NHL

Neljä todellista NHL:n legendaa valittiin jääkiekon kunniagalleriaan – mukana yksi erikoisuus

Julkaistu:

nhl
Viikonloppuna kaupattu Chris Pronger valittiin jääkiekon kunniagalleriaan.
Chris Pronger, Phil Housley, Sergei Fedorov ja Nicklas Lidström ovat jääkiekon kunniagallerian eli Hockey Hall of Famen uusimmat miespelaajajäsenet.

Erikoisuutena Prongerin ura ei ole virallisesti vielä ohi, ja hänen pelaajasopimuksensa kaupattiin viime viikonloppuna Philadelphiasta Arizona Coyotesille, jotta Coyotes pääsisi palkkalattian yläpuolelle. Pronger ei kuitenkaan ole aivotärähdysten vuoksi pelannut enää kolmeen vuoteen, joten Hockey Hall of Fame katsoi hänen olevan oikeutettu valintaan.


40-vuotias Pronger voitti urallaan Stanley Cupin Anaheimin paidassa 2007 sekä kahdesti olympiakultaa Kanadan riveissä (2002 ja 2010). Hän on viimeisin puolustaja, joka on saanut NHL:n parhaan pelaajan Hart Trophyn, vuonna 2000. Samana vuonna hänet valittiin myös NHL:n parhaaksi puolustajaksi. Nykyisin Pronger työskentelee NHL:n kurinpito-osastolla. Hänen Eila-äitinsä on kotoisin Porista.

45-vuotias Lidström voitti Detroitin paidassa neljä Stanley Cupia ja valittiin kertaalleen NHL:n pudotuspelien parhaaksi pelaajaksi sekä peräti seitsemän kertaa liigan parhaaksi puolustajaksi. Hän on myös IIHF:n triplakultakerhoon jäsen voitettuaan Ruotsin paidassa MM-kultaa 1991 ja olympiakultaa Torinossa 2006.


Uransa KHL:ssä päättänyt Fedorov on kiistatta NHL:n menestynein venäläispelaaja. Viimeisimpien joukossa Neuvostoliitosta syksyllä 1990 loikannut Fedorov voitti kolme Stanley Cupia, valittiin kahdesti NHL:n parhaaksi puolustavaksi hyökkääjäksi ja kertaalleen NHL:n parhaaksi pelaajaksi. Hän edusti uransa huippuvuodet Detroitia ja pelasi sen jälkeen myös Anaheimin, Columbuksen ja Washingtonin rivessä.

Pronger, Fedorov ja Lidström olivat kaikki ehdolla ensimmäistä kertaa. Sääntöjen mukaan pelaaja voidaan valita sen jäseneksi aikaisintaan kolme vuotta uran päättymisen jälkeen.


Pisimpään nyt valituista on joutunut odottamaan puolustaja Phil Housley, joka on NHL:n historian toiseksi eniten tehopisteitä tehnyt amerikkalaispelaaja hyökkääjä Mike Modanon jälkeen. Hän pelasi urallaan seitsemän kertaa NHL:n tähdistöottelussa ja voitti World Cupin USA:n riveissä vuonna 1996. Vuonna 2003 päättyneen peliuransa jälkeen Housley on siirtynyt valmentajaksi ja luotsasi muun muassa USA:n alle 20-vuotiaiden MM-kultaan vuonna 2013. Nykyisin hän on Nashville Predatorsin apuvalmentaja.


Yhdysvaltalaishyökkääjä Angelo Ruggiero on neljäs Hockey Hall of Fameen valittu naispelaaja sen jälkeen, kun naispelaajat hyväksyttiin jäseniksi vuonna 2010. Ruggiero voitti USA:n maajoukkueen riveissä olympiakultaa 1998 Naganossa, jolloin naisten jääkiekko oli ensi kertaa mukana talviolympialaisissa. Lisäksi hänellä on vyöllään neljä MM-kultaa. 35-vuotias Ruggiero on nykyisin myös kansainvälisen olympiakomitean KOK:n jäsen.

Kiekkovaikuttajien kategoriassa kunniagalleriaan valittiin Carolina Hurricanesin omistaja Peter Karmanos sekä Bill Hay, joka on entinen Calgary Flamesin presidentti ja Kanadan jääkiekkoliiton puheenjohtaja ja joka toimi pitään Hockey Hall of Famen valintakomitean jäsenenä.

Hockey Hall of Famen jäsenet valitsee 25-henkinen valintakomitea, joka tekee valinnat jäsenten ehdotusten mukaiseksi. Valituksi tulevien pitää saada taakseen vähintään 75 prosenttia komitean jäsenistä.

Varsinaisesti nyt valittu seitsikko pääsee jäseniksi marraskuussa Torontossa Hockey Hall of Famen tiloissa järjestettävässä tapahtumassa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt