NHL

NHL

Laine vastaan Ovetshkin – kaksi ainutlaatuista kuvaa paljastavat, miten NHL:n kovimmat maalitykit eroavat toisistaan

Julkaistu:

NHL
Patrik Laine ja Aleksandr Ovetshkin kisaavat maalipörssin voitosta tasaisesti, mutta eri tyyleillä. IS analysoi videolla ja graafisesti, miten maalitykit osuvat.
Aikakautensa paras maalintekijä vastaan uuden polven paras maalintekijä. Moskova vastaan Tampere. Aleksandr Ovetshkin, 32, vastaan Patrik Laine, 19.

Jutun alussa olevalla videolla näytetään, mistä paikoista Patrik Laine ja Aleksandr Ovetshkin ovat tehneet maaleja tällä NHL-kaudella.

NHL:n parhaan maalintekijän Rocket Richard Trophyn voittotaistelusta on tulossa tarinallisesti yksi kaikkien aikojen hienoimmista.

Nuorempana Ovetshkinia ihaillut Laine on noussut haastamaan idolinsa nopeammin kuin moni osasi odottaa.

Ovetshkin on kuusinkertainen maalikuningas, joka on terrorisoinut NHL:n maalivahteja kaudesta 2005–06 lähtien. Laine pelaa vasta toista kauttaan NHL:ssä, mutta Tesoman tykki on rynninyt NHL:n eturiviin sensaatiomaisella tavalla ja Ovetshkinin manttelinperijäksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yhtäläisyyksiä ja selkeitä eroja

Ovetshkin ja Laine ovat puhdasverisiä maalintekijöitä. Kaksikosta on löydettävissä paljon yhtäläisyyksiä mutta myös selkeitä eroja. Katso alta kaikki Laineen tekemät maalit tällä kaudella:

Jos et näe yllä olevaa videota, voit katsoa sen tästä.

Ovetshkin on yksi liigan vahvimmista hyökkääjistä. Kun venäläistähti laittaa 187-senttisen ja 108-kiloisen kroppansa liikkeelle, pysäyttäjät ovat harvassa. Pelityyli on intensiivinen ja pelitunne kova joka kerta, kun Ovetshkin hyppää askiin.

Härkämäisen vahva laitahyökkääjä pommittaa aina kun on paikka. Ovetshkin on laukonut tällä kaudella 298 kertaa, mikä on koko sarjan kovin lukema. Ottelukohtainen laukauskeskiarvo on korkea 4,3. Katso alta kaikki Ovetshkinin tekemät maalit tällä kaudella:

Jos et näe yllä olevaa videota, voit katsoa sen tästä.

Laine on tykittänyt tällä kaudella 200 kertaa 69 ottelussa, mikä antaa ottelukohtaiseksi keskiarvoksi 2,9. Suomalaishyökkääjä on laskelmoivampi laukoja. Laine lukee terävästi peliä ja osaa hakeutua salakavalasti toiseen aaltoon, vapaisiin vetopaikkoihin.

Kuten oheisesta grafiikasta näkee, Laineen maalikatalogi on kirjavampi kuin Ovetshkinilla. Ylivoimalla molemmat päivystävät omissa toimistoissaan, b-pisteen kohdalla.

 • Patrik Laine on tehnyt 41 maalia, joista 26 rannelaukauksella ja 12 lyöntilaukauksella. Lisäksi hän oli ohjannut yhden maalin ja viimeistellyt kaksi tyhjiin.
 • 41 maalista seitsemän eli 17,1 prosenttia on ollut ottelun voitto-osumia. Laine on liigan paras maalintekijä ylivoimalla 18 osumallaan. Niistä 38,9 prosenttia hän on tehnyt b-pisteen tuntumasta ja tismalleen saman verran b-pisteen kaarelta.
 • Ylivoimamaaleista 11 eli 61,1 prosenttia on tullut lyöntilaukauksella. Sillä Laine on tehnyt vain yhden maalin tasakentällisin.
 • Tasakentällisin Laine on tehnyt 21 maalia, joista 52,4 prosenttia on tullut hyökkääjästä katsottuna hyökkäysalueen oikealta puoliskolta.
 • Aleksandr Ovetshkin on tehnyt 42 maalia, joista 20 rannelaukauksella ja 16 lyöntilaukauksella. Lisäksi hän on ohjannut neljä maalia ja viimeistellyt kaksi tyhjiin.
 • 42 maalista viisi eli 11,9 prosenttia on ollut ottelun voitto-osumia.
 • Ovetshkin on liigan kolmanneksi paras maalintekijä ylivoimalla 13 osumallaan. Niistä 61,5 prosenttia hän on tehnyt b-pisteen tuntumasta ja 30,8 prosenttia b-pisteen kaarelta.
 • Ylivoimamaaleista kahdeksan eli 61,5 prosenttia on tullut lyöntilaukauksella. Sillä Ovetshkin on tehnyt kahdeksan maalia tasakentällisin.
 • Tasakentällisin Ovetshkin on tehnyt 27 maalia, joista 66,7 prosenttia on tullut hyökkääjästä katsottuna hyökkäysalueen vasemmalta puoliskolta.

Seitsemän kertaa 50

Määrä ja laatu kättelevät Ovetshkinin pelityylissä. Hän laukoo paljon ja usein kiekko osuu kohteeseensa. Ovetshkin on laukonut tällä kaudella 14,1 prosentin tarkkuudella maaleja. Koko uran laukausprosentti 990 NHL-ottelussa on 12,4.

Varhain tiistaiaamuna uransa 600. maalinsa NHL:ssä tehnyt Ovetshkin on rikkonut kivikovan 50 maalin rajan seitsemän kertaa uransa aikana.

Laine on NHL:n kliinisin maalintekijä. Tapparan kasvatti on iskenyt tällä kaudella limppua pussiin 20,5 prosentin tarkkuudella, mikä on hämmästyttävä lukema. Vajaan kahden kauden saldo on sekin poikkeuksellisen kova 19,1.

Laineen instrumentti eroaa idolistaan selkeästi. Laine pelaa pitkällä ja herkästi taipuvalla mailalla, joka antaa normikeppiä enemmän periksi lavan yläosasta. Ovetshkinin maila on huomattavasti lyhyempi ja jäykempi.

Iso ero peliajoissa

Vaikka Laine ja Ovetshkin ovat pelanneet saman määrän otteluita, peliminuutit eroavat rajusti toisistaan.

Ovetshkin (20.05 minuuttia) pelaa Washingtonin hyökkääjistä eniten. Ennen tiistain kierrosta Ovetshkin oli pelannut 1 385 minuuttia.

Laine (16.39) on saanut Winnipegin hyökkääjistä kuudenneksi eniten jääaikaa. Kokonaisaika jäällä on 1 148 minuuttia, eli Ovetshkin on pelannut tällä kaudella lähes neljä tuntia enemmän kuin nuori haastaja Laine.

Pienemmästä peliajasta huolimatta Laine haastaa tosissaan Suuren Kasin loppukaudella Rocket-kisassa. Laine on tehnyt 2,14 maalia 60 peliminuuttia kohti, mikä on NHL:n paras lukema. Ovetshkinin vastaava lukema on 1,82.

Laineen huima kehityskäyrä on poikkeuksellista Suomi-kiekossa. Fyysisesti täysin raakileena hän pystyi tekemään tulokaskaudella 36 maalia 73 ottelussa.

Viime kesänä 195-senttiseen kroppaan tuli kolme kiloa lisää lihasmassaa, mikä on auttanut toisella kaudella, mutta edelleen Laineen kohdalla on vasta raapaistu pintaa.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt