NHL

NHL

Mikael Granlund loistaa nyt NHL:ssä – mikä sen mahdollisti?

Julkaistu:

NHL
Viime kausi oli Mikael Granlundille vaikea NHL:ssä. Tällä kaudella tahti on kuitenkin muuttunut.
Huippulupaus päätti viime kauden jälkeen, ettei jätä mitään sattuman varaan. Granlundille räätälöitiin kesäksi lähes brutaali harjoitusohjelma, jota hän noudatti säntillisesti.

Granlund nauttii työnsä tuloksista nyt. Minnesota Wildin 21-vuotias suomalaishyökkääjä on löytänyt hyvän kemian ketjukaverinsa Jason Pominvillen kanssa. Granlund teki kauden 15 ensimmäisessä ottelussa 11 pistettä, enemmän kuin kaikissa viime kaudella pelaamissaan 27 pelissä yhteensä (2+6=8).

Urheilusanomat pääsi kesällä vakoilemaan Granlundin harjoittelua. Juttu julkaistiin Urheilusanomien NHL-erikoislehdessä ennen kauden alkua.


Urheilusanomien artikkeli on alla kokonaisuudessaan:


Mikael Granlund istui viime keväänä totisena poikana kauden päätöspalaveriin Minnesota Wildin fysiikkavalmentajan Kirk Olsonin kanssa. Takana oli suurin odotuksin lastattu NHL-debyyttikausi, jonka aikana Granlund takoi tutulla tasollaan tehoja lähinnä farmiseura Houston Aerosissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

NHL-jäällä hänen pelinsä oli enimmäkseen jäänyt selviytymistaisteluksi. Nuoren suomalaisen energiat paloivat keskushyökkääjän massiivisen puolustusvastuun parissa, vahvuuksiaan hyökkäyspelissä hän ei saanut toivotusti esiin. Tilanne oli Granlundille aivan uusi.


Selviytymistaistelu taas ei ykköskierroksella varatulta, seuran tulevaisuuden kulmakiveksi kaavaillulta pelaajalta pitkän päälle vetele. Taitavakätisen, peliälyltään poikkeuksellisen nuorukaisen vahvuudet olisi kerta kaikkiaan kaivettava esiin. Se taas vaatisi sitä, että seuraavan syksyn harjoitusleirille ilmoittautuisi rajusti lisää kamppailuvoimaa ja voimakestävyyttä hankkinut pelaaja. Vain niiden kautta Granlund pystyisi jatkossa kaivamaan taikatempuilleen tarvittavan tilan ja ajan, joista hänellä ei Euroopan leveissä kaukaloissa koskaan näyttänyt olevan pulaa.

Kesästä ei ollut tulossa leppoisa.
 
– Jo palaveriin mennessä tiesin, mitä siellä sanotaan. Omat näkemykseni kehityskohteista olivat kauden kokemusten pohjalta ihan samanlaiset. Pystyin pelaamaan NHL:ssä, mutta en niillä vahvuuksilla, joiden takia Wild minut alun perin halusi. Pystyin hoitamaan puolustustyöt ja panostin niihin todella paljon, mutta niiden jälkeen en enää ollut fyysisesti ja mentaalisesti valmis hyökkäämään. Energia loppui. Tuli kiekonmenetyksiä, joita Suomessa ei ikinä olisi tullut. Sain loistavan sauman, mutten riittänyt, Granlund muisteli elokuussa Helsingissä.

Vaikka Granlund on osoittautunut lähestulkoon immuuniksi ulkopuolisten odotuksille ja paineille, hänkin odotti kaudesta paljon enemmän. Jos koko siihenastinen ura olisi mennyt tähtiloiston merkeissä, henkinen kuorma olisi painanut vielä paljon enemmän. Muutamat vammat, ylikuormitustilat ja dramaattinen epäonnistuminen sekä vuodenvaihteen nuorten MM-kisojen rangaistuslaukauskisassa että myöhemmin keväällä 2012 HIFK:n ja Jokerien pudotuspelisarjassa olivat kuitenkin opettaneet nuorukaiselle, että upeakin urheilu-ura sisältää hyvin erivivahteisia vaiheita.

Granlund joutui Wildissa vieläpä saman tien keskushyökkääjäksi. Vastuullisen pelipaikan nuoret lahjakkuudet koulitaan NHL:ssä talon tavoille monessa tapauksessa laitahyökkääjäpestin kautta.

– En halua spekuloida sillä. Katson asiaa sikäli positiivisesti, että kausi opetti pelipaikan vaatimukset ja toi armotta esiin omat puutteet. Siksikin niitä on tänä kesänä päästy korjaamaan. Kevään MM-kisat toivat jo hyviä signaaleja. En olisi aikaisemmin pystynyt MM-kisoissa pelaamaan tuolla tasolla, siis sentterinä. Jossain oli ainakin menty eteenpäin.
 


Vaikka Granlund liittyi MM-joukkueeseen kesken kisojen eikä ehtinyt pelata kuin neljä ottelua, oli hän kiistatta Suomen parhaita hyökkääjiä jo ainakin toisesta pelistään lähtien. Pronssiottelussa USA:ta vastaan Granlund vastasi melkeinpä yksin Suomen hyökkäyspelistä.

Granlund miettii hetken vastausta kysymykseen, tuliko NHL-kauden aikana jokin yksittäinen, dramaattinen riittämättömyyden kokemus ahtaissa raoissa isojen, läpitreenattujen vastustajien keskellä, kun tilaa ei ollut mihinkään suuntaan senttiäkään ja maitohappo poltti lihaksia.

–En muista mitään sellaista, kyse oli kokonaisuudesta. En ollut vielä valmis. Pelaamista AHL:ssä en todellakaan pitänyt minään nöyryytyksenä. Sieltä ovat oppia hakeneet melkein kaikki muutkin, niinkin kovat sentterit kuin Mikko Koivu tai Valtteri Filppula.


MM-kisojen jälkeen Granlund vietti muutaman viikon loman, jonka aikana pelaaja-agentti Ilkka Larva kokosi hänen ja muutaman muun asiakkaansa ympärille täsmäsuunnitellun valmennusryhmän tuomaan suvihippoihin täysin uusia ärsykkeitä. Työhön ryhtyivät triathlon- ja yleisurheilutaustainen Ville Mäkelä ja kamppailulajivalmentaja Jaakko Helminen.

Luisteluvalmennusta Granlundille antoivat jäätanssilegendat Susanna Rahkamo ja Petri Kokko heinäkuussa sekä meritoitunut muodostelmaluisteluvalmentaja Kaisa Nieminen elokuussa. Valinta oli poikkeuksellinen, sillä huippukiekkoilijat turvautuvat yleisemmin pikaluistelupuolen oppeihin tällä sektorilla. Trendi on ehkä hiljalleen kääntymässä. Esimerkiksi Tampan Martin St. Louis treenaa taitoluisteluvalmentajan kanssa, ja Carolinan Jeff Skinner on itse entinen taitoluistelija. Granlundin joukkuekaveri, nimenomaan luistelustaan tunnettu supertähti Zach Parise on jo vuosien ajan harjoitellut taitoluisteluvalmentajan opeilla.

Näiden harjoitusten lisäksi Granlund kävi kesällä säännöllisesti suomalaisten huippupelaajien omilla jäävuoroilla ja hoiti punttiharjoittelunsa itsenäisesti. Touko-kesäkuun vaihteesta harjoituskuormaa kertyi keskimäärin 3–4 tuntia päivässä.

– Kerroin valmentajille, miltä jäällä avauskaudella tuntui ja mitä haluan kehittää. Siitä lähdettiin saman tien hommiin.Siirrytään Kirkkonummen urheilukeskukseen, iltapäivään 13. elokuuta, toiminnallisen voimaharjoituksen pariin. Ville Mäkelä on rakentanut koripallokentälle 12 rastin brutaalin temppuradan Mikael ja Markus Granlundille sekä maalivahti Karri Rämölle: kahvakuulia, maasturinrenkaita, traktorinrengas, moukari, lisäpainoilla varustettuja köysiä, hiekalla täytetty urheilukassi. Minuutti maksimityötä, puoli minuuttia lepoa, 12 rastin jälkeen viiden minuutin palautus ja sama uudelleen. Tuskaa, asennetta, maitohapon sietoa, sykkeennostoa äärirajoille, joka rastilla joka lihas aktiivityössä.

Toisella kierroksella kipu vääristää Granlundin kasvot, kun 25 kilon vaikeasti kannateltava hiekkakassi nousee maasta rinnalle ja pystypunnerruksella ylös. Mitään ei jätetä kesken. Kun Mäkelä huutaa minuutin täyttyneen, Granlund jaksaa joka rastilla vielä yhden ylimääräisen, vaikka palkeita polttavat helvetin lieskat.Jos Mäkelä ei vienyt poikia rastiradalle, ryhmä kokoontui monesti läheisessä parin minuutin jyrkässä ylämäessä, jonka laelle kiskottiin maasturinrenkaita, välillä 10 kilon painoliivi yllä.

Tämän harjoituksen päätteeksi Granlund joitakin kertoja antoi ylen, kun syke oli rinteessä noussut lähes 200:aan ja verenkiertoon pakkautunut laktaatti aiheutti pahoinvointireaktion.

– Olin aiemminkin treenannut kesäisin kovaa, mutta en nyt ihan tällä tavalla. Nämä kovimmat treenit vaativat juuri sen piiskurin viereen huutamaan. Muuten siinä voi antaa itselleen vähän löysää. Pää alkaa sanoa, että nyt riittää, vaikka kropasta vielä pikkuisen irtoaisi.

– Mäessä oksennetaan ja paskannetaan, tiivistää Ville Mäkelä, kun pelaajat haukkovat happea viiden minuutin tauon aikana.

Faniensa suuntaan aina kohtelias Granlund ei nyt näytä siltä, että harjoitusta seuraavat tytöt pyytäisivät yhteiskuvaa tai pikkupojat nimikirjoitusta. Hän on jo aamulla hikoillut tauotta puolitoista tuntia jäävuorolla, jolle tuli odotettua vähemmän pelaajia.

Granlund halusi sulkea kesällä elämästään kaiken ylimääräisen pois ja keskittyä harjoitteluunsa rauhassa. Ei haastatteluja, ei kissanristiäisiä. Tähän haastatteluun Granlund suostui siksi, että se julkaistaisiin vasta hänen palattuaan Pohjois-Amerikkaan.


Jääkiekon kamppailuvoima lähtee keskivartalosta ja jaloista. Pelaajien kanssa myös voimajooga- ja painisessioita tekevän Mäkelän toiminnalliset voimaharjoitteet palvelevat tavoitetta kaikilla mahdollisilla tavoilla, kestoa myöten. Hyötysuhde on parempi kuin perinteisessä, rasituksen yhteen lihasryhmään kerrallaan eristävässä punttiharjoittelussa. Salilla Granlund piti päättyneenä kesänä yllä perusvoimatasojaan ja pyrki sielläkin etsimään useita lihasryhmiä kerrallaan kuormittavia liikkeitä.

– Perusvoimaa on tietysti oltava myös. Se ei kuitenkaan ole minulle tai ylipäätään suomalaisille pelaajille mikään ongelma. Se on käynyt selväksi, kun olen aiheesta Amerikassa jutellut jenkkien ja kanukkien kanssa. Voiman jalostaminen palvelemaan pelaamista on ihan eri juttu.

Karkeasti jaoteltuna Ville Mäkelän vetämissä harjoituksissa laitettiin kuntoon Granlundin moottoria: lihasvoimaa ja -kestävyyttä sekä maksimaalista hapenottoa, jaksamista, tahdonvoimaa. Koneesta riittää jatkossa lisää laadukkaita sekunteja joka vaihtoon, siihen kaivattuun luovaan peliin.

Moottorin voimansiirtopuolesta eli räjähtävyydestä huolehti Jaakko Helminen. Granlundin kokoiselle pelaajalle kamppailuvoima tarkoittaa ennen kaikkea sitä, ettei hän jumitu tilanteisiin NHL-kaukalon julmissa kulmissa, vaan pääsee niistä aina hyvässä liikkeessä irti. Esimerkiksi Joe Thorntonin kaliiperin jättiläiselle kamppailuvoima tarkoittaa ihan muuta.

– Hermotus, räjähtävyys, rytmitaju, tasapaino, lantion ja jalkojen asento kamppailutilanteessa. Kaikki tehtiin räjähtävästi, maksimaalisella ulosotolla, Helminen luettelee.

Helminen saattoi eristää kotipihansa nurmikolta pari kertaa parimetrisen reviirin, jota Granlundin piti kynsin hampain puolustaa. Rytmitajua ja salamannopeaa reagoimista nyrkkeilytaustainen porilainen opetti valmennettavalleen mm. pistehanskat kädessä.

– Mikke oppi lyömään erittäin laadukkaasti jopa kuuden lyönnin sarjoja.

Urheilijoiden täydellisen keskittymisen valmentajat varmistivat muuttamalla taajaan harjoitussisältöjä, joista pelaajat kuulivat vasta harjoituksen alla tai joskus vasta sen aikana.

– Rutiini tappaa, Helminen tiivistää.

Kontaktia ei voi NHL-kaukaloissa välttää kuin tiettyyn pisteeseen.

– Mikke on ensi kaudella myös kontaktitilanteissa huomattavasti räjähtävämpi. Se ja kohentunut tasapaino tarkoittavat, että hän pysyy tolpillaan, Helminen vakuuttaa.


Osaanko minä oikeastaan ollenkaan luistella? Niin mietti Mikael Granlund heinäkuun alussa, kun oli saanut ensimmäisiä arvioita jääkiekon tärkeimmästä osa-alueesta Susanna Rahkamolta ja Petri Kokolta. Jäätanssin Euroopan mestarit antoivat ensimmäisen palautteen jo ennen kuin oli päästy edes jäälle.

–Lantion asennosta tuli heti sanomista. Sitä pitäisi muuttaa, jotta saisin potkun lähtemään pakarasta asti ja jalkojen voiman täysimääräisenä käyttöön. Haluan myös oppia kääntymään nopeammin ja pienemmässä tilassa, mutta sulavasti, vauhdin säilyttäen, etten käytä turhaan energiaa pysähtymiseen ja uudelleen lähtemiseen.

Tämä olisi äärimmäisen tärkeä osa juuri Mikael Granlundin kamppailuvoimaa, sillä alati liikkeessä oleva pelaaja löytää aina jostain pienen tilan ja ajan. Niitä Granlund ei tarvitse kuin väläyksen, ja maalipaikka syntyy.

– Jäävuoroilla en ole voinut kuin kadehtia, kun katson millaisessa tilassa vaikkapa Ville Leino pystyy kääntymään. Viimeksi tänään, Granlund huokaa Salmisaaren jäähallin lounasravintolassa aamujäiden jälkeen.

Hän myöntää, ettei ole 21 vuoden ikään mennessä saanut kovin paljon spesiaalia luisteluvalmennusta, mikä kuulostaa lähinnä käsittämättömältä. Parina edelliskesänä Granlund sai jonkin verran opetusta pikaluisteluvalmentajalta. Vuonna 2008 hän kävi Jori Lehterän kanssa viikon leirillä Torontossa, jossa nuorukaisia opetti Maple Leafsin luisteluvalmentaja Dawn Braid, entinen taitoluistelija.

– USA:ssa kahdeksanvuotiaiden poikien joukkueissa on erikoistuneita luisteluvalmentajia. Ei ole sattumaa, miten huippujenkit sitten luistelevat. Pikaluistelukoutsit opettavat ihan asiallisia juttuja, mutta nyt halusin tällekin puolelle uusia ärsykkeitä, taitoluistelun puolelta.

Granlund muistuttaa, ettei hänen luisteluunsa muutaman valmennuskohtaamisen jäljiltä kannata odottaa nopeita näkyviä muutoksia. Kyse on oivalluksista ja rakennuspuista, joita hänen täytyy jatkossa itse työstää.

– Jos paneudun noihin juttuihin joka päivä pienen hetken, vuoden parin päästä on varmasti menty reilusti eteenpäin. NHL-pelin aikana ei tosiaan ole aikaa miettiä luisteluteknisiä hienouksia. Se ei päättyisi hyvin, Granlund naurahtaa.Granlund matkusti Suomesta Minnesotaan 2. syyskuuta. Tuntemukset kropassa olivat erittäin lupaavia, harjoitukset antoivat alkushokin jälkeen erinomaisen vasteen ja pelaaja tunsi menneensä eteenpäin juuri niissä asioissa, joihin keväällä päätettiin paneutua. Granlund on fyysisesti elämänsä kunnossa, ja sen kautta todennäköisesti myös mentaalisesti. Peili lyödään kuitenkin eteen vasta Wildin harjoitusleirillä.

– Sen voin vannoa, että olen tehnyt kaiken mahdollisen niin hyvin, keskittyneesti, analyyttisesti ja intensiivisesti kuin ikinä olen pystynyt. Olen ollut itseäni kohtaan täysin rehellinen. En halua kuitenkaan alkaa uhoilla mitään. Kausihan vasta kertoo, tehtiinkö keväällä oikeat valinnat.

Minnesota Wild ja pelaaja haluavat tänä syksynä nähdä, että iso kehitysharppaus on otettu ja Granlund jopa vakiinnuttaisi paikkansa seuran kakkossentterinä Mikko Koivun takana. Haaste on valtava.

– Varmasti saan taas alussa mahdollisuuden, loppu on itsestä kiinni. NHL on sillä lailla rehellinen sarja, että parhaat pelaavat.

 


 


 


 

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt
    Tuoreimmat