Entinen suomalainen NHL-tähti saa työeläkettä vain 82 euroa kuussa – yksi asia pelastaa hänen toimeentulonsa - NHL - Ilta-Sanomat

Entinen suomalainen NHL-tähti saa työeläkettä vain 82 euroa kuussa – yksi asia pelastaa hänen toimeentulonsa

Entinen jääkiekkotähti Risto Siltanen, 59, elelee työttömänä Tampereella. NHL-ura takaa hänelle toimeentulon.

Risto Siltanen pelasi 1980-luvulla Edmontonin, Quebecin ja Hartfordin NHL-joukkueissa.

5.12.2017 15:00

Entinen uintitähti Jani Sievinen kertoi marraskuun alussa Ilta-Sanomien haastattelussa avoimesti marginaalisista eläkekertymistään. Eikä Sievinen ole suinkaan ainoa entinen huippu-urheilija, jonka eläkeasiat ovat huonolla tolalla.

Urheilu-uransa aikana Sieviselle ei kertynyt lainkaan eläkettä ja maailmanmestarin tämänhetkinen eläkesaldo on vain muutamia satasia kuukaudessa, sillä hän on työskennellyt täysipäiväisesti vasta nelisen vuotta.

Sievisen tavoin myös entisen jääkiekkotähden Risto Siltasen eläkekertymä on pieni. Siltanen, 59, elelee tätä nykyä työttömänä Tampereella.

Hän kertoo, ettei taannoin löytänyt virtaa opiskelemiseen tai työntekoon pelaamisen rinnalla.

– Siksi mun on nyt ihan turha haaveilla mistään kunnon palkkatöistä. En kuitenkaan ole yksin. Löytyy kasapäin ex-urheilijoita, jotka kärsivät siitä, ettei takavuosina ollut oikein aikakaan keskittyä muuhun kuin urheilemiseen, Siltanen sanoo.

Risto Siltanen iski parhaalla NHL-kaudellaan komeat 63 pistettä 1981-82.

– Olin Ilveksessä pelatessani jonkin aikaa Anttilan urheiluvälineliikkeessä töissä. Siitä hyvästä tuleva eläkkeeni on tällä hetkellä jopa 82 euroa kuukaudessa.

Jonkin aikaa Siltanen ehti pitää myös levyseppähitsaajan pilliä kädessään. Kun lujaa laukonut puolustaja sai kutsun Leijonien Izvestija-turnaukseen, hänen oli pyydettävä oitis pari viikkoa lomaa työnantajalta.

– Pomo sanoi, ettei onnistu! Siinä vaiheessa löin hitsipillin hänen käteensä ja kävelin pois, Siltanen kertoo.

Ex-maajoukkuepakki ei kuitenkaan putoa puille paljaille. Hänellä on takataskussaan yksi pelastus – NHL. Siltanen pelasi aikanaan noin kahdeksan kautta rapakon takana, kaikkiaan 562 NHL:n runkosarjan ottelua.

– Silloin loppuelämän kattavaan eläkkeeseen vaadittiin 400 peliä plus vielä 40 peliä seuraavalta kaudelta. Minulla kävi hyvä tuuri, että en esimerkiksi loukkaantunut. Monella muulla ei ole käynyt yhtä hyvin, Siltanen tietää.

– En halua puhua NHL-eläkkeeni suuruudesta, mutta kyllä sillä pärjää.

Siltanen teki 562 pelaamassaan NHL:n runkosarjaottelussa puolustajalle muhkeat tehot 90+265. Hän edusti vuosina 1981–87 Edmontonia, Hartfordia ja Quebecia.

Tienisteihin tuli vuosien paussi

Keihäänheiton vuoden 1983 maailmanmestari Tiina Lillak yritti aikanaan osaltaan metelöidä siitä, että päättäjät laittaisivat urheilijoiden eläkeasiat kuntoon. Huuto kaikui kuuroille korville.

– Monet urheilupomot tekivät kaikkensa asiassa, mutta ei vaan onnistuttu. Se oli tosi harmittava juttu – nyt se todella tuntuu monien sen aikaisten urheilijoiden eläkkeissä, Lillak, 56, tietää.

– Olisi ollut tärkeää, että myös urheilijoille olisi alkanut kertyä eläkettä jo nuoruusvuosien urheilupalkkioista. Silloin monille tuli kuitenkin vuosien paussi, jolloin eläkettä ei jäänyt varastoon lainkaan. Myös omalla kohdallani kävi niin.

Tiina Lillak valittiin urheilun Hall of Fameen Urheilugaalassa 2016.

Hiihtolegenda Juha Mieto on esimerkki tietynlaiseen tyhjiöön putoamisesta. Mieto kiersi aikanaan lähes joka toinen päivä sponsorinaan toimineen ruokamarketin tilaisuuksissa, mutta koska palkkiorahat kierrätettiin Olympiakomitean kautta, hiihtäjälle ei syntynyt niistä eläkettä yhtään.

– Jotkut urheilijat osasivat silloin pistää rahojaan sivuun, toiset eivät. Toisaalta on ymmärrettävää, etteivät nuoret urheilijat siinä vaiheessa mitään eläkeasioita miettineet. Eihän niistä asioista edes puhuttu missään, yli 20 vuotta hierojana työskennellyt Lillak alleviivaa.

Risto Siltanen päätti uransa Saksassa vuonna 1997.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?