NHL

Valmentajan ratkaisu muutti Jari Kurrin elämän ja tuhosi toisen pelaajan uran

Julkaistu: , Päivitetty:

NHL
Menestyminen NHL:ssä on joskus pienestä kiinni. Ja usein se menestys jää lyhytaikaiseksi.
Yhdysvaltalainen taiteilija Andy Warhol lausui vuonna 1968, että tulevaisuudessa jokainen ihminen saisi oman 15 minuuttiansa julkisuudessa.

Jotkut ovat saaneet 15 minuutin sijasta yhden kiekkokauden mittaisen hetken julkisuudessa.

NHL:ssä pelaa vuosittain satoja pelaajia ja aina joku yllättää ennakko-odotukset ja pelaa paremmin kuin mihin hänen on uskottu pystyvän. Ja moni yhden kauden pelanneista ei enää koskaan pysty toistamaan huimaa tekoaan. Silloin hän jää yhden kauden ihmeeksi.

NHL täyttää ensi vuonna sata vuotta ja sen kunniaksi Ilta-Sanomat listasi viisi tunnettua yhden kauden ihmettä.

Jonathan Cheechoo

Kanadan alkuperäiskansoihin kuuluvan Jonathan Cheehoon ura oli nousussa, kun NHL-kausi 2004–05 peruuntui työsulun vuoksi.

Kun liiga syksyllä 2005 alkoi, Cheechoo oli iskussa. 25-vuotias hyökkääjä pelasi kaikki San Jose Sharksin 82 runkosarjaottelua, teki niissä 56 maalia ja yhteensä 93 tehopistettä.

Huiman maalimääränsä ansiosta hän voitti NHL:n maalikuninkuuden ja sen kunniaksi jaettavan Rocket Richard-palkinnon.


Sen jälkeen ura lähti alamäkeen ja maalimäärät putosivat. Seuraavalla kaudella syntyi vielä 37 maalia, sen jälkeen 23 ja sitten enää 12.

Syyskuussa 2009 Cheechoo kaupattiin yhdessä Milan Michalekin kanssa Ottawaan vaihdossa Dany Heatleyhin. Senatorsissa hän ei mahtunut enää edes pelaamaan koko kautta ja vietti osan kaudesta farmissa.

Sen jälkeen ura on sujunut AHL:ssä ja viimeiset neljä kautta hän on pelannut KHL:ssä. Tällä hetkellä 36-vuotias entinen maalikuningas kiekkoilee KHL:n Slovan Bratislavassa.

Blair McDonald

Kanadalainen Blair McDonald siirtyi Edmonton Oilersin kanssa WHA:sta NHL:ään, kun maailman kovimman kiekkoliigan lyhytaikainen kilpailija kaatui ja neljä sen joukkuetta siirtyi NHL:ään.

Ensimmäisellä NHL-kaudellaan silloin 26-vuotias McDonald sai ketjukaverikseen nuoren vasta 18-vuotiaan keskushyökkääjän nimeltään Wayne Gretzkyn.

Jälki oli sen näköistä. McDonald teki 80 ottelussa 46 maalia ja antoi 48 syöttöpistettä. On helppoa sanoa, että hänen uransa oli kovassa nousussa.

Seuraavana syksynä Oilersin harjoitusleirille ilmestyi kuitenkin muuan nuori suomalainen eikä kausi ehtinyt kulua kovin pitkälle, kun Oilersin päävalmentaja Glen Sather istutti Jari Kurrin Wayne Gretzkyn rinnalle. Satherin ratkaisu muutti Kurrin elämän ja uran täydellisesti. Syntyi yksi kautta aikain parhaista tutkapareista ja loppu on jääkiekkohistoriaa.


McDonald? Hän pelasi sillä kaudella Oilersissa 51 ottelua, teki 19 maalia ja yhteensä 43 pistettä.

Kesken kauden hänet kaupattiin Vancouveriin, mutta ura ei enää lähtenyt nousuun. McDonald ei pelannut edes kahta täyttä kautta Vancouverissa, vaan seilasi farmiliigojen ja NHL:n väliä.

Kun Kurri ja Gretzky etenivät ensi kertaa Stanley Cupin finaaleihin 1983, McDonald oli jo Itävallassa, missä ura myös kolme vuotta myöhemmin loppui.

Andrew Raycroft

Boston Bruins kasvatti 2000-luvun alussa yhdysvaltalaisesta Andrew Raycroftista joukkueen seuraavaa ykkösmaalivahtia.

Suunnitelma näytti onnistuvan kaudella 2003–2004, jolloin Raycroft valtasi paikan Bruinsin ykkösvahtina ja voitti kauden päätteeksi 24-vuotiaana parhaan tulokkaan palkinnon.

Seuraavana syksynä NHL löi lapun luukulle ja kausi peruttiin työsulun vuoksi. Raycroft tuli Tapparaan, jossa hän pelasi 11 kohtuullista ottelua runkosarjassa, mutta petti pahasti pudotuspeleissä.

Kun NHL käynnistyi 2005 syksyllä, ei Raycroftin vire ollut enää ennallaan ja hän putosi lopulta Tim Thomasin kakkosmaalivahdiksi.


Kesällä 2006 Toronto Maple Leafs tarvitsi maalivahtia ja seuran silloinen GM John Ferguson Jr. tarttui Raycroftiin. Vaihdossa Bostoniin hän antoi muuan Tuukka Raskin, jonka Leafs oli varannut vuotta aiemmin ensimmäisellä kierroksella.

Myös Boston oli halunnut varata Raskin, mutta Toronto ehti ensin.

Bruinsissa hämmästeltiin Fergusonin päätöstä tarjota Raskia Bruinsille.

– Onko Raskissa jotain vikaa? Bostonin silloinen kykyjenetsijä Scott Bradley kysyi Toronton kollegaltaan Calgary Sun –lehden mukaan.

Ei ollut.

Raycroft oli yhden vuoden Leafsin ykkösvahti, ei saanut kiinni edes kuuluisaa rantapalloa ja jäi jo seuraavalla kaudella Vesa Toskalan kakkosvahdiksi.

Torontosta hänen matkansa jatkui Coloradon ja Vancouverin kautta Dallasiin, josta hän siirtyi Italiaan ja lopulta Ruotsiin, missä peliura loppui 2014.

Nykyisin Raycroft on Connecticutin yliopiston jääkiekkojoukkueen apuvalmentaja. Rask puolestaan torjuu yhä kiekkoja Bostonin maalilla.

Gary Leeman

Gary Leeman ei varsinaisesti ole pelkästään yhden kauden ihme, koska hän pelasi peräti 667 NHL:n runkosarjaottelua ja voitti Stanley Cupin Montreal Canadiensin paidassa 1993.

Mutta Leemanin pelaamista kausista yksi nousee niin selvästi ylitse muiden, että hän kuuluu ehdottomasti tähän kategoriaan.

Toronto Maple Leafs varasi hänet puolustajana vuonna 1982. NHL-uran alkaessa Leeman siirtyi kuitenkin laitahyökkääjäksi ja sillä pelipaikalla hän koko NHL-uransa pelasi.

Leeman teki kahdella kaudella yli 30 maalia kummallakin, mutta kaudella 1989–1990 rävähti. 80 runkosarjaottelussa syntyi 51 maalia ja 44 syöttöpistettä 26-vuotiaana.


Leeman oli vasta toinen pelaaja maineikkaan Maple Leafsin historiassa, joka onnistui rikkomaan 50 maalin rajan yhden kauden aikana. Tykkikautensa aikana hän pelasi luonnollisesti myös NHL:n tähdistöottelussa.

Mutta tuon kauden jälkeen maalihanat menivät takaisin tukkoon. Leeman pystyi enää parhaimmillaan 17 maaliin NHL:n runkosarjassa. Tie vei nopeaan tahtiin Leafsista Calgaryyn, sieltä Vancouveriin ja lopulta St. Louisiin. Väliin mahtui piipahduksia AHL:ssä.

Ura päättyi yhdeksän vuotta huippukauden jälkeen Saksassa.

Steve Penney

Montreal Canadiens luuli löytäneensä uuden huippuvahdin, kun 23-vuotias Steve Penney pelasi keväällä 1984 15 pudotuspeliottelua ja voitti niistä yhdeksän. Hänen torjuntaprosenttinsa niissä otteluissa oli 91,0 – mikä oli omana aikanaan suorastaan erinomainen lukema.

Seuraavalla kaudella, 1984–85 hän pelasi Canadiensin paidassa 54 runkosarjaottelua ja voitti niistä 26. Ne riittivät valintaan tulokkaiden tähdistökentälliseen. Ura oli lähtenyt toden teolla nousuun.

Mutta.

Kaudella 1985–86 hän ehti pelata vain 18 ottelua ennen kuin kausi päättyi loukkaantumiseen. Canadiens joutui nostamaan uuden maalivahdin farmista ja tämä uusi nuori mies torjui seuran lopulta Stanley Cup –voittajaksi.

Kyseinen nuori mies sattui olemaan Patrick Roy. Hänestä tuli yksi kaikkien aikojen parhaista maalivahdeista.

Penney ei saanut nimeään Stanley Cup –pokaaliin, koska ei ollut pelannut riittävästi pelejä. Canadiens ei anonut poikkeuslupaa, mutta antoi hänelle mestaruussormuksen.

Kesällä 1986 Canadiens kauppasi Penneyn Winnipegiin. Hän pelasi Jetsissä kahden kauden aikana yhteensä 15 ottelua ennen kuin löi hokkarit naulaan ja lopetti uransa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt