NHL

Jesse Puljujärvi täräytti suorat sanat tulevasta NHL-kaudesta – linjasi ehdottoman tavoitteen

Julkaistu:

NHL
Jesse Puljujärvi aikoo vakiinnuttaa paikkansa Edmontonin kärkiketjuissa kolmannella NHL-kaudellaan.
Tuon tuostakin huippu-urheilijat puhuvat paljon mutta sanovat vähän. Pitkäkin haastattelu saattaa olla tyhjää täynnä.

Mutta nyt Jesse Puljujärvi iskee valtit tiskiin ja lyö kuvaannollisesti nyrkkiä pöytään. Kahden kauden NHL-kiekkoilija ei jätä vaihtoehdoille sanan sijaa. Hän on ehdottoman varma siitä, mitä sanoo.

– Farmi (AHL) on nähty, Puljujärvi, 20, naulaa.

– En edes mieti AHL.ää. NHL on minun paikkani, hän painottaa.

Sanat tulevat järkkymättömällä itsevarmuudella. Edmonton Oilersin ensimmäisen kierroksen varaus vuodelta 2016 korostaa, että uran suunta on vain ylöspäin.

– Kaksi ensimmäistä vuotta olivat nousujohteisia, ja toinen oli selvästi parempi. Ehdoton tavoitteeni on paikka Oilersin kahdessa kärkiketjussa, jopa ykkösessä Connor McDavidin rinnalla.

McDavid ei ole kuka tahansa jääkiekkoilija. Hän on voittanut NHL:n runkosarjan pistepörssin kahdella edellisellä kaudella – ensin pistein 30+70=100 ja sitten 41+67=108.

Syystäkin häntä pidetään maailman kovimman kiekkoliigan valovoimaisimpana pelaajana.

McDavid on Puljujärveä vuoden vanhempi. Lokakuun alussa alkava kausi on Puljujärvelle tärkeä näytön paikka. Toistaiseksi hänen pistesaldonsa 93 ottelussa on 13+15=28.

Toistaiseksi Puljujärvi ei ole juurikaan päässyt pelaamaan erikoistilanteita.

– Jos pelaan myös alivoimaa, jääaika voi nousta jopa kahteenkymmeneen minuuttiin, nuorukainen arvioi.

Puljujärvi otti merkittävän askeleen kohti NHL-unelmaansa 13-vuotiaana, kun hän muutti kotikonnuiltaan Torniosta 111 kilometrin päähän Ouluun.

Kärpissä menestystä tuli heti junioreissa, ja myöhemmin edustusjoukkueessa. Moni oululainen muistaa esimerkiksi, kuinka Puljujärvi aloitti voitokkaan takaa-ajon pronssiottelussa JYPiä vastaan huhtikuussa 2016. Tuolloin hänellä oli ikää vain 17 vuotta.

Oulun tienoon ihmiset pääsevät jälleen ihailemaan Puljujärven peliälyä, laukausta (parhaimmillaan 158 kilometriä tunnissa) ja luisteluvoimaa perjantaina, jolloin Kärpät järjestää hyväntekeväisyysottelun Oulussa.

Useat kärppälähtöiset NHL-pelaajat ovat huomioineet Ilkka Mikkolan mukaan Ilu all-starsiksi nimetyn tapahtuman.

Tähdistä mukana ovat muun muassa taalaliigan viime kauden parhaaksi maalivahdiksi valittu Nashvillen Pekka Rinne, tämän seurakaveri Miikka Salomäki, Carolinan viime kauden paras pistemies Sebastian Aho ja Columbuksen puolustaja Markus Nutivaara.

– Ilu on hieno pelaaja ja kunnioitettava ihminen. Taitaa olla kahdeksan Suomen mestaruutta. On upeaa olla mukana tuollaisessa tapahtumassa. Toivottavasti porukkaa tulee paljon paikalle, Puljujärvi sanoo.

Tällä hetkellä Puljujärvi nauttii harjoittelun ohessa myös ajasta perheensä kanssa.

– Harjoittelen viisi päivää viikossa Oulussa, mutta viikonloppuisin ajelen Tornioon äidin lihapatojen ääreen.

Puljujärven äiti Tuula (o.s. Erkkilä) on takavuosien huippuhiihtäjä, joka edusti Suomea Calgaryn esiolympialaisissa 1987.

Entä mitä nuorukaiselta syntyy omassa keittiössä?

– Kavereiden kanssa kokataan. Ei mitään mikroruokaa.

Ensimmäisinä NHL-vuosinaan Puljujärvi on joutunut opiskelemaan myös englannin kieltä, jotta elämä Pohjois-Amerikassa olisi helpompaa. Esimerkiksi värikkäät haastattelut ovat nousseet otsikoihin.

– Kyllä mä pärjään, mutta kielitaito voisi olla parempikin. Kanadassa opiskelin kunnolla, mutta Suomen kesä on ollut sen verran kiireinen, etten ole ehtinyt keskittyä siihen riittävästi, Puljujärvi kuittaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt