Kohta alkaa reppu heilua – NHL:n suomalaistaituri on palannut parrasvaloihin

St. Louis Bluesin ykkössentteri Jori Lehterä pelaa kauden parasta lätkää oikeaan aikaan, kirjoittaa Urheilusanomien NHL-kirjeenvaihtaja Sami Hoffrén.

Jori Lehterä on palannut Bluesin ykkössentteriksi.

18.4.2016 9:07

Jori Lehterä pääsee nauttimaan ensimmäistä kertaa täysillä NHL:n pudotuspeleistä. Avauskierroksella Chicagoa vastaan kaukalossa on nähty kauden parasta Lehterää.

St. Louis Blues johtaa ottelusarjaa Chicago Blackhawksia vastaan voitoin 2–1, ja Lehterällä on ollut tässä savotassa merkittävä rooli.

Lehterä ja St. Louis olivat jo viime keväänä lopputansseissa hakemassa menestystä isojen odotusten keskellä, mutta vuosi sitten suomalaissentterin osalta loppurutistus oli lähinnä selviytymistä. Lehterä joutui kamppailemaan pudotuspelit rikkinäisellä nilkalla, mikä heijastui väistämättä myös pelaamiseen. Lehterän nilkka murtui runkosarjan viimeisessä ottelussa.

Viime kauden jälkeen operoitu nilkka rajoitti kesäharjoittelua ja vaikutti myös Lehterän syyskauteen. Pelituntuman hakemisessa ja ajoitusten natsaamisessa kesti aikansa. Pitkä tauko näkyi myös luistelussa. Lehterän piti päästä luistelukuntoon pelaamalla, mikä ei ole optimaalisin vaihtoehto. Kevättä kohti mentäessä 28-vuotiaan pelintekijän liike on parantunut ja silmä on kirkastunut.

 28-vuotiaan pelintekijän liike on parantunut ja silmä on kirkastunut

Löpöä riittää

Viime kauden kaltaista katkeamista ei ole tapahtunut tänä keväänä. Lehterä on ymmärtänyt jaksottaa pitkää kautta viisaammin. Nyt tankissa riittää löpöä myös kauden isoihin otteluihin. Lehterä on tänä keväänä paremmassa tikissä niin fyysisen jaksamisen kuin henkisen vireystilan suhteen. Tämä näkyy pelaamisessa.

Lehterä on päässyt kauden edetessä myös isompaan rooliin. Syyskaudella päävalmentaja Ken Hitchcock peluutti suomalaissentteriä enemmän puolustavassa roolissa. Lehterä pelasi vain hajavaihtoja siellä täällä tutun tutkaparinsa Vladimir Tarasenkon kanssa. Pelaaminen oli tasapainoista nolla-nollaa, mutta tehot jäivät piippuun.

Viime kaudella kaukaloita ajoittain huimaan tyyliin hallinnut ketju Jaden Schwartz-Lehterä-Tarasenko on palannut yhteen vasta kevätkaudella, sillä Schwartz oli pitkään sivussa loukkaantumisen takia. Runkosarjan lopulla ketju alkoi päästä jo paremmin samalle sivulle. Pudotuspelien avausottelusta alkaen STL-ketju on ollut Bluesille kaikki kaikessa.

Schwartz-Lehterä-Tarasenko. Viime kaudella tuhoja tehnyt ketju on jälleen kasassa ja peli on alkanut kulkea entiseen malliin.

Alempana rotaatiossa Alexander Steen on hoidellut loukkaantumisensa jälkeen puolustavampaa roolia. Steen on periaatteessa vaihtanut paikkaa Lehterän kanssa. Hitchcock on istuttanut Lehterän takaisin ykkössentterin rooliin ja suomalainen on vastannut huutoon väkevästi.

Dominointia Chicagoa vastaan

Sunnuntain vierasottelu Chicagossa oli parasta lätkää, jota olen nähnyt Lehterältä tällä kaudella. Oivaltava pelintekijä rytmitti ketjunsa peliä tehokkaasti vaihdosta toiseen viisailla, peliä edistävillä siirroilla. Lehterät sahasivat Chicagon viisikkoa useaan otteeseen punakonemaisilla syöttökuvioilla halki. Tätä ei ole nähty ihan hetkeen.

Lehterän ketju loi kovan määrän maalipaikkoja, mutta ratkaisupuolella ruuti oli vielä märkää. Esimerkiksi Lehterän Corsi-lukema +15 (19-4) oli aivan omaa luokkaansa joukkueen muihin senttereihin verrattuna. Tarasenko pääsi lukemaan +18 (23-5) ja Schwartz +17 (21-4). Kiekonhallintaa kuvaavassa Corsi-tilastossa lasketaan molempien joukkueiden maaliin menneet, torjutut, ohi menneet ja blokatut laukaukset.

Lehterät olivat kaukalon ylivoimaisesti dominoivin koostumus.

Pisteiden muodossa dominointi ei vielä realisoitunut, mutta aiemmissa otteluissa nähdyillä tonttimäärillä reppu alkaa heilua ennemmin kuin myöhemmin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?