NHL

NHL

Kanadalainen huippuasiantuntija IS:lle: Tämä NHL-joukkue varaisi Laineen ykkösenä, Puljujärveen yllättävä vertaus

Julkaistu:

NHL:n varaustilaisuus
Tapparan timantti Patrik Laine saatetaan varata ensimmäisenä pelaajana.
Suomi-kiekon superjunnujen Patrik Laineen, 17, ja Jesse Puljujärven, 17, ilotulitukset SM-liigan pudotuspeleissä eivät ole jääneet huomiotta Pohjois-Amerikassa.

Tapparan SM-finaaleihin johdattanut Laine johtaa pudotuspelien maalipörssiä kahdeksalla maalillaan. Lisäksi kasassa on kaksi syöttöä. Puljujärvi on kunnostautunut ratkaisumaaleissa. Kärppien timantti on tehnyt tehot 3+4 kahdeksassa ottelussa.

Laineen ja Puljujärven otteita on seurattu herkeämättä koko kevään etenkin Kanadassa. NHL:n varaustilaisuuden kärkipäähän on tyrkyllä tukku NHL:n kanadalaisjoukkueita, joten suomalaisten nimet vilahtelevat tiiviisti tv-lähetyksissä.

TSN:n prospektiasiantuntija ja entinen Calgary Flamesin GM Craig Button kertoi Ilta-Sanomille omat tuoreet arvionsa Laineesta ja Puljujärvestä. Button on seurannut tarkasti ja laajalla otannalla tulevana kesänä NHL:ään varattavia lahjakkuuksia. Suomalaiskaksikko nousee vahvasti esille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– En ole yllättynyt, että he ovat pelanneet noin vahvasti nuorten MM-kisojen jälkeen. He ovat huippupelaajia, jotka ovat saaneet vain lisää itseluottamusta vahvasti menneiden kisojen jälkeen, Button kertoo Ilta-Sanomille.

Tuoreimmalla Buttonin laatimalla listalla USA:n superlupaus Auston Matthews oli rankattu ykköseksi. Toisena oli Puljujärvi ja kolmantena Laine.


Buttonin mukaan Laineen ja Puljujärven kohdalla kyse on ollut pitkään kolikonheitosta.

– Laine on noussut edelle, koska hänellä on hieman enemmän dynaamista maalintekijän taitoa.

Kaksikon pelityyleille Button löytää nopeasti hyvät verrokit.

– Laine muistuttaa ehdottomasti Aleksandr Ovetshkinia. Puljujärven kohdalla olen käyttänyt aiemmin vertailuna Winnipeg Jetsin Blake Wheeleriä mutta olen alkanut kallistua hieman enemmän Jarome Iginlan suuntaan, Button yllättää.

– Luin juuri vanhoja tarkkailuraporttejani Iginlasta. Sieltä löytyvät huomiot kävisivät hyvin Puljujärveen. Kun varasimme Iginlan Dallasiin, uskoimme, että hänestä tulee erittäin hyvä pelaaja, mutta hän olikin vielä paljon parempi kuin luulimme. Kenties Puljujärvi kehittyy samaan tapaan.


Button näkisi mielellään superlahjakkuudet kevään aikuisten MM-kisoissa Venäjällä mutta muistuttaa samaan hengenvetoon, että turnaus on kova rutistus 18-vuotiaille pelaajille.

– Suomen maajoukkueeseen on tyrkyllä paljon hyviä pelaajia. Paljon riippuu siitä, ketkä pelaajat eivät tule turnaukseen ja tietenkin siitä, ovatko Laine ja Puljujärvi valmiita kansainväliselle huipputasolle. Täytyy muistaa, että Laine on pian vasta täysi-ikäinen ja Puljujärvi täyttää 18 turnauksen aikana. Heidän ikäisilleen pelaajille MM-kisoissa pelaaminen on paitsi harvinaista, myös erittäin haastavaa, Button sanoo.

Huimassa kevätvireessä paahtavat suomalaisnuorukaiset ovat keränneet isoja otsikoita ja ylistyksiä siihen malliin, että selvänä ykkösvalintana pidetyn Matthewsin asemaa on alettu kyseenalaistaa. Buttonin papereissa jenkkisentteri on yhä ykkönen.

– Matthews on kokonaisvaltainen sentteri, minkä takia pidän häntä ykkösvarauksena. Otan aina sentterin ennen laitahyökkääjää, jos erot ovat pieniä, Button sanoo.


– En usko, että Puljujärvellä on saumoja ykkösvaraukseksi, mutta Laine voidaan varata ensimmäisenä, jos Edmonton pääsee varaamaan ykkösvuorolla. Heillä on jo Connor McDavid, joten he voisivat jättää Matthewsin väliin ja valita Patrikin. Tuo on ainoa skenaario, jossa mielestäni Matthews ei ole ykkösvaraus.

Tulevan varaustilaisuuden varausjärjestys arvotaan 30. huhtikuuta. Parhaan todennäköisyyden ykkösvaraukseen sai liigajumbo Toronto Maple Leafs. Vaahterapaidoilla on 20 prosentin todennäköisyys kärkisijaan.

Toisena listalla on Edmonton Oilers (13,5%), kolmantena Vancouver Canucks (11,5%), neljäntenä Columbus Blue Jackets (9,5%) ja viidentenä Calgary Flames (8,5%).

NHL:n varaustilaisuus järjestetään 24.–25. kesäkuuta Buffalossa.

Tykkää Ilta-Sanomien sivusta Facebookissa!

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt