NHL

Kommentti: Nyt rävähti – tätä Granlundia Minnesota tarvitsee

Julkaistu:

kommentti
Minnesota Wild otti merkittävän askeleen kohti pudotuspelejä. Villissä idässä on ennätysputki vaarassa, kirjoittaa Urheilusanomien NHL-kirjeenvaihtaja Sami Hoffrén.
Nyt kannattaa nipistää yöunista. NHL:n runkosarjassa pelataan kauden parasta vaihetta.

Pitkää ja raastavaa perussarjaa on hinkattu kovalla tahdilla kuusi kuukautta. Mukaan mahtuu tukku puuduttavia otteluita ja heikkoja kiekkoiltoja. Kliseisesti jokaisella ottelulla on merkitystä, mutta kyllähän tämän hetken kapinoissa on erityinen lataus ja panokset aivan toista luokkaa. Lähestyvät pudotuspelit näkyvät joka kierroksella.

Runkosarjan mankeli on karsinut heikoimmat sivuosaan. Valokeilassa paistattelee voittavia joukkueita. Tähän aikaan vuodesta omaa aikaa ei kannata tuhlata sarjan häntäpään joukkueiden seuraamiseen. Katseet voi kiinnittää puhtaasti pudotuspelijoukkueisiin ja pudotuspelipaikoista taisteleviin nippuihin. Panosta ja taistelupareja riittää.

Pistepotit eivät ole kasvaneet marraskuusta, mutta nyt jokainen piste näkyy konkreettisesti sarjataulukossa. Yksi voitto voi repäistä ratkaisevan eron naapuriseuraan. Muutaman ottelun tappiokierre voi taas vesittää koko kauden kriittisillä hetkillä.

Juuri näistä syistä viime yön kierros oli poikkeuksellisen kiinnostava. Massiivisella 14 ottelun kierroksella nähtiin useita (ennakolta) huippukiinnostavia kohtaamisia, joissa mallailtiin hieman jo asetelmia pudotuspeleihin.

Granlundin iso iltaSuomalaisilla tapetoitu Minnesota Wild otti valtavan vierasvoiton Colorado Avalanchesta. Ottelu oli merkitty isolla tussilla molempien kalenteriin, sillä joukkueet riitelevät lännen viimeisestä pudotuspelipaikasta.

Kahdeksantena majaileva Minnesota venytti etumatkaa Coloradoon viiteen pisteeseen. Vaikka Colorado on pelannut yhden ottelun vähemmän, tuloksessa tuoksuu ratkaisun makua lännen pudotuspelitaistoa ajatellen.

Ottelun yhdeksi isoksi pelaajaksi nousi paljon parjattu Mikael Granlund, joka alusti huimalla syötöllään Zach Parisen elintärkeän avausmaalin. Samalla 24-vuotias suomalaissentteri saalisti NHL-uransa 100. syöttöpisteensä. Loppunumerot Granlund kuittasi tyhjiin alivoimalla.

Kevättä ajatellen Granlundin on pystyttävä nostamaan nähdyllä tavalla tasoaan tulosjohtamisen suhteen, sillä ykkössentteri Mikko Koivu vääntää joka ottelussa vastustajan ykkösnyrkkiä vastaan. Ilman kakkos- ja kolmosketjun tuomaa leveyttä Wild on lirissä.

Coloradolle tappio oli musertava, suurella todennäköisyydellä kohtalokas. Patrick Roy käskyttää tällä hetkellä varasylinteristä hurmosjoukkuetta, josta puuttuu loukkaantuneet Nathan MacKinnon ja Matt Duchene. Kaupan päälle Coloradon loppuohjelma on tajuttoman kova.

Leijonien valmennusjohto voi alkaa kaavailla Mikko Rantaselle ruutua MM-joukkueeseen. Rantasen kausi päättyy Coloradon farmijoukkueessa San Antonio Rampagessa 15. huhtikuuta.

Raskin varassa

Boston Bruins kävi hakemassa 3-1-pakkovoiton Torontossa ja katkaisi samalla viiden ottelun voittoputken. Voitto tuli kreivin aikaan, sillä itäisen konferenssin sarjataulukko on äärimmäisen tasainen. Kuusi joukkuetta sijoilla 4-9 ovat kuuden pisteen sisällä.

Tampa Bay (91 pistettä), Pittsburgh (90), NY Islanders (89), Boston (88), Philadelphia (85), Detroit (85). Tätä kuusikkoa kannattaa väijyä loppukierroksilla. Yksi jää rannalle.

Boston on viimeisellä eli kolmannella pudotuspelisijalla Atlantin divisioonassa. Takana hengittää kompuroiva Detroit Red Wings.

Voitosta huolimatta Bruinsin akilleenkantapää on edelleen köykäinen puolustuskalusto. Hyökkäyksessä riittää laatua ja ratkaisuvoimaa kolmeen ketjuun, mutta puolustus on raskasjalkaista puutavaraa. Bruins on välillä jäljessä puolustusalueen päätypeleissä. Vastustajat saavat jauhaa pitkiä hyökkäyksiä, mikä taas vie Bruinsilta energiaa hyökkäämisestä.

Tuukka Raskin roolia ei voi korostaa liikaa. 29-vuotias suomalaisvahti on ratkaisevan isossa roolissa illasta toiseen tolppien välissä. Raskin on pystyttävä ottamaan noin puolen tusinaa huippukoppia ottelua kohti. Lauantaina Torontossa Rask pisti taas parasta pöytään. Ilman savonlinnalaisen huippuiltaa Bostonille olisi tullut pataan.

Bostonin voittava kaava on varsin yksinkertainen: Rask pitää pystyssä ja ylivoima ratkoo pelit.

Punasiipi maassa

Red Wingsin ennätyksellinen 24 vuoden mittainen pudotuspeliputki on tänä keväänä oikeasti vaarassa. Tätä on uumoiltu noin kymmenen vuotta putkeen, mutta nyt on tosi kyseessä.

Tulokasvalmentaja Jeff Blashillin suojatit kyykkäsivät nololla tavalla viime yön elintärkeässä kotiottelussa Pittsburghia vastaan numeroin 7-2. Neljän pisteen ottelusta tuli yksipuolinen turpasauna.

Detroit ei ole näyttänyt tällä kaudella Detroitilta. Tästä näkyi merkkejä jo marraskuussa. Joukkue oireilee pelillisesti. NHL:n pisimpään vaalittu identiteetti on vaarassa haalistua, sillä joukkue on ajautunut leimallisesta eurooppalaistyylisestä kiekkokontrollilätkästä kohti välimallin pelaamista. Pyrkimyksenä on tietenkin jatkaa hyväksi havaitulla tiellä, mutta toteutuksessa ja materiaalissa on puutteita.

Johtavat pelaajat Henrik Zetterberg, 35, ja Pavel Datsjuk, 37, ovat näyttäneet tällä kaudella ensimmäistä kertaa vanhoilta, vaikka ovatkin yhä maailmanluokan pelureita. Tasapaksussa puolustuksessa tutut luottoratsut Niklas Kronwall ja Jonathan Ericsson alkavat olla jo turhan isoissa rooleissa.

NHL:n lippulaivana vuosikymmenien ajan komeillut Red Wings on isossa murroksessa niin ydinpelaajien kuin valmennuksen osalta.

Detroitin valtatyhjiötä Atlantin divisioonassa on noussut täyttämään uutta nousua tekevä Florida Panthers.

Panthers otti statement-tason voiton paikalliskamppailussa Tampa Bay Lightningia vastaan. Olkoonkin, että Tampa kärsii akuutista loukkaantumissumasta, Floridan vierasesitys oli vakuuttava.

Aleksander Barkovin (0+2) ja Jussi Jokisen (1+1) olivat näkyvässä roolissa, kun pantterilauma otti ison loikan kohti divisioonavoittoa.

Tulospalvelu: Pelaajapörssi: NHL 15/16Tulospalvelu: Suomalaiset: NHL 15/16Tulospalvelu: Läntinen Konferenssi sarjataulukkoTulospalvelu: Itäinen Konferenssi sarjataulukko


Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt