NHL

Tämä NHL:n suomalaislupaus ansaitsee MM-kisapassin

Julkaistu:

Kommentti
Mikko Rantanen, 19, on pelannut AHL:n läpi heti avauskaudellaan, kirjoittaa Urheilusanomien NHL-kirjeenvaihtaja Sami Hoffrén.
Kauden suomalaishahmoihin kuuluvan Mikko Rantasen kevätkalenteri selkiytyi aavistuksen lisää, kun San Antonio Rampagen päävalmentaja Dean Chynoweth vahvisti perjantaina, että Rantanen pelaa runkosarjan loppuun saakka AHL:ssä.

Ymmärrettävä ratkaisu Avalanchen organisaatiolta. Urheilusanomien tietojen mukaan Rantasen, 19, kutsumista NHL:ään loppukaudeksi harkittiin, mutta kyse olisi ollut maksimissaan kolmesta pelistä. Kun tulokas pelaa kymmenennen pelinsä, sopimuksesta palaa ensimmäinen vuosi. Kuusi ottelua NHL:ssä pelanneen Rantasen kohdalla tätä haluttiin välttää. Coloradon tiukan pudotuspelikamppailun takia tilanne NHL-kutsujen osalta haluttiin lopulta rauhoittaa.

Nyt nuorukainen saa keskittyä pelaamaan tutussa ympäristössä kauden loppuun saakka. San Antonion kausi AHL:ssä päättyy runkosarjaan 15. huhtikuuta. Tämän jälkeen Rantanen nostetaan kaiken järjen mukaan Coloradon riveihin, jos Avalanchen kausi jatkuu pudotuspeleissä. NHL:n runkosarja päättyy 10. huhtikuuta. Tällä hetkellä Colorado käy kovaa kujanjuoksua lännessä Minnesota Wildin kanssa.


Nyt kyse ei ole siitä, että Rantasen taso ei riittäisi Coloradon nippuun. Rantanen on hyötynyt valtavasti siitä, ettei häntä ole turhaan riepoteltu kauden aikana NHL:n ja farmiliigan välillä. Colorado teki aikaisessa vaiheessa oikean päätöksen ja lähetti ykkösvarauksensa kuuden pelin jälkeen AHL:ään kehittymään ja pelaamaan isoja minuutteja kärkiroolissa. Jokainen näkee tilastoista, oliko ratkaisu oikea.

Rantanen on suorastaan tuhonnut AHL:n avauskaudellaan. Raamikkaan laitahyökkääjän pistekeskiarvo (1,22) on vähintään 20 peliä pelanneista pelaajista koko liigan neljänneksi paras. Kaikkien aikojen U20-listalla Rantasen pistekeskiarvo yltää AHL:n yhdeksänneksi parhaaksi lukemaksi. Suomalaispelaajien listalla sijoitus on neljäs.

Rantanen on pelannut bussiliigan kertalaakista läpi. Seuraava taso on NHL:ssä. Sitä ennen edessä pitäisi olla yksi pelireissu itään.

Pikkuleijonien kultajoukkueen kapteeni kuuluu ilman muuta Leijonien kevään MM-nippuun. Kisapassin voi lyödä käteen ilman mitään koeaikoja tai sykevyötestauksia.

Rantanen on ollut Pohjois-Amerikan kovavireisimpiä ja ennen kaikkea tasaisimpia suomalaispelaajia tänä talvena, mikä jo itsessään kertoo paljon 193-senttisen ja 96-kiloisen hyökkääjän kapasiteetista.

AHL ei ole hidas hippaliiga, jossa lahjakkaat tulokaspelaajat dominoivat automaattisesti. AHL mittaa nuorten pelaajien fyysisiä ja henkisiä kykyjä rajulla kädellä. Moni on kutistunut kovassa mankelissa. Rantanen on pystynyt nousemaan heti avauskaudellaan keskinkertaisen San Antonion arvokkaimmaksi pelaajaksi ja liigan kovimpien pelaajien joukkoon. Läjäpäin pisteitä, ryhdikästä johtajuutta ja vastuullista kahden suunnan pelaamista. Enempää Rantaselta ei voi pyytää.


Tulevassa Venäjän MM-turnauksessa on suomalaisittain ajateltuna välikisan katkua. Leijonissa on ollut aistittavissa jo talven aikana melko tunkkaista meininkiä. Kari Jalonen yrittää repiä väkisin tulosta viimeistä kertaa ennen Leijonissa tapahtuvaa vallanvaihtoa. NHL:stä ei ole myöskään näillä näkymin odotettavissa suurta tunkua Venäjän kevätkarnevaaleihin. Uusien pelaajien tuomasta nuoresta energiasta ei olisi haittaa.

Viime keväänä nuorista Esa Lindell ja Joonas Donskoi tekivät näyttävät läpimurrot Tshekissä. Rantanen ja Sebastian Aho, 18, ovat juuri sen kaltaisia uuden sukupolven (ikäisekseen kokeneita) runkopelaajia, jotka kannattaa ajaa rohkeasti sisään isolla vastuulla tänä keväänä.

Eikä pelkoa. Vaikka Colorado pääsisikin pudotuspeleihin, Rantasen kausi ei jatku pitkään NHL:ssä. Patrick Royn poppoon taival loppuu ilman kiekkojumalien apuja viimeistään avauskierrokselle. Kiekko tippuu MM-kisoissa jäähän 6. toukokuuta, joten Rantanen ehtii hyvin mukaan jo Leijonien MM-leiritykselle.

Vuodenvaihteen nuorten MM-kisoissa Rantanen hyppäsi käytännössä suoraan lentokoneesta kaukaloon. Aikaerorasituksiin ja tuntuman hakemiseen meni oma aikansa, mikä näkyi dieselmäisyytenä. Kevään MM-turnaukseen valmistautumisaikaa jää huomattavasti enemmän.

Rantasen nimi löytyy varmasti myös syksynä pelattavan maailmancupin pelaajalaarista, josta viimeiset pelaajat poimitaan 1. kesäkuuta mennessä. Iso härkä pystyy pelaamaan monipuolisesti eri rooleissa ja hän on tottunut pelaamaan pienessä askissa.

Tätäkin taustaa vasten kevään MM-turnaus on mainio mahdollisuus Rantaselle ja kumppaneille.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt