NHL

NHL

Neurologi haluaa tutkia itsemurhan tehneen NHL-tappelijan aivot

Julkaistu:

Jääkiekko
Aivojen rappeumatauti CTE on kuuma peruna Pohjois-Amerikan ammattilaisliigoissa.
Kanadalainen neurologi Charles Tator haluaisi tutkia viime viikonloppuna kuolleen entisen NHL-tappelijan aivot, kertoo kanadalaiskanava TSN.

Lähes 2 000 jäähyminuuttia istunut, NHL:ssä 1985–1997 pelannut Ewen teki kanadalaiskanava CTV Calgaryn mukaan itsemurhan. Ewen oli kuollessaan 49-vuotias. Hän oli omaisten mukaan sairastanut vuosikausia masennusta.

Aivotärähdyksiin erikoistunut Tator kirjoitti sunnuntaina Ewenin omaisille kirjeen. Siinä hän toivoi, että omaiset harkitsisivat vainajan aivojen luovuttamista Torontossa sijaitsevaan neurotiedekeskukseen.

Tator on kollegoineen tutkinut laitoksessa jo 18 ex-ammattiurheilijan aivot.

– Yksi ongelmistamme on, etteivät ihmiset tässä maassa tiedä, että teemme tällaista työtä. Olemme työskennelleet asian kanssa viisi vuotta, ja toistaiseksi meillä on vain 18 urheilijan aivot, Tator kertoi.

Viime helmikuussa Calgary Flamesin puolustaja Steve Montador löytyi kuolleena kotoaan. Montador oli menehtyessään 35-vuotias. Yli 600 NHL-ottelun pakin aivoista löytyi merkkejä CTE-sairaudesta (Krooninen traumaattinen enkefalopatia).

Kirjainyhdistelmä CTE merkitsee aivojen rappeumatautia, joka syntyy, kun henkilö altistuu jatkuville päähän kohdistuneille iskuille. Montador oli sopinut, että hänen aivonsa saa luovuttaa kuoleman jälkeen tutkijoille.

– On tärkeää saada selville, miksi joku henkilö riistää hengen itseltään, tai miksi jonkun henkinen tila heikkenee. Tällä projektilla autamme perheitä saamaan vahvistuksen sille, mitä he ovat havainneet. Oliko kyse Alzheimerista, kasvaimesta vai jostain muusta, Tator perusteli.

– Me emme ymmärrä CTE-sairautta. Miksi jotkut saavat sen ja toiset eivät. Entisellä Kanadan jalkapalloliigan pelaajalla John Forzanilla ei ollut tätä sairautta. Forzani kärsi aivotärähdyksistä, mutta miksi hän välttyi CTE:ltä, Tator kysyi.

Forzani kuoli viime vuonna sydänkohtaukseen. Tator uskoi voivansa tehdä johtopäätöksiä tutkittuaan ainakin 50 ihmisen aivot.

Ewen teki itsemurhan ampumalla itseään päähän. Bostonin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan johtajan Robert Sternin mukaan Ewenin aivot voidaan silti tutkia.

– Se riippuu laukauksen aikaansaamasta tuhosta, Stern sanoi.

Aivotärähdykset ja aivovammat ovat nousseet kuumaksi puheenaiheeksi Yhdysvaltojen ammattiurheilussa, NHL:n lisäksi jenkkifutiksen NFL-liigassa.

Montadorin lisäksi tutkijat ovat löytäneet merkkejä CTE:stä seuraavien NHL-pelaajien aivoista: Bob Probert (1965–2010), Derek Boogaard (1982–2011), Reggie Fleming (1936–2009) ja Rick Martin (1951–2011).

Bostonin yliopiston viime viikolla julkaiseman datan mukaan 87 entisen NFL-pelaajan aivoista löytyi merkkejä CTE:stä. Tutkittavana oli 91 pelaajaa.


Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt