Näistä syistä Mikael Granlund on noussut NHL-tähdeksi - NHL - Ilta-Sanomat

Näistä syistä Mikael Granlund on noussut NHL-tähdeksi

Mikael Granlund loistaa ennennäkemättömällä tavalla, kirjoittaa Urheilusanomien NHL-kirjeenvaihtaja Sami Hoffrén.

25.1.2017 8:16

Mikael Granlund, 24, pelaa uransa parasta jääkiekkoa.

Tämän arvion pystyisi tekemään auttavasti jo pelkkiä tilastoja vilkaisemalla. Granlund paahtaa parhaillaan 70 pisteen vauhdissa. Viime kauden ennätys (12+31=44) on paperia tänä talvena.

Granlundin nykyinen pistetahti ei ole jokavuotista herkkua suomalaispelaajalle. Suomalaiset ovat rikkoneet 70 pisteen rajan 2000-luvulla yhdeksän kertaa: Teemu Selänne ja Olli Jokinen kolmesti, Saku Koivu kahdesti ja Mikko Koivu kerran.

Granlundin huippukausi osuu täydelliseen saumaan. Minnesota Wildin luottohyökkääjää odottanee mojova palkankorotus kauden jälkeen, kun osapuolet istuvat neuvottelemaan uudesta jatkosopimuksesta.

Granlundin läpimurtoa tähtiluokkaan on epäilty laajasti NHL-uran alusta saakka. Parina viime kautena näytti, että läpimurto seuraavalle tasolle jää tekemättä. Toisin kävi. Oulunsalon pieni suuri mies on murtautunut vahvasti NHL:n tähtipelaajien joukkoon viidennellä kaudellaan.

Pörssinumeroiden takaa löytyy selkeät syyt tykkikauteen – ja lisää vakuuttavia numeroita.

Merkittävin muutos aiempiin kausiin on pelipaikan muutos. Granlundia ajettiin Minnesotassa väkisin sisään sentterinä. Keskikaistalla koolla on väliä. Granlundin 178-senttisellä ja 83-kiloisella kropalla keskushyökkääjän tontilla pelaaminen on enemmän äärirajoilla keikkumista 190-senttiseen pelaajaan verrattuna.

Granlund hoiti sentterinä ääritunnollisesti puolustusvelvoitteet ja kamppaili puolustajien apuna kulmissa ja syvällä puolustusalueella. Ongelmana oli se, että tämä söi hänen luontaista osaamisaluettaan eli hyökkäyspeliä. Rajallinen luisteluvoima ei auttanut asiaa. Granlundilla ei riittänyt enää paukkuja pelata kiekolla tehokkaasti.

Viime keväänä Granlund siirtyi Mikko Koivun laitaan. Kevät olikin Granlundilta erittäin nousujohteinen. Pudotuspeleissä suomalaiskaksikko oli johtavassa roolissa. Uusi päävalmentaja Bruce Boudreau teki oikeat johtopäätökset kauden alla ja piti Granlundin Koivun laidalla.

Granlund on loistanut ennennäkemättömällä tavalla uudella leipäpaikallaan. Boudreau antaa Wildin hyökkääjille enemmän vapauksia hyökkäyspäässä kuin Mike Yeo viime kaudella, mikä sopii Granlundin kaltaiselle luovalle pelurille mainiosti.

Koivu pitää keskikaistaa jämäkästi hallussa ja Granlund heiluttaa kapellimestarin puikkoa laidalla. Yhteistyö on saumatonta. Joulukuun 7. päivästä lähtien Granlund on NHL:n kolmanneksi tehokkain pelaaja. Jälki lännen kärkijoukkueen ykkösnyrkissä on ollut paikoitellen häikäisevää.

Tulosta tulee tasaisesti

Granlundin syöttötaito ja peliäly ovat olleet hyvin kaikkien tiedossa. Huippulahjakas taituri on loistanut oivaltavana pelintekijänä juniorisarjoista saakka. NHL:ssä Granlund on nimenomaan niittänyt mainetta maalipaikkojen petaajana, ei tehokkaana hyökkäysten päättäjänä.

Aiemmilla kausilla hän keräsi tasaisesti noin 30 syöttöpistettä kaudessa. Tällä kaudella tahti on kiristynyt entisestään. Granlund on 50 syöttöpisteen vauhdissa tällä hetkellä.

Myös maaleja ropisee tiheämmin. Granlund on alkanut ottaa röyhkeämmin ratkaisuja ykkössektorissa kuin aiemmin. Nykyinen maalitahti enteilee 19 maalin kautta, mutta on huomioitava, että nykyinen laukaisuprosentti (11,8) asettunee kauden edetessä lähemmäs hänen vakiotaan (8,5%), mikä laskee lopullista maalimäärää.

Tärkein eli itseluottamus on aivan tapissa, mikä tarkoittaa Granlundin kohdalla sunnuntaina nähtyjä neronleimauksia.

Huomioitavaa on se, että tehopisteitä ei ole ropissut räkäisillä kakkossyötöillä. Granlund on jakanut tasakentällisin ykkössyöttöjä 60 minuuttia kohti koko sarjan kahdeksanneksi parhaalla lukemalla (1,18).

Granlundin nerokas pelisilmä ja taito pysyä kiekossa takaavat liukuhihnalta laatupaikkoja muille. Ketjukaverit Koivu ja Jason Zucker ovat päässeet naulaamaan Granlundin herkullisista tarjoiluista useana iltana laattaa pussiin.

Granlund on naputtanut 40 tehopisteestään peräti 27 tasakentällisin. Tämä on 2,09 pistettä 60 minuuttia kohti, mitä voi pitää kivikovana lukemana.

Itse asiassa ylivoimavastuu on vähentynyt viime kaudesta puolella minuutilla ottelua kohti. Silti tulosta tulee tasaisesti ja peruspeli kantaa komeasti. Tämä kertoo kovaa kieltä Granlundin nykytasosta. Hän on kokonaisvaltaisempi pelaaja kuin aiemmin.

Pelillinen johtaja

Entisen huippulupauksen rooli on kasvanut ja monipuolistunut Boudreaun alaisuudessa. Pelaamiseen on tullut lisää kerroksia. Sitkeänä kamppailijana tunnettava Granlund muodostaa Selke Trophysta kilpailevan Koivun kanssa Wildin tärkeimmän alivoimakaksikon.

Valmentaja luottaa ratkaisuhetkillä suomalaiskaksikkoon kuin vuoreen. Tasakentällisin Koivun johtama trio pelaa vastustajan kärkiketjua vastaan illasta toiseen.

Kuluvalla kaudella Granlundin vaihdoista peräti 60 prosenttia alkaa puolustusalueelta. Ero viime kauteen (34,7%) on radikaali. Tämä johtuu siitä, että Koivu on Wildin paras aloittaja ja Koivun johtama ketju on myös joukkueen tärkein ”pimentäjäpartio”.

Tästä huolimatta ketju pystyy paukuttamaan kovaa jälkeä hyökkäyspäässä. Koivut hoitavat oman päädyn laadukkaasti ja pystyvät kääntämään peliä vahvasti kohti vastustajan maalia. Tämän enempää Boudreau ei voi pyytää Granlundilta, Koivulta ja Zuckerilta, joka on tuonut luisteluvoimaisena ja röyhkeänä viimeistelijänä puuttuvan elementin suomalaisduon rinnalle.

Granlundista on kasvanut mitat täyttävä pelillinen johtaja ja yksi Minnesotan tärkeimmistä kahden suunnan pelaajista.

– "Mikestä" huokuu tällä hetkellä itsevarmuus ja sellainen hyvällä tavalla takki auki -asenne. Se ei ole helppoa tässä liigassa. Nimi pitää ansaita omilla teoilla. Mikke on rakentanut vahvan pohjan itselleen ja nyt se kantaa hedelmää, Koivu sanoi aiemmin kaudella Urheilusanomille.

Minnesota on saamassa Granlundista arvostetun Koivun manttelinperijän – tosin eri pelipaikalle kuin 2010-luvun alussa kaavailtiin.

Ei kannata yllättyä, jos Wildin kapteenina jatkaa Koivun aikakauden jälkeen toinen suomalainen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?