Onko kuusi leukaa paljon vai vähän? Asiantuntija kommentoi Patrik Laineen testituloksia

Patrik Laineen tulokset NHL Combine -testeistä puhuttavat.

Patrik Laine teki leuanvetotestissä kuusi hyväksyttyä toistoa.

Patrik Lainetta on povattu NHL-varaustilaisuuden kärkisijoille. Sen vuoksi hänen kuntotestituloksensa varausikäisille kiekkoilijoille pidetyssä NHL Combine -testitilaisuudessa ovat joutuneet kovaan syyniin.

Laine ja satakunta muuta nuorta kiekkolupausta tekivät 14 erilaista kuntotestiä viime viikolla.

Etenkin Laineen leuanvetotulos, kuusi toistoa myötäotteella, on kirvoittanut kriittisiä kommentteja kiekkolupauksen voimatasoista.

Liikuntafysiologi, personal trainer ja kouluttaja Timo Haikarainen pitää polemiikkia jopa hiukan huvittavana.

– Voisihan Patrik leukoja enemmänkin vetää, mutta jääkiekossa ratkaisevat muutkin ominaisuudet. Hän on varmasti tehnyt oman fysiikkansa eteen hyvää työtä. Ei hän olisi muuten jaksanut sillä lailla painaa SM-liigassa ja MM-kisoissa, Haikarainen sanoi.

Haikaraisen mukaan leuanvetotesti on ihan hyvä yläkehon voiman yleismittari, mutta sen ei pitäisi olla prioriteetti.

– Jos hän ei olisi saanut yhtään tai tehnyt vain 1–2 toistoa, voisin olla huolissani. Panostus monipuoliseen lajia tukevaan kehitykseen on ihan metsässä, jos on pakkomielle saada jannu vetämään 25 leukaa.

NHL-testileirillä pelaajilta mitattiin pituus, paino ja syliväli.

Penkkipunnerrustestissä Laine sijoittui jaetulle 16. sijalle 12 toiston tuloksellaan. Laine painaa 91 kiloa ja teki testin 72 kilolla.

Ennen kuin Haikarainen kuuli Laineen tuloksen, hän arvioi, että kyseisessä testissä olisi hyvä saada reilusti yli 10 toistoa. Testin paras kiekkojunnu teki 15 toistoa.

– Sellaiset ihmiset, joilla on voimailutaustaa, saattavat nauraa partaansa, että pitäisi pumpata 30 kertaa penkistä heittämällä.

– Täytyy kuitenkin muistaa, että kyse ei ole huippuunsa voimavalmennetusta jääkiekkoilijasta. Tuossa on hyvä pohja, mihin rakentaa, joten en olisi huolissani.

Haikarainen muistuttaa, että Combinessa tehtiin vain yksittäisiä testejä. Kokonaisuus ratkaisee.

– Laji on kaikki kaikessa, ja voiman tulee palvella lajia. Muiden on helppo huudella yksittäisistä tuloksista. Tekisikö 5–10 toistoa enemmän Patrik Laineesta paremman pelaajan? Tuskinpa.

Patrik Laine tutkittiin NHL:n testeissä sormenpäitä myöten.

Haikarainen uskoo, että jos fyysisessä valmennuksessa panostetaan tasapainoisesti oikeisiin asioihin, vuoden sisällä toistoja on jo selkeästi enemmän.

Puristusvoimatestin tuloksista Haikarainen on vaikuttunut. Patrik Laineen tulos oli oikeassa kädessä 71 ja vasemmassa 70,3 kiloa. Jesse Puljujärvellä lukemat olivat 82 ja 73,5.

– Lätkänpelaaja tarvitsee tiukkaa grippiä, sillä mailan pitää pysyä kädessä. Puristusvoimatulos korreloi suurimmaksi osaksi muun voiman kanssa, mutta ennalta-arvaamattomuus on yleisempää.

– Jos laitetaan tavallisia jannuja riviin, niin tulokset on jotain 50–60 kilon luokkaa. Laineen ja Puljujärven tulokset ovat siis todella kovia.

"It's nice when Teemu has played in Winnipeg and the city already knows some Finnish people." - Patrik Lainehttps://t.co/cZWdgJOQr2— Winnipeg Jets (@NHLJets) June 3, 2016

Haikarainen muistuttaa, että jääkiekkoilija tarvitsee sekä aerobista että anaerobista kapasiteettia, sillä lajissa täytyy pystyä tekemään spurtteja väsyneenäkin. Näissä testeissä Laine ei ollut 25 parhaan joukossa. Hän jätti kuntopyörätestin kesken polvivamman takia.

– Jos nämä kaverit eivät ole pahnanpohjimmaisina, ja asiat menevät eteenpäin, niin ei tarvitse huolestua. Pitkällä aikavälillä en olisi näihin tuloksiin tyytyväinen, mutta tärkeintä on kehittää olennaisia asioita monipuolisesti, hän kuittaa.

– Pahin skenaario olisi kärjistetysti se, että vedellään leukoja koko kesä ja jotkut muut olennaisemmat asiat jäävät kehittämättä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?