Tästä NHL:n dramaattisesta ratkaisusta on 16 vuotta – suomalaistähti pääsi juhlimaan Stanley Cupia raivoa herättäneen maalin jälkeen - NHL - Ilta-Sanomat

Tästä NHL:n dramaattisesta ratkaisusta on 16 vuotta – suomalaistähti pääsi juhlimaan Stanley Cupia raivoa herättäneen maalin jälkeen

Dallas Starsin mestaruus kesällä 1999 muutti NHL:ää – kirjaimellisesti.

Jenkkilegenda Mike Modano pääsi vihdoin nostamaan Stanley Cupin ilmaan kesällä 1999.

19.6.2015 10:08

Maali vai ei? Keskustelua on käyty Pohjois-Amerikassa siitä lähtien, kun Brett Hull lakaisi kiekon maaliin 19. kesäkuuta 1999. Dallas Stars kaatoi Buffalo Sabresin Stanley Cupin finaaleissa, ja myös joukkueen suomalaistähti Jere Lehtinen pääsi nostamaan pokaalin ilmaan. Stars vei mestaruuden voitoin 4-2.

Tästä maalista puhutaan yhä: Brett Hull ratkaisee mestaruuden Dallasille.

Hullin maali oli erittäin kiistanalainen, sillä hän iski sen ollessaan maalivahdin alueella vaikka kiekko ei koko aikaa alueella ollut, ja tuohon aikaan NHL:ssä tuomarit kiinnittivät erityistä huomiota kenttäpelaajien liukumiseen maalivahdin alueelle. Jopa luistimen kärjen eksyminen maalatulle alueelle johti maalien hylkäämiseen, vaikka hairahduksella ei olisi ollut merkittävää vaikutusta maalitilanteeseen.

Hylättyjen maalien määrä oli kasvussa, minkä seurauksena liiga pienensi maalivahdin alueen kokoa kesällä 1998. Se ei kuitenkaan poistanut ongelmaa, ja kliimaksi nähtiin 1999 finaaleissa Buffalon ja Dallasin välillä.

Kuitenkin voimassa olleen säännön mukaan pelaaja sai liukua maalivahdin maalatulle alueelle ja jatkaa pelaamista, jos kiekko oli hänen hallinnassaan – vaikka kiekko lipuisi alueen ulkopuolelle. Tuolloin tuomarien tulkinta oli, että Hullilla oli kiekko riittävän hyvin hallinnassa, ja maali hyväksyttiin.

Jere Lehtinen toi Stanley Cupin Suomeen kesällä 1999.

Tuomio raivostutti fanit Buffalossa, ja osuma tunnetaan yhä nimellä ”No Goal” (ei maalia). Monen asiantuntijankin mielestä Hullilla ei ollut kiekko siinä määrin hallinnassa, että osumaa olisi pitänyt hyväksyä. Dominik Hasekin ilmiömäisten torjuntojen siivellä finaaleihin lentänyt Buffalo oli selkeä altavastaaja peleissä, mutta tappio kolmannelle jatkoajalle edenneessä trillerissä oli faneille raskas pala nieltäväksi.

Dominik Hasek dominoi tonttiaan vuosien ajan.

Hullin maalilla oli historiallisia vaikutuksia liigaan. NHL painotti heti finaalien jälkeen, että sen tulkinnan mukaan Hullin maali syntyi sääntöjen mukaan. Silti monimutkainen maalinedussääntö heitettiin kesän aikana romukoppaan liigan toimesta.

Mitä mieltä itse olet? Katso video maalista tästä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?