NHL

IS listasi: tässä ovat Suomen parhaat kasvattajaseurat NHL:ään

Julkaistu: , Päivitetty:

NHL
Kaksi seuraa nousee ylitse muiden Suomi-kiekon kaikkien aikojen parhaina kasvattajaseuroina, kun mittatikkuna käytetään NHL-pelaajien lukumäärää.
NHL:ssä on pelannut kautta aikain 188 suomalaispelaajaa. Suurin osa pelaajista on saanut kiekkokasvatuksensa perinteisten ja isojen liigaseurojen juniorimyllyissä.

Tässä listauksessa seuran kasvatiksi on laskettu pelaaja, joka on pelannut kyseisessä seurassa jo ennen C-juniori-ikää. Listalle on nostettu vain pelaajat, joilta löytyy tililtä vähintään yksi NHL-ottelu.


Suurseurojen HIFK:n, Jokerien ja Kärppien junioreista on ponnistanut lukuisia pelaajia NHL:ään, mutta monet lahjakkuudet ovat liittyneet seuroihin vasta C-, B- tai A-junioreissa. Heitä ei ole huomioitu mukaan. Siksi muun muassa Mikael ja Markus Granlund eivät ole Kärppien lokerossa, sillä he pelasivat kasvattajaseurassaan Laser HT:ssä C:n SM-sarjaa jo ennen siirtoa Kärppiin.

Eniten NHL-pelaajia ovat kasvattaneet Turun Palloseura ja Tampereen Ilves. Molempien perinneseurojen myllystä taalaliigaan on ponnistanut 17 oman kylän poikaa.

Listaukseen mahtuu mukaan myös perinteisiä kasvattajaseuroja, joilla ei ole edustusjoukkuetta Suomen korkeimmilla sarjatasoilla. Kuuluisin pieni suuri hautomo on Etelä-Vantaan Urheilijat, jonka riveistä on noussut NHL:ään seitsemän pelaajaa. EVU:n kasvateista taalajäillä pelaavat tällä hetkellä Valtteri Filppula, Teemu Pulkkinen ja Tuomo Ruutu.


TPS on edustetuin suomalaisseura tällä kaudella NHL:ssä. TPS:n kasvatteja pelaa taalajäillä viisi kappaletta (Mikko Koivu, Lauri Korpikoski, Joni Ortio, Mikko Rantanen ja Rasmus Ristolainen).

Pelaajien jaottelu kasvattajaseuroihin ei ole täysin mustavalkoista. Monet NHL:n suomalaispelaajat ovat pelanneet ja viettäneet tärkeitä juniorivuosia useimmissa eri seuroissa.

Esimerkiksi Espoossa kiekko-oppinsa saaneiden NHL-pelaajien jaottelu eroaa hieman muista pitäjistä, sillä espoolaisseuroissa on päällekkäisyyksiä. Nykyisin Bluesilla on kaupungissa kolme kasvattajaseuraa Espoon Palloseura, Espoon Kiekkoseura sekä Jäähongan ja Espoon Jääklubin yhdistelmänä syntynyt Blues Matinkylä.

Muun muassa kaikkien aikojen tehokkain suomalaispelaaja Teemu Selänne nousi NHL:n tähtitaivaalle Jokereista, mutta 45-vuotias legenda on alun perin EPS:n kasvatti. Selänne on myös EPS:n ainoa NHL-pelaaja.

Espoolaisseuroista EJK on ollut tuottavin kasvattajaseura NHL:ään viidellä pelaajallaan.

NHL:ään eniten pelaajia kasvattaneet seurat (kursivoiduilla pelaajilla on NHL-sopimus tällä hetkellä):

TPS: 17 pelaajaa

Aki Berg, Miika Elomo, Mikko Eloranta, Tomi Kallio, Marko Kiprusoff, Miikka Kiprusoff, Tom Koivisto, Mikko Koivu, Saku Koivu, Lauri Korpikoski, Petteri Lehto, Antero Niittymäki, Petteri Nummelin, Joni Ortio, Mikko Rantanen, Rasmus Ristolainen, Hannu Virta

Ilves: 17

Sami Aittokallio, Jari Grönstrand, Riku Helenius, Raimo Helminen, Jyrki Jokipakka, Martti Järventie, Jari Kaarela, Ville Koistinen, Jyrki Lumme, Markus Mattsson, Mikko Mäkelä, Tomi Pettinen, Anssi Salmela, Jyrki Seppä, Ville Sirén, Vesa Toskala, Jarkko Varvio

Kärpät: 13

Mika Alatalo, Hannes Hyvönen, Kari Jalonen, Hannu Järvenpää, Lasse Kukkonen, Mikko Lehtonen, Janne Niinimaa, Lasse Pirjetä, Esa Pirnes, Joni Pitkänen, Mika Pyörälä, Reijo Ruotsalainen, Kai Suikkanen

Tappara: 11

Aleksander Barkov, Timo Jutila, Antero Lehtonen, Mikko Leinonen, Perttu Lindgren, Ville Nieminen, Mika Noronen, Teppo Numminen, Janne Ojanen, Jukka Porvari, Harri Säteri

Ässät (RU-38): 11

Joel Armia, Erik Haula, Arto Javanainen, Jesse Joensuu, Veli-Pekka Ketola, Tapio Levo, Masi Marjamäki, Pekka Rautakallio, Christian Ruuttu, Jussi Rynnäs, Kari Takko

Jokerit: 10

Sean Bergenheim, Markus Ketterer, Jari Kurri, Kari Lehtonen, Sami Lepistö, Juha Lind, Anssi Melametsä, Tomi Mäki, Tommi Santala, Esa Tikkanen

KalPa: 9

Teemu Hartikainen, Mikko Jokela, Olli Jokinen, Sami Kapanen, Jarmo Kekäläinen, Rasmus Rissanen, Jussi Timonen, Kimmo Timonen, Marko Tuomainen

EVU: 7

Valtteri Filppula, Mikko Koskinen, Antti-Jussi Niemi, Antti Pihlström, Teemu Pulkkinen, Jarkko Ruutu, Tuomo Ruutu

HIFK: 7

Niklas Bäckström, Matti Hagman, Niklas Hagman, Jere Karalahti, Petteri Lindbohm, Lennart Petrell, Simo Saarinen

JYP: 6

Olli Määttä, Joonas Nättinen, Harri Pesonen, Tuomas Pihlman, Raimo Summanen, Sami Vatanen

Kiekkoreipas (Lahden Reipas): 6

Kari Eloranta, Marko Jantunen, Janne Laukkanen, Toni Lydman, Pasi Nurminen, Karri Rämö

Lukko: 6

Tuomas Grönman, Ilkka Heikkinen, Janne Niskala, Antti Raanta, Iiro Tarkki, Jari Torkki

EJK: 5

Peter Ahola, Kari Haakana, Jere Lehtinen, Mikko Lehtonen, Antti Törmänen

HPK: 5

Riku Hahl, Niko Kapanen, Antti Miettinen, Hannu Toivonen, Tony Virta

Jos NHL-pelaajien määrän suhteuttaa asukaslukuun, kovinta kasvatustyötä on tehty Satakunnassa. Vajaan 40 000 asukkaan Raumalta tulee 0,15 NHL-pelaajaa tuhatta asukasta kohti.

Lähelle Lukkoa pääsee naapuriseura Ässät. Ikuisen tuulen kaupungista Porista on noussut NHL:ään 0,14 pelaajaa tuhatta asukasta kohti.

Myös piskuinen Savonlinnan Pallokerho on korkealla. SaPKo on kasvattanut neljä NHL-pelaajaa, joista tunnetuin ja meritoitunein on Bostonin tähtivahti Tuukka Rask. Savonlinnasta tulee 0,11 NHL-pelaajaa tuhatta asukasta kohti.

Juttua päivitetty 17.42: Ilveksen pelaajalistaan lisätty Raimo Helminen, joka siirtyi E-junioreissa KooVeesta Ilvekseen. HIFK:n kohdalle lisätty Lennart Petrell ja Niklas Hagman. Molemmat pelasivat suurimman osan juniorivuosistaan HIFK:ssa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt