Kiekkomiljonäärin karu alamäki järkyttää – NHL:n ykkösvaraus ajautui uran jälkeen kodittomaksi, asuu nykyään kadulla - NHL - Ilta-Sanomat

Kiekkomiljonäärin karu alamäki järkyttää – NHL:n ykkösvaraus ajautui uran jälkeen kodittomaksi, asuu nykyään kadulla

TSN:n mukaan Stanley Cup -voittaja ja NHL:n ykkösvaraus Joe Murphy, 50, elää kodittomana Ontarion kaduilla.

Joe Muprhy tienasi NHL-uransa aikana 15 miljoonaa dollaria. Nykyään hän on koditon ja rahaton.­

23.8.2018 5:55

NHL:n varaustilaisuus vuonna 1986. Ensimmäisenä vuorossa ollut Detroit Red Wings käyttää tilaisuutensa ja varaa koko varaustilaisuuden ensimmäisenä pelaajana Joe Murphyn, 18-vuotiaan kanadalaisen laitahyökkääjän.

Vaikka Murphystä ei koskaan tullut sellaista NHL:n supertähteä kuin ensimmäisen kierroksen ykkösvarauksesta usein odotetaan, hän teki maailman kovimmassa kiekkoliigassa joka tapauksessa pitkän uran. Hän pelasi vuosien 1986–2001 aikana Detroit Red Wingsin lisäksi muun muassa Edmonton Oilersissa, Chicago Blackhawksissa ja St. Louis Bluesissa.

Murphy pelasi NHL:n runkosarjassa 779 ottelua, joissa hän viimeisteli tehot 233+295=528.

Edmonton Oilersin paidassa Murphy pääsi kaudella 1989–1990 juhlimaan myös Stanley Cupin voittoa. Samassa joukkueessa pelasivat muun muassa Jari Kurri, Esa Tikkanen ja Reijo Ruotsalainen.

Nyt, 32 vuotta sen jälkeen kun 18-vuotias Murphy varattiin NHL:ään, elämä on jakanut ex-kiekkoilijalle karut kortit. Kanadalaisen TSN:n mukaan Murphy, 50, elää kodittomana Ontarion kaduilla. Uran aikana tienatut 15 miljoonaa dollaria eivät turvanneet hänelle leppoisia eläkevuosia.

TSN esittää keskiviikkona dokumentin Finding Murph, joka kertoo Murphyn tarinan miljoonia tienanneesta kiekkotähdestä kodittomaksi. Dokumentista julkaistulla trailerilla ex-kiekkoilija kävelee yksinäisenä kadulla.

Alle dokumentin traileri:

Toimittaja Rick Westhead avasi dokumentin tekoa TSN:n radiohaastattelussa. Hän kertoi saaneensa tiedon Murphyn vaikeasta tilanteesta entiseltä NHL-maalivahdilta Trevor Kiddiltä. Kaksikko matkusti yhdessä Ontarioon, Kenoran kaupunkiin, jonka kaduilla Murphyn tiedettiin asuvan.

Murphy suostui jutun tekoon, sillä hänen mielestään aiheesta, kiekkoilijoiden uran jälkeisistä vaikeuksista, pitää puhua julkisuudessa. Myös hänen siskonsa, ex-vaimonsa ja tyttärensä olivat sitä mieltä, että Murphyn tarina on aiheellista tuoda julkisuuteen.

– Hän on asunut metsässä ja kodittomien asuinmajassa. Joitain öitä hän on viettänyt paikallisen asukkaan asuntoautossa. Tämä asukas sanoi Murphylle, että hän saa nukkua siellä vaihtokauppana polttopuiden hakkuusta, Westhead kertoi.

Joe Muprhy (vas.) edusti vuosina 1997–1999 San Jose Sharksia. Kuvassa Murphy ottaa yhteen Edmonton Oilersin Ethan Moreaun kanssa maaliskuussa 1999 pelatussa ottelussa.­

Westheadin mukaan on vaikeaa täsmentää syitä, joiden vuoksi Murphy ajautui ahdinkoon. Mukana on niin lääkkeiden väärinkäyttöä, ongelmia lain kanssa kuin holtitonta rahan käyttöä ja vedonlyöntiä. Westhead kertoo Murphyn esimerkiksi tuhlanneen 950 000 dollaria eli 820 000 euroa vain yhden Las Vegasissa viettämänsä viikonlopun aikana.

Isossa roolissa on kuitenkin myös NHL:n ja koko jääkiekon yksi suurimmista ongelmista: päävammat ja niiden puutteellinen tai vääränlainen hoito.

Murphy oli yksi 80 entisestä jääkiekkoilijasta, jotka nostivat tänä vuonna massakanteen NHL:ää vastaan. Kanteen mukaan ”NHL peittelee ja vääristelee totuutta aivotärähdysten ja päävammojen aiheuttamista pitkän aikavälin vaikutuksista”.

– Herra Murphy kärsi NHL-uransa aikana useista päävammoista, jotka oli diagnosoitu ja hoidettu väärin. NHL ei koskaan varoittanut herra Murphyä päävammojen aiheuttamista negatiivisista terveysvaikutuksista, kanteessa todettiin.

Tapaus ei koskaan edennyt oikeuteen asti.

Westheadin mukaan Murphy myöntää dokumentissa tehneensä vääriä valintoja elämässään. Ex-kiekkoilija pohtii kuitenkin, minkälainen vaikutus kaikilla kiekkouran aikana vammoihin ja vaivoihin määrätyillä reseptilääkkeillä oli hänen myöhempiin ongelmiinsa lääkkeiden väärinkäytön ja päihteiden kanssa.

Esille nostetaan myös CTE, krooninen traumaattinen enkefalopatia. CTE on ollut viime vuosina jatkuvasti urheiluotsikoissa. Lukuisten entisten NHL-kiekkoilijoiden, nyrkkeilijöiden ja NFL-pelaajien on arveltu kärsivän aivoja rappeuttavasta sairaudesta. CTE iskee etenkin toistuvia iskuja päähänsä saaneisiin urheilijoihin.

Sairauden oireina ovat muun muassa masennus, itsetuhoiset ajatukset, jatkuvat pääkivut ja muistiongelmat.

Joe Murphy ei ole ainoa vaikeuksiin ajautunut ex-kiekkoilija, jonka yhteydessä CTE on mainittu. Aiemmin julkisuudessa ovat olleet kodittomaksi ajautuneen Matt Johnsonin ja masennuksesta kärsineen Stephen Peatin tarinat.

Lue lisää: Entinen NHL-miljonääri asuu nykyään kadulla – vanhemmat eivät ole nähneet yli kymmeneen vuoteen

Lue lisää: Entinen NHL-kiekkoilija elää muistinsa menettäneenä kadulla – isän viestit kertovat karusta kohtalosta: ”Hän puhuu itsemurhasta”

Lähteet: TSN, USA Today, Dryden Now

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?