NHL

Kommentti: Kekäläinen ei pelkää suomalaisleimaa

Julkaistu:

kommentti
Jos Mikko Rantanen osuu kohdalle, Jarmo Kekäläinen ei jätä väliin vain siksi, että hän on suomalainen, kirjoittaa Urheilusanomien NHL-kirjeenvaihtaja Juha Hiitelä.
Suomesta käsin katsottuna näyttäisi itsestään selvältä, että Columbus Blue Jackets varaisi Mikko Rantasen, jos turkulaispelaaja on vielä tarjolla, kun Columbuksen vuoro tulee ensi yönä Suomen aikaa Floridassa järjestettävässä NHL:n varaustilaisuudessa.

Rantasen uskotaan menevän ensimmäisen kymmenen pelaajan joukossa ja Jarmo Kekäläisen johtamalla ohiolaisseuralla on ensimmäisellä kierroksella kahdeksas varausvuoro.

Yhtä lailla Suomesta käsin – ja myös Pohjois-Amerikassa – tilanne voidaan nähdä niin, että Kekäläinen jättää Rantasen varaamatta juuri sen vuoksi, että hän on suomalainen, eikä halua antaa vaikutusta, että suosisi maanmiehiään.

NHL:n ainoa eurooppalaispomo on aiemmin haastatteluissa sanonut, että suhtautuu suomalaispelaajiin ehkä kriittisemmin kuin muihin. Mutta kun Columbuksen vuoro tulee ja jos Rantanen on tuolloin vielä tarjolla ja on vapaana olevista pelaajista seuran oman rankingin ykkösnimi, Blue Jackets varaa varmasti TPS-hyökkääjän.

Kekäläinen, joka on luonut uransa juuri pelaajatarkkailijana, ei jätä parasta tarjolla olevaa pelaajaa valitsematta passin vuoksi.

Kokonaan toinen asia on, miten korkealla Rantanen Columbuksen papereissa on. Seurojen sisäiset listat eroavat usein merkittävästi julkisista listauksista.

Blue Jacketsillä ei ole huutavaa pulaa hyökkääjistä. Joukkueella on käytännössä ylitarjontaa hyvistä nuorista hyökkääjistä ja mikään salaisuus ei ole, että Kekäläisen tähtäimessä on ykköskierrokselta ensisijaisesti puolustaja.

Kymmenen ensimmäisen pelaajan joukossa liikkuu todennäköisesti korkeintaan kolme puolustajaa, Boston Collegen jenkkipakki Noah Hanifin, Kanadan junioriliigassa pelaava venäläinen Ivan Provorov sekä ehkä Michiganin yliopiston amerikkalaispuolustaja Zach Werenski.

Kekäläinen on yrittänyt päästä varauslistalla ylöspäin, jopa kolmanneksi, jotta saisi varmuudella Hanifinin, joka on kaikkien asiantuntijoiden mukaan valmis pelaamaan NHL:ssä jo ensi syksynä.

– Aluksi näytti siltä, että se ei olisi mahdollista. Sitten näytti siltä, että se olisi mahdollista, mutta hinta olisi liian suuri. Katsotaan mihin tilanne päätyy. Me emme rupea hulluttelemaan, Kekäläinen sanoi Floridassa torstaina.

Kekäläisen varaushistoriaa aina St. Louis Bluesin ajoilta lähtien tutkimalla voi havaita, että suomalaispomo on varannut paljon Yhdysvaltain yliopistosarjoissa pelaavia jenkkipelaajia. Yksi syy on se, että NCAA-joukkueet tuottavat nykyään paljon enemmän huippupelaajia kuin esimerkiksi kymmenen vuotta sitten.

Toinen syy on se, että Kekäläinen on itse aikanaan kulkenut saman tien ja arvostaa yliopistokiekkoa paljon.

Hanifin olisi Columbukselle lottovoitto, mutta ei Rantanenkaan olisi pettymys. Rantanen on yksi pienimmällä mediahuomiolla vuosikausiin NHL:n varaustilaisuuteen mennyt suomalaislupaus, jonka perässä on ollut lukuisat kärkipäässä varaavat seurat.

Turkulainen on isokokoinen, röyhkeä, erinomainen kaksinkamppailuissa ja kova tekemään töitä. Juuri sellainen luonnepelaaja, jollaisista Kekäläinen on aina pitänyt.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt