NHL

Kommentti: Tähän Minnesotan kipupisteeseen Patrik Laine ja kumppanit iskevät härskisti

Julkaistu:

Kommentti
Kärki kantaa ja pleksit helisevät. Winnipeg Jets on ottanut komennon ottelusarjassa, kirjoittaa Ilta-Sanomien NHL-kirjeenvaihtaja Sami Hoffrén.
Välillä tuntui kuin olisi katsonut Lämäri-leffaa.

Laidat helisivät ja ukkoa kaatui kuin aisaa. Winnipeg Jetsin ja Minnesota Wildin välisen ottelusarjan toinen ottelu oli yhden joukkueen dominoiva näytös. Jets vei ja Wild vikisi. Loppunumerot 4-1 mairittelevat Wildia. Harvoin näkee yhtä yksipuolista pudotuspeliottelua.

Isona ennakkosuosikkina sarjaan lähtenyt Jets on ottanut kuristusotteen haastajastaan. Peli ei ole hivellyt silmiä koko ajan, mutta vahvat painostusjaksot ovat näyttäneet joukkueiden välisen tasoeron räikeästi.

Siinä ei ole mitään yllättävää, että Jets on saanut määrätä tahdin toistaiseksi 5-5-pelissä. Jets oli runkosarjassa koko sarjan paras kotijoukkue saldolla 32-7-2. NHL:n pienimmästä areenasta vierasjoukkueet eivät lähde perinteisesti voitolla yöhön.

Sarja siirtyy nyt State of Hockeyn puolelle. Kotona Wild hävisi vähiten (kuusi tappiota) kaikista joukkueista tällä kaudella, mutta 0-2-kuilu ottelusarjassa suurta ennakkosuosikkia on turhan syvä. Neljän ottelun pyyhkäisy ei ole kaukana.

Wildin paras sauma vierasryöstöön oli keskiviikon avausottelussa. Jets oli ottelun alkupuoliskon hermostuneen oloinen, mikä näkyi löperönä kiekollisena pelaamisena, mutta Wild ei pystynyt lyömään henkisesti isoa avauspussia. Paikkoja oli, mutta pleksit paukkuivat tiuhaan.

Toisessa ottelussa Wild tuli vahvasti porteista ulos. Hallinta oli vierasjoukkueella ensimmäisen kympin, mutta sama laulu kuin avausottelussa. Hallinta ei näkynyt tulostaululle asti.


Toisesta erästä alkaen kaukalossa oli tasan yksi joukkue. Jets pani Wildin sellaiseen mankeliin, ettei paremmasta väliä. Jets on kova, nopea ja taitava joukkue. Se osaa satuttaa vastustajia monella tavalla, kuten perjantain toisessa ottelussa nähtiin.

***

Joukkueiden välillä on valtava ero tulivoimassa ja kliinisyydessä.

Hieman jos kärjistää, Wild tarvitsee yhteen maaliin kymmenen laadukasta maalipaikkaa. Jetsille riittää puolet vähemmän. Jetsin ykköstykistö on aivan eri tasolla Wildin vastaavaan.

Patrik Laine, Blake Wheeler, Mark Scheifele, Nikolaj Ehlers ja Kyle Connor naulasivat runkosarjassa vähintään 20 maalia. Laatua ja laajuutta riittää. Wildilta 20 maalin kerhoon pääsivät Eric Staal, Jason Zucker ja Mikael Granlund.

On selvää, että Wild ei voita Jetsiä ottelusarjassa lähtemällä kirkassilmäiseen maalintekokisaan, mutta Wildin on pystyttävä pitämään kiekkoa enemmän, saatava suorahyökkäämiseen lisää tukea ja sitä kautta saamaan lisää painetta Jetsin puolustusalueelle. Nyt Jets pakottaa Wildin kuluttamaan energiavarastoja paljon omalla alueella.

Wildin vahvuudet ovat vuodesta toiseen olleet tiiviissä ja kurinalaisessa puolustuspelissä. Vahva kollektiivinen oman maalin varjelu on Wildin dna:ssa. Viisikko sumputtaa laitahyökkääjiä myöten ykkössektoria tukkoon ja antaa Jetsin kierrättää kiekkoa vapaasti laitojen lähellä.

Jetsiä vastaan ongelmana on ollut, ettei hieman raskasjalkainen Wild pysty kääntämään riittävän kiihtyvästi peliä hyökkäyspäätyyn, kun se saa riiston syvällä omissa. Wild joutuu liian usein puskemaan hyvin organisoitua Jetsin viisikkoa vastaan.

Jets pystyy hyökkäämään monipuolisemmin viisikkona ja leveämmällä rintamalla: nopeista pistohyökkäyksistä, suorista hyökkäyksistä, kulmapeleistä, viivan kautta. Mitä vain pelin virtaus vaatii. Arsenaali on laaja.

Kuten Jetsin päävalmentaja Paul Maurice ennakoi ennen ottelua, ottelusarjan tempo ja pelinopeus kiristyivät toiseen otteluun. Tämä palvelee enemmän Jetsiä kuin Wildia, jonka riveistä ei ole noussut vastuunkantajia.

Mikko Koivun johtama toinen kärkiketju on hoitanut puolustavampaa ruutuaan asiallisesti ja pelannut 0-0:aa, mutta Eric Staalin johtama ketju on ollut täysin yössä molemmissa otteluissa. Wild tarvitsee kärkipelaajiltaan enemmän. Muuten kesälomat alkavat jo ensi viikon alussa.

***

Tilannetta ei auta Wildin puolustuksen köykäisyys, joka näkyy puolustusalueella kiekottomassa pelissä sekä avauspelissä. Wild joutuu pelaamaan avauskierroksella varamiehillä yhtä sarjan parasta hyökkäystä vastaan. Laine ja muu Jetsin kivikova ykköstykistö on iskenyt tähän kiinni säälimättömästi.

Ryan Suterin loukkaantuminen oli periaatteessa pahin mahdollinen takaisku. Suter jätti alakertaan 27 minuutin loven, jota ei vain korvata.

Luottopakeista käytössä ovat Jonas Brodin, Mathew Dumba ja Jared Spurgeon, joka pelaa selvästi puolikuntoisena. Kuorma tämän kolmikon harteilla kasvaa musertavan suureksi, sillä pohjapareissa on pelaajia, joiden ei rehellisesti sanoen pitäisi pelata näissä otteluissa.

Nate Prosserilla on yli 300 NHL-ottelun kokemus, ja hän on pelannut suojatussa roolissa tällä kaudella 56 ottelua, mutta hän on organisaation

Carson Soucy ja Nick Seeler ovat kovassa paikassa. Soucy, 23, pelasi ennen pudotuspelejä kolme NHL-ottelua. Seeler, 24, ei myöskään lukeudu NHL-veteraaneihin. Aiempaa kokemusta on 22 NHL-ottelun verran.

Kun Jetsin neljän sylinterin hyvin rasvattu koneisto pääsee rummuttamaan vaihdosta toiseen rampaa Wild-puolustusta vastaan, jälki on odotetunlaista. Tästä sarjasta on tulossa lyhyt pyrähdys.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt