NHL

Viisi suomalaista jahtaamassa Stanley Cupia

Julkaistu:

NHL
NHL:n konferenssifinaaleissa nähdään enemmän suomalaisia kuin kertaakaan tällä vuosikymmenellä.
Valtteri Filppulan Tampa Bay Lightningin selviytyminen NHL:n itäisen konferenssin finaaleihin tarkoittaa sitä, että Stanley Cupista taistelee vielä viisi suomalaispelaajaa.

Vähintään yksi putoaa leikistä pois seuraavalla kierroksella, sillä Sami Vatasen edustama Anaheim Ducks kohtaa lännen konferenssifinaaleissa Chicago Blackhawksin, jonka riveissä pelaavat Kimmo Timonen, Teuvo Teräväinen sekä Antti Raanta.

Idän toinen konferenssifinalistijoukkue ei ole vielä selvillä, mutta sen enempää New York Rangersin kuin Washington Capitalsin kokoonpanossa ei ole ainuttakaan suomalaispelaajaa.

Viimeksi NHL:n konferenssifinaaleissa yhtä monessa joukkueessa on nähty suomalaisia vuonna 2011, jolloin kaikissa neljässä konferenssfinaalijoukkueessa oli yksi suomalaispelaaja. Antti Niemi torjui kiekkoja San Josen maalilla Sami Saloa ja Vancouver Canucksia vastaan lännessä ja idässä kohtasivat Tampa Bay, jonka riveissä pelasi erinomaisia pudotuspelejä Sean Bergenheim, sekä Boston, jonka kakkosvahtina oli tuolloin nuori Tuukka Rask.

Lukumäärällisesti yhtä monta suomalaispelaajaa konferenssifinaaleissa on nähty viimeksi keväällä 2009. Tuolloin idän finaaleissa oli Carolina Hurricanes ja sen kolme suomalaispelaajaa Tuomo Ruutu, Jussi Jokinen ja Joni Pitkänen. Lännestä finaaleihin edenneen Detroit Red Wingsin reiveissä nähtiin Filppula sekä Ville Leino.

Jos Chicago Blackhawks etenee Stanley Cup -voittajaksi asti, vuodesta 1893 lähtien kiertänyt pokaali parkkeeraa kesällä pitkäksi aikaa myös Suomeen. Edellisen kerran kolme suomalaispelaajaa ovat juhlineet Stanley Cup -voittoa vuonna 1990, jolloin Jari Kurri, Esa Tikkanen ja Reijo Ruotsalainen olivat yhdessä voittamassa Stanley Cupia Edmonton Oilersin riveissä.

Chicagon suomalaisista Antti Raanta ei ole mahtunut pelaavaan kokoonpanoon pudotuspeleissä, vaan raumalaislähtöinen maalivahti on jämähtänyt kolmosvahdin rooliin.

NHL:n sääntöjen mukaan nimensä Stanley Cupin kylkeen ja virallisen Stanley Cup -voittajan statuksen saa pelaaja, joka on pelannut joko puolet runkosarjaotteluista tai yhden Stanley Cup -finaaliottelun. Raanta on pelannut runkosarjassa vain 14 ottelua, mutta maalivahtien kohdalla myös kakkosvahtina kokoonpanossa oleminen riittää nimen kannuun saamiseksi. Sillä perusteella 58 otteluun runkosarjassa pukenut Raanta täyttää ehdot kirkkaasti.

NHL-seuroilla on oikeus hakea NHL:n komissaarilta Gary Bettmanilta erityislupaa kaivertaa pokaalin kylkeen myös sellaisten pelaajien nimiä, jotka eivät täytä virallisesti ehtoja. Käytännössä pyyntö on muodollisuus, johon Bettman aina suostuu. Pokaalin kylkeen mahtuu maksimissaan 52 henkilön nimet.

Teoriassa Stanley Cupin kylkeen nimensä voi saada myös 21-vuotias savonlinnalaislähtöinen Henri Ikonen, joka pelasi kahden Kanadan junioriliigassa vietetyn kauden jälkeen AHL:ssä Tampa Bayn farmijoukkueessa. AHL-kauden päätyttyä Ikonen on nostettu Lightningin ylimääräisten pelaajien joukkoon ja loukkaantumissuman sattuessa hän saattaisi päästä pelaamaan myös konferenssifinaaleissa tai finaaleissa.

Stanley Cupiin nimen saamiseksi hänen pitäisi kuitenkin mahtua Tampan kokoonpanoon nimenomaan finaalivaiheessa, jos floridalaisjoukkue sinne asti tiensä selvittää.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt