Tämä ei unohdu: NHL:n pudotuspelejä dominoiva venäläistähti nöyryytti aikoinaan Pikkuleijonia – ”Jätkä jäi sen jälkeen mieleen”

Jevgeni Kuznetsov, 26, dominoi NHL:n pudotuspeleissä. Aikoinaan hän kurmuutti Pikkuleijonia MM-kaukaloissa.

Jevgeni Kuznetsov on loistanut pudotuspeleissä.

4.6.2018 21:07

NHL:n pudotuspelien pistepörssiä (22. 12+15=27) johtava Washington Capitalsin keskushyökkääjä Jevgeni Kuznetsov tuli suomalaisille jääkiekon seuraajille tutuksi viimeistään vuoden 2011 alussa.

– En muista siitä pelistä muuta kuin aivan viimeiset minuutit. Plus jatkoajan, Karri Kivi sanoo.

Hän puhuu alle 20-vuotiaiden MM-turnauksen puolivälierästä, jossa Suomi johti Venäjää 3–1, mutta taipui jatkoajalla 3–4.

Kivi oli Pikkuleijonien apuvalmentaja Lauri Marjamäen tiimissä.

Syy kirkkaisiin muistikuviin muutaman minuutin ajalta on selvä.

Se oli Jevgeni Kuznetsov, joka kavensi 2–3:een ajassa 56.19, syötti tasoituksen ajassa 58.22 ja teki voittomaalin, kun kellossa oli 66.44.

Kavennuksen Kuznetsov runnoi sisään maalin kulmalta, Maksim Kitsynin tasoitusmaali tuli Kuznetsovin upean yksilösuorituksen jälkeisestä irtokiekosta ja voittomaali oli terävä rannelaukaus.

– Johdimme vain minuutteja ennen loppua 3–1... Jätkä jäi sen jälkeen mieleen, Kivi sanoo.

Jevgeni Kuznetsov (oik.) juhlimassa Nikita Pivtsakinin kanssa 2–3-kavennusmaaliaan Suomea vastaan 2011.

Ja jatkoajan voittoliuku.

Kun Kuznetsov laukoi jatkoajalla kiekon Joni Ortion selän taakse, hän lähti luistelemaan vauhdilla kohti Venäjän omaa maalia ja tuuletti maaliaan loikkaamalla mahalleen jäähän.

Kuznetsovin, nyt 26, kanssa samaa ikäluokkaa oleva Jani Hakanpää ei ollut mukana U20-kisoissa vuodenvaihteessa 2011, mutta näki venäläistaiturin 18-vuotiaiden kisoissa 2010. Suomi hävisi silloin alkulohkossa Venäjälle ja voitti pronssipelin 5–1.

– Hän suhasi menemään coast to coasteja ja teki kaukalossa aika lailla mitä halusi. Poikkeusyksilö, joka on nyt puhjennut kukkaan myös Pohjois-Amerikassa, Hakanpää miettii.

– Hirveästi tarkempaa analyysia en pysty tekemään, Hakanpää sanoo, sillä onhan alle 18-vuotiaiden MM-kisoista aikaa jo yli kahdeksan vuotta.

Vuoden 2011 U20-kisoissa Venäjä voitti lopulta MM-kultaa Kuznetsovin johdolla. Seuraavana vuonna hänet valittiin turnauksen arvokkaimmaksi pelaajaksi, kun Venäjä jäi hopealle hävittyään finaalin Ruotsille 0–1.

Sittemmin Kuznetsov on aikuisten arvokisoissa ollut lyömässä Suomea MM-finaalissa 2014 ja MM-pronssiottelussa 2017. Palkintokaapista löytyy myös toinen MM-pronssi ja toinen MM-kulta.

NHL:n finaalisarja jatkuu tiistain vastaisena yönä. Washington Capitals–Vegas Golden Knights alkaa kello 03 Suomen aikaa. Capitals johtaa sarjaa 2–1.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?