeasti tapahtuu”.

LUE LISÄÄ: Maajoukkuevalmentaja Pasi Mustonen lataa painavaa tekstiä jääkiekon epäkohdasta: ”Jonkun on ensin kuoltava”

NHL:ssä vauhti ja tilannekovuus ovat omaa luokkaansa muihin sarjoihin verrattuna. Suomen viime kauden tehokkaimman NHL-pelaajan Mikko Rantasen mukaan pelaajien päävammat ovat puheenaihe myös Pohjois-Amerikassa.

– On hyvä, että asiasta puhutaan, koska tahalliset päähän kohdistuneet taklaukset pitää saada kitkettyä pois. Siihen purevat parhaiten kovat rangaistukset, mutta myös keskustelu pelaajien moraalista ja toisten pelaajien kunnioittamisesta, Rantanen sanoo.

Takavuosina pelaaja saattoi maata Suomessa taklauksen jälkeen jopa minuutteja tajuttomana, mutta silti lääkäri tarjosi lääkkeeksi vain hajusuolaa ja pyysi huilaamaan kokonaista yhden ottelun verran. Sittemmin myös neurologinen lääketiede on kehittynyt huimasti, ja nyt Rantanenkin pääsee tarvittaessa välittömästi asianmukaisiin testeihin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Nämä NHL-pelaajien testit ovat hyvä juttu, koska edelleen löytyy jääräpäitä, jotka ovat valmiita pelaamaan selvän aivotärskynkin saatuaan, Rantanen sanoo.

– Pelaajat tietävät riskit kaukaloon hypätessään. Päävammoja ei koskaan saada kokonaan poistettua, mutta jokainen aivovammalta pelastettu on tärkeä juttu.

Vaikka kontaktiherkkyys kasvaa NHL:n käyttämissä pienissä kaukaloissa, Rantanen näkisi sellaiset mielellään myös Euroopassa.

– Olisi hyvä, jos kaikkialla olisi samankokoiset kaukalot. Se palvelisi peliä. Kun peli on äärimmäisen nopeaa, se viihdyttää katsojia, jolle hommaa loppujen lopuksi tehdään. Tilanteita syntyisi useammin, Rantanen perustelee.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt