Patrik Laine sai NHL-tulokkaana korvaamatonta apua Winnipegin tuntemattomalta suomalaiselta – ”Ei tyypillinen porilainen” - NHL - Ilta-Sanomat

Patrik Laine sai NHL-tulokkaana korvaamatonta apua Winnipegin tuntemattomalta suomalaiselta – ”Ei tyypillinen porilainen”

Joel Armia pelaa Winnipegissä jo kolmatta kautta. Taustalla Dustin Byfuglien.

Julkaistu: 15.4.2018 20:13

Patrik Laine vie Winnipeg Jetsissä kaiken huomion – ja se sopii Joel Armialle oikein hyvin.

Kaava toistuu päivästä toiseen. Patrik Laine saapuu jäältä pukuhuoneeseen ja toimittajat piirittävät välittömästi suomalaistähden.

Samaan aikaan, kun Laine jakelee kommentteja suuren kamera-armeijan edessä, Winnipeg Jetsin toinen suomalainen Joel Armia saa taustalla rauhassa riisua varusteensa ja livahtaa vähin äänin takahuoneeseen.

Vaikka Armia, 24, pelaa jo kolmatta kauttaan Winnipegissä, hän on edelleen yksi joukkueen tuntemattomimmista pelaajista.

Armia on Winnipegissä ”se hiljainen suomalainen”.

– Se käy mulle ihan hyvin, Armia naurahtaa.

– Ei mulle ole oikeastaan mitään väliä. Minun työni ei ole päättää, mistä kirjoitetaan. ”Pate” totta kai kiinnostaa ihmisiä, joten se on ihan ymmärrettävää.

Joel Armia on luotettava hyökkääjä.

Ei kaipaa huomiota

Taustalla olo sopii mainiosti Armian rauhalliseen luonteeseen. Hän ei ole persoona, joka vaatisi jatkuvaa huomiota ympärilleen.

– On se joo näin. Ei minua kiinnostaisi joka päivä olla mediassa esillä ja jakaa kommentteja, mutta jos sitä tarvitsisi tehdä, niin totta kai se pitäisi tehdä.

Kuten Laine tekee. Jetsin 19-vuotias maalitykki on median lemmikki, joka antaa värikkäitä kommentteja ja polttoainetta jokapäiväiseen nettiviidakkoon.

Joel Armia teki yhden kauden 12 maalistaan 15. maaliskuuta Chicagon verkkoon.

Armia on toista maata.

– Hän on vähän omintakeinen kaveri. Ei ole niin tyypillinen porilainen. Ei niin temperamenttinen kuin monet porilaiset. ”Jopeltakin” löytyy luonnetta, mutta vähän eri tavalla, Laine kuvailee.

Isoveljen roolissa

Kun Laine saapui syksyllä 2016 ensimmäisen kerran Winnipegiin harjoitusleirille, Armia otti kovalla kohulla saapuneen tulokastähden siipiensä suojaan, vaikka heidän välillään ei ole paljon ikäeroa.

– Joppe jeesaili viime kaudella aika paljon. Kun asuin yksin hotellissa, hän vei päivällisille ja auttoi muutenkin näyttämällä täällä vähän paikkoja, Laine kertoi.

– Hän on kova pelimies ja huippuäijä kaikin puolin. Mukava aina välillä värjäillä suomeksi. Hienoa pelata samassa joukkueessa.

Erilainen tarina

Joel Armian kasvutarina on hieman erilainen kuin monella muulla suomalaisella NHL-pelaajalla.

Porin Ässien kasvatti oli nuorena junioritähti, josta kohistiin ja kirjoitettiin isoja otsikoita.

Armia varattiin NHL:ään ensimmäisellä kierroksella kesällä 2011, kun Buffalo Sabres huusi porilaisen nimen vuorolla 16.

Armia on kuitenkin lunastanut paikkansa NHL:ssä luotettavana duunarihyökkääjänä.

Hän on löytänyt paikkansa Jetsin kivikovasta rosterista kolmosketjun työteliäänä laiturina, joka pelaa puolustavassa roolissa ja tappaa jäähyjä säntillisesti.

Ne, jotka ovat nähneet Armian edellisen kerran patapaidassa SM-liigassa, eivät tunnistaisi nykyistä Armiaa, joka painaa joukkueen eteen esimerkillisesti vaihdosta toiseen.

Joel Armia (vas.) pelasi toistaiseksi viimeisen kautensa Suomessa Ässissä 2012–13. Hän teki silloin 47 ottelussa 19+14=33 pistettä. Kuvassa myös HIFK:n Joakim Eriksson.

– Olen joutunut muuttamaan omaa pelaamistani viime vuosina. Pelityylistäni on vain tullut tällainen. Teen periaatteessa sitä, mitä minun on pakko tehdä, jotta saan peliaikaa, Armia sanoi.

Tavoitteet korkealla

Nykyinen rooli ei ole se, mihin Armia on tähdännyt. Armia teki tällä kaudella uransa ennätyspisteet (12+17=29) runkosarjassa. Hän uskoo kuitenkin, ettei kattoa ole vielä nähnyt.

Jatkossa Armia haluaa olla enemmän esillä. Ei niinkään mediassa, vaan jäällä.

– En halua sitä roolia ja peliä, jota pelaan nyt. Haluan olla jatkossa pelaaja, joka tekee myös tulosta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?