Treeni meni MM-kisojen edelle – nyt Patrik Laineen fysiikkavalmentaja kertoo kesän ohjelmasta: ”Yhä raakile”

Hyökkääjätähti Patrik Laineen kieltäytyminen kevään MM-kisoista puhuttaa jääkiekkokansaa.

Hannu Rautala (vas.) tsemppasi Patrik Lainetta voimaharjoittelussa kesällä 2016. Armoton fysiikkaharjoittelu jatkuu myös tulevana kesänä.

14.4.2017 7:32

Keskustelu NHL-tähti Patrik Laineen MM-kieltäytymisestä on käynyt vilkkaana viime päivinä. Toiset tuomitsevat, toiset ymmärtävät. Mitä mieltä asiasta ollaan Laineen niin sanotussa sisäpiirissä?

Ensi viikolla 19 vuotta täyttävä Laine on kahden viime kauden aikana pelannut peräti yli 180 ottelua ja ollut samaan aikaan poikkeuksellisen suuressa mediarumbassa niin Suomessa kuin Pohjois-Amerikassa.

Nyt Laine halunnee keskittyä vaihteeksi harjoitteluun, mikä lienee ollut painavin syy hänen poisjääntiinsä. Pariisissa toukokuussa järjestettävät MM-kisat olisivat olleet kuutisen viikkoa pois hänen lepo- ja peruskuntokaudestaan.

Patrik Laineen (oik.) tulokaskausi NHL:ssä oli menestys.

Monet Leijonien fanit seisovat nuorukaisen ratkaisun takana, mutta toisten mielestä hänen olisi pitänyt olla lojaali A-maajoukkuetta kohtaan Winnipeg Jetsin jäätyä NHL:n pudotuspelien ulkopuolelle.

Laineen fysiikkavalmentaja Hannu Rautala, joka on aikanaan vastannut myös esimerkiksi Saku Koivun kesäharjoittelusta, kommentoi päätöstä näin:

– Minut leimattaisiin varmasti maanpetturiksi, jos sanoisin, että tietysti ”Paten” oli järkevä jättää MM-kisat väliin. Ymmärrän, että suomalaisia kiekkofaneja harmittaa, mutta joskus on syytä treenatakin, Rautala muotoilee.

”Paten motivaatio on huippuluokkaa”

Vuosikymmeniä muun muassa yleisurheilijoita ja kiekkoilijoita valmentanut Rautala luottaa harjoittelussa perinteisiin menetelmiin. Viime kesänä hän sanoi Laineen olevan fyysisiltä ominaisuuksiltaan vielä ”täysin raakile”.

– En tarkkaan ottaen tiedä, mikä on Paten fyysinen kunto juuri nyt, koska en ole vielä tavannut häntä NHL-kauden jälkeen. Mutta selvää on, ettei tilanne ole viime kesästä oleellisesti muuttunut, Rautala sanoo.

– Pate on fyysisesti yhä raakille. Hänellä on vielä valtavasti tekemistä, ja oikeastaan joka osa-alueella.

Rautalan mukaan Laineen tulevan kesän peruskuntoharjoittelussa painotetaan erityisesti jalkatreenejä.

Hannu Rautalan (vas.) mukaan Patrik Laineella on fysiikassa kehitettävää joka osa-alueella.

Laineen kesään kuuluu tänä vuonna runsaasti jalkatreeniä.

– NHL:ssä pitää olla nopea, kestävä ja vahva. Paten jalkoihin on saatava räjähtävyyttä erilaisten pikavoima- ja pikajuoksuharjoitteiden avulla, Rautala ruotii.

– Paten motivaatio on tunnetusti huippuluokkaa, joten pääsemme varmasti tänäkin kesänä taas eteenpäin.

Laine iski NHL:ssä 36 maalia heti tulokaskaudellaan. Kova saavutus. Mutta millainen maalihirviö Laineesta vielä kypsyykään, kun hän on jonkun vuoden päästä fyysisesti valmis? Rautala naurahtaa kysymykselle.

– En tietysti ole mikään ennustaja, vaan liikunnanopettaja. Mutta joku voisi ajatella, että kyllähän hänestä on tosi pelottava paketti rakentumassa, Rautala summaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?