Söisitkö itse? IS testasi Aleksandr Ovetshkinin pelipäivän monsteriaterian – urheilulääkäri hämmästelee - NHL - Ilta-Sanomat

Söisitkö itse? IS testasi Aleksandr Ovetshkinin pelipäivän monsteriaterian – urheilulääkäri hämmästelee

Washingtonin supertähden pelipäivän lounaassa kalorit nousevat pilviin.

Mamma Lucia on Aleksandr Ovetshkinin suosikkiannos.­

6.6.2018 12:14

Jääkiekkoilijoilla on mitä erikoisimpia rutiineja, jotka toistuvat ympäri kauden.

Etenkin pelipäivinä monet pelaajat pitävät samoista rutiineista kiinni. Pelipäivän ruokailu on monille pelaajille lähes pyhä asia.

NHL:n erikoisimman ja tuhdimman pelipäivän aterian todennäköisesti nauttii Washington Capitalsin 32-vuotias kapteeni Aleksandr Ovetshkin, joka on luottanut bravuuriinsa jo pitkään.

Aleksandr Ovetshkin on saalistanut tehopisteet 14+12=26 tämän kevään pudotuspeleissä.­

Nykyisin NHL-pelaajat ovat entistä tarkempia ruokavaliostaan. Perinteinen pelipäivän pasta on jäämässä paitsioon terveellisimpien ja ravitsevimpien vaihtoehtojen tieltä, mutta Ovetshkin luottaa edelleen vanhan liiton lautasmalliin.

Sama kaavaa toistuu ennen jokaista Capitalsin kotipeliä. Ovetshkin tilaa Mamma Lucia -nimisestä italialaisravintolasta aina saman annoksen Capitalsin harjoitushalliin.

– Kello 10.30 aamulla The Great Eight, Aleksandr Ovetshkin tilaa saman annoksen: parmesaanikanan, pelkän pastan erikseen, neljä erilaista kastiketta ja talon leipää, ravintolan manageri David Kottler julisti ylpeänä NBC:lle finaalisarjan aikana.

Neljä kastiketta ovat aina samat: tomaattipohjainen lihakastike, perinteinen Marinara-tomaattikastike, Marsala-viinillä höystetty sienikermakastike sekä kermaa ja juustoa sisältävä Alfredo-kastike.

Ovetshkin haluaa kaikki komponentit toimitettavan aina eri rasioissa. Vain luoja tietää, millä tyylillä venäläistähti lopulta huitaisee ateriakokonaisuuden naamaansa.

Yksi asia on varma. Ovetshkinin erikoinen -nimellä kulkeva setti ei ole laihduttajan tai karppaajan lounas, jonka jälkeen mennään reippain ja kevyin mielin joogatunnille. Kalorimäärät tässä mäjäyksessä nousevat pilviin.

– Olemme toimittaneet saman annoksen Kettleriin (harjoitushalliin) 39 kertaa tällä kaudella, Kottler sanoi.

Ovetshkinin koneisto tarvitsee normaalia pulliaista enemmän kaloreita, sillä hän ei ole mikään pieni mies. Härkämäisellä hyökkääjällä on mittaa 190 senttiä ja painoa vajaat 110 kiloa.

– En usko, että tämän aterian kalorimäärät mahtuvat ruokalistamme sivuille. Se energia, jota Ovetshkin pursuaa jäällä, ehkä se on peräisin täältä. Ehkä ihminen on sitä, mitä hän syö. Ehkä Ovetshkin on Mamma Lucian parmesaanikana, emmekä voisi olla ylpeämpiä, Kottler ilmoitti.

Ennen Stanley Cupin finaalisarjan neljättä ottelua ESPN:n toimittaja vieraili ravintolassa juttukeikalla. Samalla kerralla ravintolan omistaja halusi lähettää monta kassillista Ovetshkinin erikoisannoksia Capitalsin kotiareenaan muiden testattavaksi.

Ilta-Sanomat pääsi maistamaan ja testaamaan Ison Kasin pelipäivän ateriaa ennen neljättä finaalia Capitalsin kotiareenan mediatiloissa.

Konstailematonta ja maistuvaa amerikanitalialaista sapuskaa, mutta erittäin tuhtia tavaraa. Voin määrässä ei ole säästelty. Täyteläiset kermakastikkeet yhdessä pastan ja vaalean leivän kanssa jämähtävät vatsalaukkuun kuin uppotukki.

– Kuulemma Marsala-kastike on ”Ovin” suosikki. Pakko olla samaa mieltä, hehkutti ESPN:n toimittaja Steve Levy, joka pääsi myös maistamaan annosta.

Ravintolan listalta löytyvien lounashintojen perusteella Ovetshkinin erikoinen kustantaa kokonaisuudessaan noin 55 Yhdysvaltain dollaria eli noin 47 euroa.

Nämä ovat tietenkin pennosia Ovetshkinille, jonka peruspalkka kaudessa on 10 miljoonaa dollaria.

”Ruokapuheissa voi olla myös psykologista peliä”

Kalorimäärää on vaikeampi arvioida, sillä annoskoot vaihtelevat eikä ravintolan resepteistä ole tarkkaa tietoa.

Eri nettisivustoilta löytyvien ravintoarvolaskurien perusteella Ovetshkinin erikoisannoksesta löytyvien ruokien kokonaiskilokalorimäärä nousisi jopa 2600:n.

Urheilulääkäri Harri Hakkarainen on kuullut Ovetshkinin jättiannoksista. Hän suhtautuu puheisiin varauksellisesti.

– Voi olla, että ruokapuheissa on totuutta, mutta niiden taustalla voi olla myös psykologista peliä, Hakkarainen tuumi.

Koska kyse on ravintola-annoksista, joissa voita ja kermaa käytetään huomattavasti enemmän kuin kotikeittiöissä, kalorimäärä on todennäköisesti paljon suurempi kuin kotiruuassa.

– Kerta-annoksena tuo ateria olisi hurjan suuri. Tuollaisen määrän voi syödä, mutta siinä on imeytymisongelma. Jos laitetaan noin suuri määrä energiaa suolistoon, niin imeytyminen on todella hidasta. Siinä täytyy olla monta tuntia aikaa seuraavaan urheilusuoritukseen, Hakkarainen sanoi.

Hakkarainen arvioi, että Ovetshkinin päivittäinen tarve on 4000–6000 kilokaloria. Ravinnon tarve on siis suuri, mutta Hakkarainen painottaa, että se pitäisi rytmittää useilla ruokailuilla, eikä mättää kerralla jättiannoksia.

Hakkaraisen mukaan kuntoilua harrastavan ja työssä käyvän, 80-kiloisen miehen päivittäinen tarve on noin 3000 kilokaloria.

On melko hämmentävää, että Ovetshkin vetää ennen jokaista kotipeliä saman monsteriaterian, ja myöhemmin kaukalossa hän härkii menemään armottomalla intensiteetillä ja vimmalla vaihdosta toiseen.

Tavantallaajalla Ovetshkinin erikoisen jälkeen mielessä on vain yksi asia: päiväunet.

Stanley Cupin finaali

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?