Dramaattinen lopetus NHL-kaudelle: 17 sekuntia ratkaisi kaiken - NHL - Ilta-Sanomat

Dramaattinen lopetus NHL-kaudelle: 17 sekuntia ratkaisi kaiken

NHL-kausi sai parhaan mahdollisen, dramaattisen lopun, kirjoittaa Urheilusanomien NHL-kirjeenvaihtaja Juha Hiitelä.

25.6.2013 6:19

Kello 22.48 Bostonin aikaa maanantai-iltana tämä kolumni näytti täysin erilaiselta. Tyypilliseeen toimittajatyyliin olin ottanut jo vähän ennakkoa ja kirjoittanut sen valmiiksi.

Olin lentoyhtiön sivuilla etsimässä nopeinta - ja halvinta - mahdollisuutta päästä Chicagoon seuraavana aamuna. Boston johti 2-1, ja oli vakuuttavan esityksensä ansiosta venyttämässä sarjaa seitsemänteen peliin.

Kunnes iskivät Bryan Bickell ja Dave Bolland, 17 sekunnin välein. Pelikellossa oli aikaa alle minuutti ja Chicago Blackhawks vei Stanley Cupin.

Peli ei ole aina reilua. Boston hallitsi ottelua lähes koko kolme erää, mutta ei onnistunut tekemään kuin kaksi maalia.

Tuukka Rask päästi ottelun toisessa erässä ensimmäisen helpon osuma koko finaalisarjan aikana. Paljon parjattu Chicagon kanadalaisvahti Corey Crawford pelasi elämänsä parhaan pelin.

Kun Boston vyörytti hyökkäyksiä kohti Chicagon maalia, Crawford otti kiinni lähes kaiken mahdollisen.

Bruins tuli otteluun täysin eri vaihteella kuin kahteen edelliseen, jotka se niin ikään hävisi. Nyt joukkueen viisikkopeli oli tiivistä, sen puolustajat eivät ylipelanneet eikä Chicago päässyt mellastamaan Raskin maalin edessä.

Mutta lopulta Bruins herpaantui hetkeksi, ja se riitti. Chicago Blackhawksin taitojoukkue ratkaisi lopulta pelin itselleen. Maalit eivät olleet kauniita, mutta kaikki lasketaan.

Rask pelasi fantastiset pudotuspelit ja oli yksi suurimmista syistä siihen, että Boston ylipäätään eteni näin pitkälle. Suomalainen ei saanut kaudelleen haluamaansa päätöstä, mutta voi vähän aikaa suruaan sulateltuaan olla tyytyväinen siitä, miten otti Tim Thomasin suuret saappaat ja täytti ne mallikkaasti.

Suomalaisvahti pelasi taustajoukkojensa kanssa kovaa peliä viime kesänä, kun he tekivät vain vuoden mittaisen jatkosopimuksen. Nyt voidaan sanoa, että se uhkapeli kannatti. Raskin vuosiansiot nousevat lähiaikoina tehtävän jatkosopimuksen ansiosta vähintään noin kuuden miljoonan dollarin luokkaan, eli aivan NHL-vahtien kirkkaimpaan kärkeen.

Tietyllä tavalla Chicagon voitto oli myös jääkiekon voitto. Blackahawks dominoi kaukalossa koko kauden, runkosarjan ensimmäisestä päivästä lähtien.

Kaksi edellistä mestaruutta, Boston 2011 ja LA Kings 2012, tulivat fyysisellä, duunarivoittoisella pelillä, joka miellyttää valmentajia ja meitä kiekkofanaatikkoja, mutta joka rehellisyyden nimissä ei ole kaunista katsottavaa niille, jotka haluavat nähdä maaleja. Ja maalit ovat jääkiekon suola.

Blackhawks uskoi orjallisesti siihen ideologiaansa, joka toi heille mestaruuden kolme vuotta sitten eikä lähtenyt muuttamaan pelityyliään, vaikka valtaosa muista joukkueista ryhtyi kopiomaan Bostonin ja LA Kingsin menestysreseptiä.

Chicagon voitto oli ansaittu myös toisesta, mutta ei varsinaisesti jääkiekkoilullisestä syystä.

Boston Bruinsin omistaja Jeremy Jacobs johtaa NHL:n omistajista koostuvaa hallitusta ja oli yksi kauden viivästyttäneen työsulun pääarkkitehdeistä. Jacobs on tunnetusti tiukan linjan omistaja, ja hän piti linjansa aina neuvottelujen loppuhetkille. Syyllisiä työsulkuun on toki muitakin, mutta Jacobs on yksi suurimmista syypäistä siihen, että kausi typistyi ja päästiin aloittamaan vasta tammikuussa.

Kausi oli lyhyt, 48 ottelun runkosarja ja tiivistahtiset pudotuspelit. Mutta lopulta NHL tarjosi taas kerran huippuluokan viihdettä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?