NHL

NHL

Ujosta pojasta kasvoi todellinen legenda – näistä asioista Jere Lehtinen muistetaan

Julkaistu:

NHL
Jere Lehtinen, 44, nousi legendaksi tinkimättömällä työllä ja tunnollisuudella.
Jere Lehtisestä tuli Suomen aikaa varhain lauantaiaamuna historian neljäs suomalainen, jonka pelinumero nousi kattoon NHL:ssä. Dallas Stars kunnioitti yhtä seurahistoriansa parasta pelaajaa jäädyttämällä Lehtisen pelinumeron 26 juhlallisin menoin.

Paitaseremonialla oli Lehtiselle, 44, erityinen merkitys, sillä hän pelasi koko NHL-uransa (1995–2010) Dallasissa.

– Voittaminen on se juttu, mutta tämä on suurin kunnianosoitus, mitä yksittäinen pelaaja voi seuralta saada. Huikea juttu ja vetää oikeasti sanattomaksi. Ei tuollaisia juttuja tullut koskaan pelaajana edes ajatelleeksi, Lehtinen kertoi Ilta-Sanomille ennen paidan jäädytystä.

Saman kunnian ovat suomalaisista aiemmin saaneet Jari Kurri, Teppo Numminen ja Teemu Selänne. Lehtinen on Starsin viides pelaaja, jonka pelinumero on jäädytetty. Edellinen kunnian saanut pelaaja oli Lehtisen pitkäaikainen ketjukaveri Mike Modano.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Oli huikeaa päästä pelaamaan Modanon kanssa koko ura samassa ketjussa. Siihen päälle vielä näin iso kunnia, Lehtinen myhäili.

– Kun tietää, miten harvinaista numeron jäädyttäminen on ympäri liigan, arvostus on entistä korkeampi.


Kun Lehtinen saapui Dallasin harjoitusleirille syksyllä 1995, harva osasi kuvitella, millaisen vaikutuksen hiljainen ja ujo nuorukainen Espoosta tekisi.

Lehtisestä kasvoi Modanon ohella joukkueen tärkein kulmakivi ja aikakauden paras puolustava hyökkääjä maailmassa.

– Seremonian lähestyessä aloin miettiä uraani enemmän ja kelailla asioita. Kävin edellisen kerran Dallasissa harjoitusleirien aikana, ja jo silloin tuli pientä tunnemyräkkää, kun aloimme käydä läpi tulevaa seremoniaa. Nyt se vielä konkretisoituu, sanoi Lehtinen.

– Paljon on tullut ahaa-elämyksiä itsellenikin. Olen miettinyt paljon alkuaikojen juttuja ja yhteisiä pelivuosia Modanon kanssa. Pelasin ensimmäisessä harkkapelissä Modanon kanssa, mikä oli hauska yhteensattuma. Ensimmäinen NHL-pelini oli Winnipegissä, ja vastassa olivat Teemu (Selänne) ja Teppo (Numminen). Paljon hienoja muistoja.

Dallasista kasvoi Lehtisen pelivuosien aikana NHL:n kestomenestyjä.

– Oli hienoa, että sain pelata koko urani Dallasissa ja olla mukana kasvattamassa kiekkoa Texasissa. Olen erittäin ylpeä, että sain olla mukana siinä nousussa.

Uran kruunu tuli keväällä 1999, kun Dallas voitti seurahistorian ensimmäisen Stanley Cupin. Harva muistaa, että Lehtisellä oli näppinsä pelissä ratkaisuhetkillä, sillä tunnollinen työmies alusti Brett Hullin ikimuistoisen voittomaalin.

– Mestaruus ja menestysvuodet nousevat korkealle listallani. Myöhemmin sen tajusi, miten vaikeaa NHL:ssä on voittaa. Meillä oli monena vuonna hyvä joukkue, mutta emme päässeet enää lähelle.


Henkilökohtaisella tasolla Lehtisen arvostuksesta kertoo paljon se, että hän pokkasi NHL:n parhaalle puolustavalle hyökkääjälle jaettavan Selke Trophyn kolme kertaa. Lehtinen on edellinen laitahyökkääjä, joka on saanut kyseisen kunnian.

– Pisteiden tekeminen ei koskaan ollut minulle se juttu. Pelien voittaminen ja oman ketjun auttaminen oli tärkeämpää.

Läpi uransa Lehtinen oli joukkueensa tärkeimpiä pelaajia ja johtohahmoja jäällä, mutta ei koskaan paistatellut valokeilassa. Vierellä oli aina suurempia tähtiä niin Dallasissa kuin Suomen maajoukkueessa.

– Se oli minulle hyvä rooli ja paikka olla. En ole ikinä kaivannut huomiota. Kun joukkueena voitetaan, silloin haluan olla valokeilassa yhdessä, painotti Lehtinen, joka työskentelee nykyisin Leijonien GM:nä.

– Olen saanut riittävän kunnioituksen niiltä pelaajilta, joiden kanssa olen pelannut. Se riittää.

”Dallas oli mun joukkue”

Tasaisuus ja tunnollisuus leimasivat Lehtistä pelaajana. Nöyrä huippuhyökkääjä tunnettiin niin seura- kuin maajoukkueessa luotettavana joukkuepelaajana, joka teki töitä jäällä ja jään ulkopuolella kovemmin kuin muut.

Lehtisen solidaarinen pelityyli oli myös kuluttava. Lehtinen oli etenkin uran loppuvuosina usein rikki, mikä vaikutti siihen, että hän päätti pelaajauransa 36-vuotiaana keväällä 2010.

– Sitä ei välttämättä edes tiedetä yleisesti, miten paljon loppuvaiheessa oli kaikenlaisia vammoja, Lehtinen kertoi.

Turhauttavien kuntoutusjaksojen aikana seuran osoittama tuki oli Lehtiselle merkittävä asia, jota hän ei ottanut itsestäänselvyytenä.


– Vaikka uralleni mahtui paljon loukkaantumisia, seura luotti aina siihen, että tulen takaisin ja olen luottamuksen arvoinen. Halusin antaa omalla panoksellani takaisin ja pelata parhaalla mahdollisella tasolla. Vuorovaikutus oli siinä mielessä koko uran ajan aina hyvä.

Seuran ja pelaajan välinen luottamus ja arvostus olivat molemminpuolista. Lehtinen ei halunnut missään vaiheessa uraansa haikailla pikavoittojen perään.

– Dallas oli mun joukkue. Vaikka välillä oli vaikeitakin vuosia ja mukaan mahtui uudelleenrakennusvaihe, en koskaan tosissaan ajatellut siirtymistä muualle.

– Tein uran loppuvaiheessa jatkosopimukset aina hyvissä ajoin ennen kuin minusta olisi tullut vapaa agentti. Seura oli aina minua kohtaan hyvä ja tuki oli olemassa, sanoi Lehtinen.

Jere Lehtinen

Syntynyt: 24.6.1973 Espoossa.

Pelipaikka: laitahyökkääjä (right)

Seurat: Kiekko-Espoo, TPS, Dallas Stars.

NHL-varaus: Vuonna 1992, 4. kierros (numerolla 88) Minnesota North Stars.

Ottelut NHL:ssä: 875 runkosarjaottelua, 243+271=514 pistettä. 108 pudotuspeliä, 27+22=49.

Saavutukset NHL:ssä: Stanley Cup 1999, kolminkertainen Selke Trophyn voittaja (edellinen laitahyökkääjä, joka on voittanut palkinnon).

Saavutukset maajoukkueessa: Olympiahopea 2006, olympiapronssia 1994, 1998, 2010. MM-kultaa 1995, MM-hopeaa 1992, 1994, 2007. World Cupin toinen sija 2004.

Muuta: Kaudesta 2014-15 alkaen Suomen maajoukkueen GM. Jääkiekkoleijona numero 207.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt