Asiantuntija: Vanha luulo dopingista on pelkkä myytti - NHL - Ilta-Sanomat

Asiantuntija: Vanha luulo dopingista on pelkkä myytti

Ovatko huomattavasti jykevöityneet leukaperät merkki kovasta kasvuhormonin käytöstä? Timo Seppälä ei siihen usko.

Timo Seppälä ei usko hurjimpiin kasvuhormonitarinoihin urheilussa.­

10.9.2016 14:06

Suomen ADT:n lääketieteellinen johtaja Timo Seppälä sanoo tuntevansa hyvin tarinat, joiden mukaan kasvuhormonia käyttävän urheilijat tunnistaisi esimerkiksi vankistuneiden leukaperien tai muiden rusto- ja luustomuutosten perusteella.

– Jättiannoksilla sellainen olisi periaatteessa mahdollista, mutta kyllä nämä jutut enemmän lokeroisin katulegendaksi. En jaksa uskoa, että urheilussa sellaisia annoksia käytettäisiin, mitään hyötyä niistä ei ainakaan olisi. On myös ihmisjoukko, joka sairastaa kasvuhormonin merkittävää liikaeritystä. Sille tulee myös näitä ulkonäöllisiä muutoksia.

Seppälä muistuttaa, että esimerkiksi NHL:ään lähdetään yleensä varsin nuorena eli luontaisetkin ulkonäkömuutokset ovat vielä mahdollisia.

– Kasvuhormonista on alettu jäädä kiinni vasta tällä vuosikymmenellä. Aiemmin sitä on varmasti käytetty varsin paljon, mutta ei meillä silti ole kokonaista sukupolvea isokorvaisia ja -leukaisia urheilijoita.

Urheilullisesti kasvuhormonin hyödyt ovat pienemmät kuin esimerkiksi anabolisten steroidien tai testosteronin.

– Haitat voivat olla hyvin merkittäviä, kuten mm. sydänlihaksen kasvusta johtuvat vakavat sydänongelmat. Mutta on aivan loogista, että jos käyttö on antidopingmielessä riskitöntä, se on myös kohtuullisen yleistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?