Kokeneelta kiekkolääkäriltä arvio Patrik Laineen loukkaantumisesta: ”Todennäköisyys on aika pieni...” - NHL - Ilta-Sanomat

Kokeneelta kiekkolääkäriltä arvio Patrik Laineen loukkaantumisesta: ”Todennäköisyys on aika pieni...”

Miten vakava Patrik Laineen nilkkavamma on?

Patrik Laine arkistokuvassa.­

21.3.2018 9:48

Patrik Laine sai kiekon nilkkansa alueelle tiistain ja keskiviikon välisenä yönä pelatussa Winnipegin ja Los Angelesin välisessä NHL-ottelussa.

Tilanne sattui, kun Laine blokkasi toisessa erässä Alec Martinezin siniviivalta lähteneen lyöntilaukauksen. Pian tilanteen jälkeen Winnipeg ilmoitti, ettei Lainetta nähdä jäällä enää pelissä.

Nyt odotellaan, mikä on Jetsin lääkäristön diagnoosi jalkavammasta.

IS otti yhteyttä Laineen loukkaantumisen tiimoilta asiantuntijaan, liikuntalääketieteen erikoislääkäriin Petri Heleniukseen, joka työskentelee HIFK:n liigajoukkueen lääkärinä nyt 24:ttä kautta.

Helenius tutustui videoon Laineen loukkaantumisesta ja totesi tilanteesta näin:

– Videon perusteella on hankala määrittää tarkkaa osumakohtaa, mutta jos kiekko osuu, kuten vähän siltä vaikuttaa, luistimen yläpuolelle eli sääriluun alueelle, murtuman todennäköisyys on aika pieni. Sääriluu murtuu kiekon iskusta hyvin harvoin.

– Jos kiekko osuu puolestaan luistimen eli jalkaterän alueelle, luunmurtuman mahdollisuus on suurempi. Usein vaarassa on sääriluun sisäkehränen, mutta sen seura olisi jo varmaan diagnosoinut, koska jokaisessa NHL-hallissa on röntgenlaitteisto.

Helenius halusi kuitenkin muistuttaa samaan hengenvetoon, että tutustui tilanteeseen vain videokuvan välityksellä.

– Jalkaterässä on niin pieniä luita, ettei röntgenkuvakaan aina todenna kaikkia murtumia, jolloin tarvitaan magneettikuvaus.

Kovasta iskusta kova kipu

Heleniuksella on käsitys myös siitä, miksi Laine joutui jättämään Kings-pelin kesken, vaikka olisikin välttynyt vakavalta vammalta.

– Kova isku aiheuttaa joskus niin kovan kivun, että se lamaannuttaa jalan voimankäytön. Kylmähoito lievittää kipua, mutta vamman nopeamman paranemisen takia kompressiohoito on jopa tärkeämpi, ettei iskukohta pääse turpoamaan. Jos isku on luistimen alueella, luistinta ei esimerkiksi kannata ottaa heti pois, koska turpoamisen takia sitä ei välttämättä saa heti uudestaan jalkaan.

Heleniuksen mukaan luuruhje ei yleensä johda pitkään pelitaukoon.

– Luumustelma tai luuruhje näkyy kuvissa luun verenkierron voimakkaana lisääntymisenä. Se voi olla etenkin alkuvaiheessa jopa yhtä kipeä kuin itse murtuma. Mutta on harvinaista, että ruhje johtaisi pitempään taukoon pelaamisesta.

Oberstdorfin MM

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?