NHL

NHL

NHL:n nuorelle suomalaistähdelle aukeaa elämänsä sauma

Julkaistu:

NHL
Artturi Lehkonen pääsee herkulliseen näyttöpaikkaan Montrealissa, kirjoittaa Urheilulehden NHL-kirjeenvaihtaja Sami Hoffrén.
Montreal Canadiensin GM Marc Bergevin ei hehkuttanut lämpimikseen Artturi Lehkosta kauden alla. TSN:n haastattelussa kopea seurapomo kehui suomalaishyökkääjää yllättävän hehkuvaan sävyyn ja linjasi lopuksi, että Lehkonen, 22, on ykkösketjun pelaaja.

Neljä turhauttavaa runkosarjaottelua myöhemmin on tekojen aika. Lehkonen saa näyttöpaikkansa ykkösketjussa.

Kroonisiin maalintekovaikeuksiin – taas kerran – ajautuneen Canadiensin ketjut menivät uusiksi keskiviikkona. Canadiens on luonut neljässä ottelussa tasakentällisin eniten vaarallisia maalipaikkoja (41) koko sarjasta, mutta verkko on heilunut vain neljä kertaa. Osin huonoa tuuria, mutta kertoo myös tylpästä rosterista.

Päävalmentaja Claude Julien nosti Lehkosen legendaarisen seuran ykkösketjun oikealle laidalle. Tätä parempaa paikkaa nuorelle laitahyökkääjälle Canadiensin nykyisestä rosterista ei löydy. Lehkonen pääsee pelaamaan samassa ketjussa kapteeni Max Paciorettyn ja ykkössentteri Jonathan Drouinin kanssa.


Pacioretty on ketjussa selkeä viimeistelijätyyppi, joka pystyy ratkomaan pienemmistäkin sektoreista. Suoraviivainen jenkkihyökkääjä on rikkonut neljänä viime kautena 30 maalin rajan. Ketjun kiinnostavin veijari on Drouin, johon kohdistuu kiekkovatikaanin suurimmat odotukset. Tampasta saapunut 22-vuotias kiekkovirtuoosi pelaa ensimmäistä kertaa NHL:ssä ykkössentterin passilla. Poikkeuksellinen yhdistelmä nopeutta, pelintekovoimaa ja dynaamista taitoa. Drouinissa on supertähtiainesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Paciorettyn ja Drouinin vierelle ei voi istuttaa laput silmillä pelaavaa vauhtikonetta. Kolmannelta lenkiltä vaaditaan peliälyä ja vastuullisuutta myös ilman kiekkoa. Älykkäänä ja kokonaisvaltaisena pelaajana tunnettu Lehkonen voi olla puuttuva palanen ja tarvittava tasapainottava pelaaja tähtien rinnalla.

Kesken viime kauden Montrealiin siirtynyt Julien ihastui nopeasti Lehkosen pelityyliin. Kanadalaispiiskuri antaa vastuuta ja minuutteja, jos hyökkääjä ymmärtää puolustusvelvoitteensa. Lehkonen osti tunnollisella ja viisaalla koko kentän pelaamisella itselleen vakioruudun Julienin palapelissä. Siinä sivussa syntyi 18 maalia. Nyt on seuraavan askeleen aika.

Viime keväänä runkosarjan lopulla ja pudotuspeleissä alkoi näkyä entistä vahvemmin Lehkosen potentiaalia hyökkäyssuuntaan. Avauskierroksella New York Rangersia vastaan Lehkonen oli joukkueen parhaita.

Tämä ei ollut ensimmäinen kerta, kun Lehkonen nostaa tasoaan kovissa peleissä. Keväällä 2016 Lehkonen nousi Frölundassa ykkösruutuun ja pani siinä sivussa Daniel Alfredssonin piste-ennätyksen uusiksi. Kovaluonteinen sisupussi saa koneesta parhaat tehot irti, kun paineet ympärillä kasvavat.

Montrealin kausi on alkanut tuloksellisesti takellellen. Jokaisen tappion myötä ulkoinen paine kasvaa. Kaksikielinen mediaprässi tekee Montrealista NHL:n armottomimman markkina-alueen. Kovimmassa polttopisteessä ovat kärkipelaajat, joiden joukkoon Lehkonen on nyt murtautumassa.

Lehkosen pistesarake on neljän ottelun jälkeen 0+0, mutta tämä ei kerro kaikkea. Kliseisesti sanoen kiekot eivät ole pomppineet suotuisasti. Jos tilastoihin on uskominen, kohta alkaa paukkua – ja kunnolla. Röyhkeästi ja sitkeästi vaihdosta toiseen pelaavalla Lehkosella on eniten henkilökohtaisia maalipaikkoja (14) tasakentällisin koko liigasta. Lehkonen jakaa kärkipaikan Connor McDavidin kanssa.

Tarjoilusta tai ketjukavereista tehojen mättäminen ei jää ainakaan jatkossa kiinni. Nyt on Lehkosen suuri sauma lyödä kunnolla päädystä läpi. Kykyjä on.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt