NHL

Ruotsalainen supertähti loi uuden tavan NHL:ään – kuoli traagisesti 30 vuotta sitten

Julkaistu:

NHL
NHL:n ensimmäisen eurooppalaisen huippuvahdin elämä päättyi päivälleen 30 vuotta sitten.
Philadelphia Flyersia edustanut Pelle Lindbergh oli aikanaan NHL:n ensimmäinen eurooppalainen huippumaalivahti.

Lindbergh – kokonimeltään Göran Per-Eric Lindbergh – valittiin vuonna 1985 NHL:n parhaaksi maalivahdiksi ensimmäisenä eurooppalaisena, vain 25-vuotiaana. Samana vuonna hänet valittiin myös NHL:n tähdistökentälliseen.

Ennen NHL:ään siirtymistään hän ehti voittaa olympiapronssia Ruotsin joukkueessa Lake Placidin olympialaisissa 1980.

Hän oli myös ensimmäinen maalivahti, joka alkoi säilyttää maalin yläpuolella juomapulloa, koska väitti kärsivänsä nestehukasta. Ruotsalaisvahdin tapa aiheutti suurta närkästystä NHL-piireissä, mutta nykyään jokainen maalivahti vie erän alkaessa juomapullon mukanaan maalinsa luo.

Törmäsi koulun seinään

Lindbergh olisi voinut saavuttaa suurempiakin mainetekoja, mutta hänen elämänsä päättyi Vezina-voittoa seuraavana syksynä traagisesti auto-onnettomuudessa.

Lindbergh lähti New Jerseyn osavaltion puolella sijainneesta Flyersin harjoitushallissa pidetyistä juhlista varhain sunnuntaiaamuna 10. marraskuuta erikoisvalmisteisella Porsche 930 Turbo -urheiluautollaan. Hän menetti autonsa hallinnan ja törmäsi päin koulun seinää.


Lindberghillä oli veressään alkoholia yli kaksi ja puoli kertaa New Jerseyn osavaltion sallitun rajan. Poliisin tutkimusten mukaan hän ajoi tapahtumahetkellä huomattavaa ylinopeutta.

Rytäkässä loukkaantui vakavasti kaksi kyydissä ollutta matkustajaa. Lindbergh julistettiin aivokuolleeksi muutamaa tuntia myöhemmin, mutta hänet pidettiin keinotekoisesti hengissä seuraavaan päivään asti, jotta hänen vanhempansa ehtivät Tukholmasta paikalle.

Ennen hengityskoneiden poistamista häneltä poistettiin elimet, joilla säästettiin kuuden ihmisen henki.

– Se oli Pellen uran viimeinen ja tärkein pelastus, Philadelphian silloinen päävalmentaja Mike Keenan kommentoi.

Fanit kunnioittivat

Huippusuositun Lindberghin kuolema järkytti kiekkopiirejä ja NHL-fanit kunnioittivat hänen muistoaan äänestämällä hänet kuolemankin jälkeen seuraavaan NHL:n tähdistöotteluun.

Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun Pohjois-Amerikan suurten urheilusarjojen tähdistöotteluun valittiin kuollut pelaaja.

Lindberghin mukaan on nimetty aukio Philadelphiassa. Hänen pelinumeroaan 31 ei ole virallisesti jäädytetty, mutta yksikään Flyersin pelaaja ei ole koskaan käyttänyt sitä Lindberghin kuoleman jälkeen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt