Joonas Donskoi loistaa ja kerää vastuuta NHL:ssa – ”Tämmöinen pohjoisen juntti kaipaisi välillä myös lunta”

Joonas Donskoi, 23, on noussut tulokaskaudellaan San Jose Sharksin ydinpelaajien joukkoon.

Joonas Donskoin vahva kausi ei perustu vain pisteisiin.

8.3.2016 13:05

Hyppäys SM-liigasta NHL:ään on suuri. Lisätietoja voi kysellä vaikkapa Mikael Granlundilta, joka joutui aikanaan epärealististen odotusten keskellä opettelemaan maailman parhaan kiekkoliigan arkea satumaisten liigakausien jälkeen.

Kuilu SM-liigan ja NHL:n välillä on kasvanut entisestään 2010-luvulla. SM-liigan huipulta suoraan NHL-joukkueen luottorooliin siirtyneet pelaajat ovat olleet harvassa.

Tämän takia harva oli valmis antamaan Joonas Donskoille isoja mahdollisuuksia tämän kauden alla. Viime kaudella Kärpissä dominoinut laitahyökkääjä on kuitenkin näyttänyt epäilijöilleen.

Donskoi, 23, on pelaamassa pistekeskiarvon valossa parasta suomalaista tulokaskautta kymmeneen vuoteen. Donskoi on tehnyt San Jose Sharksin paidassa 59 ottelussa 28 pistettä (10+18).

– On ollut nousujohteinen kausi. Aika nopeasti huomasin, että normaaleja ihmisiä ne NHL-pelaajatkin ovat ja pystyn pelaamaan tässä liigassa hyvin. Tietty kunnioitus pitää tietenkin olla, mutta ei kentällä voi katsella ketään ylöspäin, Donskoi kertoi.

Joonas Donskoi on saanut koko ajan enemmän vastuuta San Jose Sharksissa.

Donskoin vahva tulokaskausi ei perustu vain pisteisiin. Vuodenvaihteen jälkeisissä 28 ottelussa suomalaistulokas on tikannut tauluun 5+9 eli pistetahti on säilynyt jotakuinkin samana läpi kauden.

Isoin ero näkyy Donskoin kypsässä pelaamisessa, jonka ansiosta vastuu on kasvanut tasaisesti. Taituri on vaihdosta toiseen dynaaminen ja tunnollinen. Itseluottamus on tapissa.

– Olen vain yrittänyt pelata samalla tavalla kuin aiemmin: pysyä vahvasti kiekossa ja saada sitä kautta ketjun kanssa pitkiä hyökkäyksiä.

Donskoi on vakiinnuttanut paikkansa Sharksin kakkosketjusta, jossa viereltä löytyy Logan Couturen ja Patrick Marleaun tasoiset kovan luokan pelimiehet.

– Kemiat ovat sopineet hyvin yhteen. Couture on ketjun aivot keskellä. Hän puolustaa hyvin ja pelaa vahvasti molempiin suuntiin. Ketjussa on ollut todella mukava pelata.

Urheilijana isoja harppauksia viimeisinä kärppävuosina ottanut Donskoi on osoittanut pärjäävänsä NHL:n fyysisessä ja nopeatempoisessa pelityylissä mainosti.

– Tässä liigassa pitää olla fyysisesti todella kovassa kunnossa, jotta jaksaa pelata hyvällä tasolla ja pysyä tuoreena kovassa ottelutahdissa. Pikkuhiljaa olen päässyt rytmiin paremmin kiinni ja saanut pidettyä pelillisen tason riittävän tasaisena.

Kauden edetessä Donskoi on ottanut isoa roolia joukkueessa. Vielä alkukaudella suomalainen oli kuunteluoppilaana Sharksin ykkösketjussa Joe Thorntonin ja Joe Pavelskin kanssa.

Nyt Donskoi on tärkeä lenkki ketjussaan. Keltanokka on joinain iltoina Sharksin hyökkäyksen tärkeimpiä katalysaattoreita.

– Olen koko ajan pyrkinyt siihen, että olen oikeasti tärkeä osa joukkuetta. En halua vain roikkua mukana ja olla tyytyväinen siihen, että pelaan NHL:ssä, linjasi Donskoi.

Alkukaudella nuorukainen taisteli sitkeästi, mutta peli oli vielä liikaa selviytymistä.

– Alussa oma pelaaminen oli hidasta, koska täkäläinen pelityyli ei ollut niin tuttua. En päässyt riittävän hyvin käyttämään omia vahvuuksiani hyökkäyspäässä, myönsi Donskoi.

– Nyt pelisysteemit ja eri joukkueet alkavat olla hyvin selkäytimessä, mikä helpottaa. Pelaamista ei tarvitse enää miettiä liikaa. On voinut vain antaa mennä ja nauttia.

Kaukalon ulkopuolella raahelainen on päässyt nautiskelemaan Piilaakson maisemista ja kalifornialaisesta elämäntyylistä.

– Ihan nättiä on ollut. Välipäivinä käymme tyttöystävän kanssa paljon katselemassa ja tutustumassa eri paikkoihin. Se on parasta palautumista pelien välillä.

– Tämmöinen pohjoisesta kotoisin oleva juntti kaipaisi tosin välillä myös lunta, Donskoi naureskeli.

2000-luvun tehokkaimmat suomalaistulokkaat pistekeskiarvon mukaan:

Jussi Jokinen 0,68 p/o (81 ott. 17+38) – 2005–06

Tuomo Ruutu 0,54 p/o (82 ott. 23+21) – 2003–04

Tomi Kallio 0,48 p/o (56 ott. 14+13) – 2000–01

*Joonas Donskoi 0,47 p/o (59 ott. 10+18) – 2015–16

Aleksander Barkov 0,44 p/o (54 ott. 8+16) – 2013–14

Sami Vatanen 0,44 p/o (48 ott. 6+15) – 2013–14

Ville Nieminen 0,44 p/o (50 ott. 14+8) – 2000–01

Niko Kapanen 0,41 p/o (82 ott. 5+29) – 2002–03

*kausi kesken

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?