Jussi Jokinen yllättyi NHL-seuran ratkaisusta, puhuu suunsa puhtaaksi – ”Monet kerrat kirjoitettu tästä liigasta ulos”

Jussi Jokinen myöntää viime kuukausien olleen raskaita.

Jussi Jokisen aika Los Angeles Kingsissä jäi lyhyeksi.

18.1.2018 6:30

Jussi Jokinen oli samassa tilanteessa lähes päivälleen kaksi kuukautta sitten. Kokenut suomalaishyökkääjä oli saanut vain tunteja aikaisemmin puhelun GM:ltä, pakannut kamansa pikavauhtia ja aloittanut matkansa uudelle aikavyöhykkeelle, uuteen NHL-seuraan.

Marraskuun puolivälissä Jokisen tie vei Edmonton Oilersista Los Angeles Kingsiin. Keskiviikkona matka jatkui Kaliforniasta Columbus Blue Jacketsin riveihin, kun Blue Jackets poimi 34-vuotiaan laitahyökkääjän waiver-listalta.

– Aika säpäkkää on ollut tämä päivä, Las Vegasin lentokentällä jatkolentoa Columbukseen odotellut Jokinen sanoi puhelimitse Ilta-Sanomille.

Blue Jackets on Jokiselle jo kauden kolmas ja uran kahdeksas NHL-seura.

– Aloin tiistai-iltana kuulla, että muutama joukkue on kiinnostunut poimimaan waiver-listalta. Olin sen puolesta aika luottavainen. Oli tiedossa, että Columbus on yksi niistä joukkueista, joka on kiinnostunut, Jokinen kertoi.

Nelosketjun roolissa

Jokisen ura on kääntynyt laskuun kuluneen vuoden aikana. Edelliskausina Florida Panthersissa Jokinen kuului joukkueen luottopelaajiin ja sai monipuolisesti vastuuta. Repaleisen ja vaikean viime kauden jälkeen Panthers osti suomalaiskonkarin sopimuksen ulos, mikä käynnisti seurakarusellin.

Kesällä Jokinen solmi Oilersin kanssa vuoden sopimuksen, mutta öljypaidassa Jokinen ei löytänyt missään vaiheessa sopivaa roolia. Kingsissä Jokisen rooli vakiintui nelosketjun pelaajaksi, minkä takia hän yllättyi waiver-listalle joutumisesta.

– Tavallaan ymmärsin sen Edmontonin tekemän treidin, koska koko joukkue alisuoritti koko alkukauden. Siellä ei tullut tehoja, enkä pystynyt vain tekemään tulosta rooliin nähden. Kun tulin Losiin, tuntui, että pystyin pelaamaan todella hyvin ja hoitamaan oman roolini.

– Pelasin Losissa 18 peliä, tein viisi pinnaa, aloitusprosentti oli 60 ja pelasin alivoimaa hyvin. Yhtäkkiä se sitten loppui. Se oli itselleni yllätys. Tuntui, että pystyin pelaamaan annetussa roolissa hyvin. Kun olin kokoonpanossa, joukkueen rekordi oli 11-5-2. Kun en pelannut, se oli 2-6-1. Aika mielenkiintoista, että Kings päätyi tuohon ratkaisuun, mutta tällaista tämä on NHL:ssä välillä. Kun pelaa pienellä sopimuksella, silloin on helppo siirtää sivuun, sanoi 1,1 miljoonan dollarin sopimuksella pelaava Jokinen.

”Haastavin kausi”

Jokinen myöntää suoraan, että viime kuukaudet ovat olleet erityisen raskasta aikaa.

– Henkisesti ylivoimaisesti haastavin kausi, mitä on ollut urallani. Ei ole missään nimessä ollut helppoa. Pelaaja haluaa pelata. Olen ollut varmaan jo kymmenen kertaa healthy scratchina katsomossa. En tiedä, onko se ikinä helppoa, mutta varsinkin tässä iässä se on raskasta, kun on pelannut pitkään liigassa. Loppuluistelut ja kokoonpanon ulkopuolelle jäämiset eivät ole missään nimessä mukavia juttuja.

Minkälaisena näet asemasi NHL:ssä tällä hetkellä?

– En ole miettinyt sitä sen isommin. Olen mennyt päivä kerrallaan. Olen kuitenkin pystynyt tänä vuonna näyttämään, että pystyn pelaamaan tässä liigassa. Totta kai omat odotukset pitää aina suhteuttaa siiheen rooliin, jossa pelaa. Jos pelaa Losissa 9–10 minuuttia illassa nelosketjussa ilman ylivoima-aikaa, silloin omat odotukset pitää asettaa sen mukaan. Sen näkee sitten, että millainen rooli Columbuksessa on ja keiden kanssa pelaan.

Jokinen taistelee päivästä toiseen NHL:n evoluutiota vastaan. Liiga on nuorentunut ja nopeutunut vuosi vuodelta, mikä näkyy yli 30-vuotiaiden pelaajien määrässä.

Jokinen tunnetaan älykkäänä ja monipuolisena kahden suunnan hyökkääjänä, mutta pinnalla pysymistä vaikeuttaa se, ettei hän ole liigan räjähtävimpiä tai nopeimpia luistelijoita.

– Puhutaan paljon, että peli on nopeutunut, mikä pitää paikkansa, mutta niin se ollut 10 viime vuotta. Pelini ei ole ikinä perustunut siihen, että olen nopein luistelija. Vahvuuksiini kuuluu se, että tiedän mitä se on, kun pelataan nopeasti. Nopea pelaaminen on myös sitä, että pystyy ajattelemaan nopeasti ja tekemään nopeita ratkaisuja kiekolla ja ilman kiekkoa. Se on aina ollut vahvuuteni tässä liigassa.

Kaudesta 2005–06 lähtien NHL:ssä pelannut Jokinen ei ole ensimmäistä kertaa NHL-urallaan selkä seinää vasten -tilanteessa, jossa häntä ollaan kirjoittamassa ulos liigasta.

– Se on loppupeleissä ihan sama mitä muut ajattelevat. Valmentajat ja GM:t ovat ne, ketkä tekevät päätökset. Tuntuu, että pystyn pelaamaan NHL:ssä. Kroppa tuntuu hyvältä ja olen terve. Kaikki mitä tässä on tapahtunut, on vain lisännyt näyttämisen halua. Minut on monet kerrat kirjoitettu tästä liigasta ulos. Varmaan nytkin, hymähti Jokinen.

Columbuksen GM Jarmo Kekäläinen poimi Jussi Jokisen waiver-listalta.

Koko NHL-ura pelissä

Blue Jacketsin ratkaisu oli ymmärrettävä, sillä GM Jarmo Kekäläinen tuntee Jokisen maajoukkuekuvioista. Jokinen pelasi myös päävalmentaja John Tortorellan alaisuudessa lyhyen 20 ottelun pätkän aikanaan Tampa Bay Lightningissa.

Jokisen hankinta tuli ajankohtaiseksi, koska Blue Jackets painii tällä hetkellä loukkaantumissuman kanssa. Hyökkääjistä sivussa ovat Brandon Dubinsky, Cam Atkinson ja Sonny Milano, joka on sivussa peräti 6–8 viikkoa.

– Välillä jääkiekossa on ylämäkiä ja alamäkiä, mutta nyt on kiva mennä Columbukseen. GM tuntee minut täysin ja tietää millainen pelaaja olen. Sekin auttaa, että Tortorella on ollut aiemmin valmentajana. Sitäkin kautta on vähän mukavuusastetta, koki Jokinen.

– Pelaan oman NHL-urani jatkosta. Samalla haluan auttaa kaikin keinoin Columbusta pudotuspeleihin ja pärjäämään siellä. Nyt pitää vain löytää se oma rooli ja ansaita valmentajan luottamus, että saa pelata.

Jokinen debytoi Blue Jacketsin nutussa torstain ja perjantain välisenä yönä, kun kotiottelussa vastaan tulee hänen NHL-uransa ensimmäinen seura Dallas Stars.

– Se, mitä olen tässä liigassa tehnyt ja millainen pelaajapersoona olen, on aina antanut sen uuden mahdollisuuden. Kuten kävi nytkin. Nyt pitää vain ottaa tästä mahdollisuudesta kaikki irti, Jokinen painotti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?