Raskas doping sallittu – NHL:n kiellettyjen aineiden lista on käsittämätöntä luettavaa

NHL:n kiellettyjen aineiden lista on eurooppalaisin silmin hurjaa luettavaa. Edes kasvuhormoni ei kuulu NHL:n dopinglistalle.

Anaheimin Shawn Horcoff (vas.) sai tammikuussa dopingkärystään 20 ottelun eli käytännössä reilun kuukauden pelikiellon.

10.9.2016 11:16

Kun urheiluministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) ilmoitti boikotoivansa Suomen ja Ruotsin harjoitusottelua ennen jääkiekon World Cupia, Leijonien johtoryhmään kuuluva NHL-seuran toimitusjohtaja Jarmo Kekäläinen toivoi ministerin tutustuvan NHL:n dopingtestausohjelmaan ”muualtakin kuin julkisuudesta”.

NHL-työehtosopimuksen eli CBA:n testausohjelma onkin eurooppalaisin silmin melkoista luettavaa ja poikkeaa radikaalisti Maailman antidopingtoimiston Wadan koodistosta. World Cupin testauksesta huolehtivat turnausjärjestäjät NHL ja sen pelaajayhdistys. Wada on kutsuttu turnaukseen eräänlaiseksi tarkkailijaksi, jolle voidaan finaalin jälkeen ilmoittaa, että käryjä ei tullut.

Absurdeimmalla tavalla NHL:n testiohjelma poikkeaa Wadan koodeista jälkimmäisen ankarasti sanktioiman kasvuhormonin osalta. Kasvuhormonin käyttö on NHL:ssä sallittua.

– Kasvuhormoni kuuluu kieltämättä dopingin raskaaseen sarjaan, sanoo Suomen ADT:n lääketieteellinen johtaja Timo Seppälä.

NHL:n vuonna 2013 allekirjoitetussa, vuoteen 2022 ulottuvassa työehtosopimuksessa todetaan, että synteettisen kasvuhormonin asemasta kieltolistalla saatetaan jossain kohtaa neuvotella.

Kun Anaheimin hyökkääjä Shawn Horcoff viime tammikuussa kärysi, Globe and Mail -lehti totesi, että kasvuhormoni on edelleen sallittu. NHL:n kieltoainelista ei ole julkinen.

– Mikään ei viittaa siihen, että tilanne olisi muuttunut, Wadan ja NHL:n koodistoerot hyvin tunteva ja aiheesta artikkeleita kirjoittanut urheilujuristi Olli Rauste toteaa.

Muut anaboliset dopingvalmisteet eivät ole NHL:ssä sallittuja, mutta kärystä selviää mm. saamalla lääkärinlausunnon, joka toteaa aineen käytön terveydellisesti erittäin tärkeäksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?