Selänne saa jääkiekon korkeimman kunnianosoituksen – ”Huikea viikonloppu on edessä” - NHL - Ilta-Sanomat

Selänne saa jääkiekon korkeimman kunnianosoituksen – ”Huikea viikonloppu on edessä”

Teemu Selänne aateloidaan jääkiekon kunniagalleriaan Hockey Hall of Fameen Torontossa.

Entiset ketjukaverit Teemu Selänne ja Paul Kariya aateloidaan Hockey Hall of Fameen Torontossa.

11.11.2017 7:35

Teemu Selänne saa korkeimman mahdollisen kunnianosoituksen maanantaina, kun Suomen kaikkien aikojen paras jääkiekkoilija aateloidaan jääkiekon kunniagalleriaan Hockey Hall of Fameen Torontossa.

Selänteestä tulee historian toinen suomalainen kunniagallerian jäsen Jari Kurrin jälkeen.

Teemu Selänne ja Paul Kariya poseerasivat Torontossa.

Selänteen lisäksi pelaajista aateloidaan Selänteen takavuosien tutkapari Paul Kariya, Mark Recchi, Dave Andreychuk ja Danielle Goyette. Rakentajakategoriasta aateloidaan Clare Drake ja Jeremy Jacobs.

Ikimuistoinen viikonloppu alkoi perjantai-iltapäivänä pidetyllä sormusseremonialla Hockey Hall of Famen glooriaa hehkuvassa palkintohuoneessa. Tilaisuus alkoi tunnin myöhässä alkuperäisestä aikataulusta Selänteen ja Kariyan matkustusaikataulun takia. Kaksikko saapui koleaan Torontoon suoraan lämpöisestä Kaliforniasta.

Selänne ja Kariya saivat spontaanit aplodit, kun he kipittivät myöhässä eturivin paikoilleen muiden aateloitujen henkilöiden viereen.

Hauska ja spontaani hetki alleviivasi tuoreinta vuosikertaa: Selänne, 47, ja Kariya, 43, ovat tämän Hall of Fame -luokan kiistattomat ykkösnimet.

– Olen kiitollisin mielin täällä. Tähän asti ei jännittänyt yhtään, mutta kun saavuin Hall of Fame -saliin, alkoi vähän jännittää. Huikea viikonloppu on edessä. Paljon asioita on mahtunut uran varrelle. Tämä on pelaajalle se viimeinen kruunu, Selänne kertoi.

Kemiat kohdillaan

Hall of Fame -juhlallisuudet sulkevat upeasti ympyrän kahden suurpelaajan kohdalla. Selänne ja Kariya tekivät Anaheim Mighty Ducksissa tuhoisaa jälkeä 1990-luvulla. Kumpikin jätti jälkensä NHL:ään omalla tyylillään.

Selänne (1451 runkosarjaottelua 684+773=1457 pistettä) jää historiaan yhtenä kaikkien aikojen parhaista maalintekijöistä. Kariya (989 runkosarjaottelua 402+587=989 pistettä) jää historiaan yhtenä kaikkien aikojen taitopelaajista.

Teemu Selänne ja Paul Kariya juhlivat maalia joulukuussa 1997.

Pelaajauransa keväällä 2014 päättänyt Selänne aateloidaan heti ensimmäisenä mahdollisena vuonna Hall of Fameen. Kariya joutui lopettamaan uransa kesällä 2011 ennenaikaisesti lukuisten aivotärähdysten takia. Kariyalle valinta kunniagalleriaan oli yllätys. Hän sai kuulla ensimmäisenä valinnasta Selänteeltä.

– Olin surffaamassa, kun Hall of Famesta soitettiin aamulla. Kun avasin puhelimen, näin että Teemu oli myös soittanut ja puhelimessa oli soittoyrityksiä vieraasta numerosta. Kun kuuntelin Teemun jättämän viestin, se oli kovin huuto, mitä olen kuullut: menemme Hall of Fameen yhdessä! Kariya kertoi ja sai yleisön repeämään naurusta.

– Sain pienen sydänkohtauksen, kun kuulin valinnasta (Hall of Famen hallituksen puheenjohtaja) Lanny McDonaldilta. Se oli elämäni hienoimpia hetkiä. Soitin ensimmäisenä äidille, joka ei ollut kovin innoissaan soitosta alkuun: ”mitä haluat, olen pesemässä lattioita tällä hetkellä”, hän sanoi puhelun aluksi, Kariya kertoi hymyssä suin.

Kariya kiitteli seremonian alussa oppineensa paljon Selänteeltä. Kun Selänteeltä kysyttiin, mitä hän pyrki oppimaan Kariyalta uran varrella, vastaus oli taattua Selännettä.

– En oikeastaan mitään, Selänne sanoi ja katsoi samalla Kariyaa nauraen.

– Kunhan vitsailin. Meidän välinen kemiamme oli uskomatonta. Vaikka olemme erilaisia persoonia jään ulkopuolella, jäällä ajattelimme peliä samalla tavalla. Paulin sitoutuminen on uskomatonta. Mitä tahansa hän tekee, hän tekee sen täysillä. Opin Paulilta, miten paljon voittaminen vaatii.

Teemu Selänne (vas.) ja Paul Kariya olivat Anaheimin kapteenistossa yhdessä kausilla 1996–2001.

Naurua ja tikareita

Selänteen ja Kariyan kommentit kiinnostivat. Toimittajat piirittävät kaksikkoa pitkään ja kysymykset sinkoilivat laidasta laidaan. Persoonaerot tulivat myös hyvin esille mediamylläkän keskellä.

Joviaali Selänne oli kuin kotonaan pyörityksessä ja antoi kommentteja lavalla. Edelleen timanttisessa kunnossa oleva Kariya oli hillitympi, mutta hyväntuulinen ja äärimmäisen kohtelias. Kariya antoi kommentteja lavan viereisessä nurkkauksessa. Katso video alta, kun Hall of Fameen valittavat esiteltiin Toronton ja Bostonin välisessä ottelussa:

Jos et näe yllä olevaa videota, voit katsoa sen tästä.

Pitkien haastattelusessioiden jälkeen kuvaaja-armeija halusi vielä omansa. Yksi NHL:n kaikkien aikojen parhaista tutkapareista poseerasi yhteiskuvassa pitkän tauon jälkeen. Lämminhenkisessä yhteiskuvassa ei säästelty tikareita tai nauruja.

– Teemu on minulle oluen velkaa! Kariya ilmoitti ja rutisti kuvaajan pyynnöstä Selänteen tiukemmin lähemmäksi yhteiskuvaa varten.

Jos et näe yllä olevaa videota, voit katsoa sen tästä.

– En tiedä oletteko huomanneet, mutta Teemu on kutistunut, Kariya jatkoi kevyttä liekittämistä salamavalojen välkkyessä.

Paul Kariya ja Teemu Selänne siirtyivät kesällä 2003 Colorado Avalancheen.

Paul Kariyan ja Teemu Selänteen aika Coloradossa jäi yhteen kauteen.

Kun yhteiskuvaussessio oli ohi, Kariya poistui lavalta sivummalle. Selännettä pyydettiin vielä jäämään kuvattavaksi yksinään. Juttu lensi ja hymy pysyi ruskettuneilla kasvoilla loppuun asti.

– Tämä sormus sentään sopii. Stanley Cup -sormukseni on liian iso. Sitä ei voi pitää, naureskeli hyväntuulinen Selänne.

Kun parin tunnin sormusseremonian virallinen osuus viimein päättyi, Selänne oli viimeinen pelaaja, joka poistui Hall of Famen palkintohuoneesta. Vielä ennen poistumista takahuoneeseen Selänteellä oli aikaa poseerata yhteiskuvassa Anaheim Ducksin paitaan sonnustautuneen fanin kanssa.

Juhlallisuudet jatkuivat perjantai-iltana Air Canada Centressä. Tämän vuoden aateliset esiteltiin tyylikkään alkuseremonian aikana ennen Toronto Maple Leafsin ja Boston Bruinsin välistä ottelua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?