NHL-sankari menehtyi traagisesti 24-vuotiaana – ruumis löytyi vasta 11 vuotta myöhemmin - NHL - Ilta-Sanomat

NHL-sankari menehtyi traagisesti 24-vuotiaana – ruumis löytyi vasta 11 vuotta myöhemmin

NHL täyttää tällä kaudella 100 vuotta. Sataan vuoteen mahtuu monta sankaria ja useita traagisia kohtaloita.

Pelle Lindbergh, Bill Masterton ja Howie Morenz kärsivät kovan kohtalon.

25.10.2016 5:55

NHL on sadassa vuodessa luonut lukuisia sankareita ja konnia. Mutta liigan pitkään historiaan mahtuu myös tukku traagisia ihmiskohtaloita.

Ilta-Sanomat listasi traagisimmat kohtalot – tunnetuimmat pelaajat, joiden elämä päättyi kesken peliuran.

Georges Vezina

Nykyisille kiekkojännäreille Vezina on tuttu vain hänen nimeään kantavasta palkinnosta, joka annetaan joka vuosi NHL:n parhaalle maalivahdille.

Palkinto on oikein nimetty, sillä Georges Vezina oli lajin ensimmäinen supertähtimaalivahti, jonka ura Montreal Canadiensin paidassa alkoi jo ennen kuin NHL perustettiin 1917. Hän voitti urallaan kaksi Stanley Cupia Canadiensin paidassa.

Syksyllä 1925 Vezina saapui Canadiensin harjoitusleirille kipeänä ja laihtui leirin aikana rajusti. Kauden ensimmäisessä runkosarjaottelussa Pittsburgh Piratesia vastaan Vezina kuitenkin pelasi, vaikka hän oli lähes 39 asteen kuumeessa. Maalivahti pelasi ensimmäisen erän, mutta oksensi erätauolla verta. Silti hän palasi tolppien väliin toiseen erään, kunnes tuupertui jäälle.

Seuraavana päivänä Vezinalla todettiin tuberkuloosi.

Sen jälkeen Vezina vieraili enää kerran Canadiensin pukukopissa. Hän kuoli 39-vuotiaana kotikaupungissaan Chicoutimissa 27. maaliskuuta 1926.

Seuraavana vuonna Canadiensin omistajat lahjoittivat NHL:lle palkinnon, joka oli nimetty tähtivahdin mukaan.

Howie Morenz

Howie Morenz pelasi NHL:ssä yhteensä 14 kautta Montrealin, Chicagon ja New York Rangersin paidassa.

Parhaiten hänet muistetaan Montreal Canadiensista, jossa hän voitti kaksi Stanley Cupia.

Howie Morenzin kuva (oikealla ylhäällä) löytyy Montreal Canadiensin pukukopista.

Morenz kaatui 28. tammikuuta 1937 pelatussa kotiottelussa Chicago Black Hawksia vastaan ja lensi päin puista laitaa, johon hänen luistimensa juuttui. Perässä luistellut Chicagon Earl Seibert kaatui hänen päälleen sillä seurauksella, että Morenzin jalka katkesi.

Morenz masentui, kun hän tajusi uransa olevan ehkä ohi. Helmikuun lopulla Canadiensin lääkäri diagnosoi Morenzilla hermoromahduksen.

Morenz sai sydänkohtauksen 8. maaliskuuta ja kuoli samana iltana, vain 34-vuotiaana.

Hänelle järjestettiin julkinen muistotilaisuus Canadiensin kotihallissa Montreal Forumissa. Sitä ennen peräti 50 000 kannattajaa kävivät jättämässä jäähyväiset sankarilleen. Morenzin pelinumerosta 7 tuli ensimmäinen NHL:ssä jäädytetty pelinumero.

Howie Morenzin paita löytyy Montreal Canadiensin kotihallin Centre Bellin katosta.

Bill Barilko

Bill Barilko ampui Toronto Maple Leafsille Stanley Cupin ratkaisseen maalin viidennen finaalin jatkoajalla 21. huhtikuuta 1951.

Saman vuoden elokuussa 24-vuotias Barilko, nelinkertainen Stanley Cup -voittaja, lähti ystävänsä ja hammaslääkärinsä Henry Hudsonin kanssa lentokoneella kalastusretkelle. Paluumatkalla lentokone katosi.

Lentokoneen hylky ja kaksikon ruumiit löytyivät vasta 11 vuotta myöhemmin, kesällä 1962, noin 56 kilometriä sivussa alkuperäiseltä lentoreitiltä.

Ennen Barilkon kuolemaa Leafs voitti viiden vuoden aikana neljä Stanley Cupia, mutta ei ainuttakaan Barilkon ruumiin ollessa kateissa.

Tarina Barilkon katoamisesta ja sitä seuranneesta Leafsin 11 vuoden kirouksesta on kanadalaisille tuttu, koska maan suosituimpiin rockyhtyeisiin kuuluva Tragically Hip teki hänestä laulun Fifty Mission Cap.

Leafs jäädytti Barilkon pelinumeron 5, vaikka hän pelasi sillä vain viimeisen pelivuotensa.

Tim Horton

Entinen puolustaja on nykyään parhaiten tunnettu nimeään kantavasta kahvilaketjustaan Kanadassa.

Peliurallaan Tim Horton voitti neljä Stanley Cupia Toronton paidassa ennen kuin siirtyi Pittsburgh Penguinsiin ja sieltä Buffalo Sabresiin.

Horton oli ajamassa Torontosta Buffaloon keskellä yötä 21. helmikuuta 1974. Buffalo oli pelannut vieraspelin Torontoa vastaan edellisenä iltana, ja Horton oli jäänyt vanhaan kotikaupunkiinsa. Hän pysähtyi matkalla Oakvillessä liikekumppaninsa luona ja soitti myös veljelleen ennen kuin jatkoi matkaa kohti Buffaloa.

44-vuotias puolustaja oli humalassa, ja hän ajoi valkoista urheiluautoa. Aamuneljältä Ontarion osavaltion poliisin partio huomasi huimaa ylinopeutta ajaneen auton ja lähti sen perään, mutta kadotti auton näköpiiristä. St. Catherinesin kaupungin kohdalla Horton menetti mutkassa autonsa hallinnan, auto pyöri useamman kerran katon kautta ympäri ja paiskautui lopulta vastaantulevien kaistalle. Horton kuoli välittömästi.

Vasta yli 30 vuotta myöhemmin julkistetut ruumiinavauksen tulokset osoittivat, että tähtipelaajalla oli ollut veressään runsaasti alkoholia.

Kuolemansa jälkeen Horton valittiin Hockey Hall of Fameen, ja Buffalo Sabres jäädytti hänen pelinumeronsa 7. Toronto nosti Hortonin pelinumeron kotihallinsa kattoon vuosia myöhemmin, mutta jäädytti numeron virallisesti vasta tänä syksynä.

Horton omisti yhdessä Ron Joycen kanssa 40 Hortonin nimeä kantavaa kahvilaa. Joyce osti Hortonin osuuden tämän leskeltä pelaajan kuoleman jälkeen miljoonalla dollarilla. Vuosia myöhemmin leski Lori Hornton yritti oikeusteitse saada ketjun takaisin hallintaansa väittäen, että hän oli miehensä kuoleman jälkeen henkisesti liian epävakaassa tilassa, kun myi ketjun Joycelle.

Oikeus hylkäsi lesken kanteet, mutta Joycen ja Hortonin perheet yhdistyivät uudestaan, kun Ron Joycen poika meni myöhemmin naimisiin Tim Hortonin tyttären kanssa.

Nykyisin Tim Horton’s -kahvilaketjuun kuuluu yli 4 400 toimipistettä pääosin Kanadassa ja Yhdysvalloissa. Joycen perilliset ovat edelleen vähemmistöosakkaita yhtiössä, johon kuuluu myös Suomessa toimiva Burger King.

Bill Masterton

Vain 38 ottelua NHL-urallaan pelanneella Bill Mastertonilla on epämiellyttävä kunnia olla ainoa pelaaja NHL:n historiassa, joka on kuollut suoraan kaukalossa saatujen vammojen vuoksi.

Bill Masterton menehtyi vuonna 1968.

Kanadassa syntynyt Masterton suoritti insinöörin tutkinnon Denverin yliopistossa ja teki NHL-sopimuksen Montreal Canadiensin kanssa. Hän joutui kuitenkin farmiin, lopetti pelaamisen 1963 ja meni töihin NASA:n Apollo-ohjelmalle töitä tehneeseen yritykseen Minneapolisissa.

Masterton palasi kuitenkin takaisin jääkiekon pariin vuonna 1967 ja teki sopimuksen uuden NHL-seuran Minnesota North Starsin kanssa. Hän teki seuran historian ensimmäisen maalin 11. lokakuuta St. Louis Bluesia vastaan.

Hyökkääjä ehti tehdä neljä maalia ja antaa 12 syöttöpistettä 37 ottelussa ennen kuin 13. tammikuuta 1968 Oakland Sealsia vastaan häntä taklattiin täydellä vauhdilla. Ilman kypärää pelannut Masterton, 29, lensi päin laitaa, menetti tajuntansa ja vuoti verta nenästä ja korvista.

Hänet kiidätettiin sairaalaan, jossa Masterton kuoli 30 tuntia myöhemmin tulematta kertaakaan tajuihinsa.

Tuohon aikaan vain harva pelaaja käytti kypärää, mutta järkyttävästä tragediasta huolimatta NHL:ltä meni 11 vuotta saada aikaan kypäräpakko.

Hänen kuolemaansa seuraavana syksynä NHL:n toimittajayhdistys PHWA perusti Bill Masterton -palkinnon. Se annetaan yhä vuosittain pelaajalle, joka osoittaa sitkeyttä, urheiluhenkeä ja omistautumista jääkiekolle.

Pelle Lindbergh

Ruotsalainen Philadelphia Flyersin Pelle Lindbergh oli ensimmäinen eurooppalainen tähtimaalivahti NHL:ssä.

Hänet valittiin kahdesti NHL:n tähdistöotteluun ja voitti Vezina Trophyn vuonna 1985.

Pelle Lindbergh torjumassa Ruotsin maalilla vuoden 1980 olympiakisoissa.

Seuraavana syksynä, 10. marraskuuta 26-vuotias Lindbergh oli palaamassa joukkueen juhlista, kun hän menetti Porschensa hallinnan. Humalassa olleen ruotsalaisen auto sinkoutui päin muuria kohtalokkain seurauksin.

Lindberghiä pidettiin hengityskoneissa niin pitkään, että hänen isänsä saapui Tukholmasta Philadelphiaan ja antoi luvan sammuttaa laitteet. Lindberghin vanhemmat lahjoittivat poikansa elimet uudelleenkäytettäväksi.

Hänet valittiin kuolemansa jälkeen vuoden 1986 tähdistöotteluun ja yksikään Philadelphia Flyersin pelaaja ei ole hänen jälkeensä pelannut numerolla 31, vaikka numeroa ei ole virallisesti jäädytetty.

Pelle Lindbergh torjui NHL:ssä viiden kauden ajan.

Pelle Lindberghin kuvateksti korjattu kello 10.00: kuva olympialaisista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?