NHL

Entisen NHL-tähden hyväksikäyttäjälle vankilatuomio

Julkaistu:

Entistä NHL-tähteä Theo Fleuryä nuorena seksuaalisesti hyväksikäyttänyt kiekkovalmentaja on saanut vankilatuomion Kanadassa.
Entinen kanadalainen juniorivalmentaja Graham James on saanut toisen tuomion nuorten pelaajien seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Winnipegiläinen tuomioistuin antoi hänelle kahden vuoden tuomion. Tuomari piti lieventävänä tekijänä, ettei James ole toistanut tekojaan sen jälkeen, kun sai ensimmäisen tuomion vuonna 1997.

Syyttäjän alkuperäinen vaatimus oli kuuden vuoden vankeustuomio. Maksimirangaistus on kymmenen vuotta jokaista uhria kohtaan. James on myötänyt tekonsa.

SM-liigassakin kiekkoillut Stanley Cup- ja olympiavoittaja Theo Fleury, 43, nosti Jamesia vastaan syytteen vuonna 2010, sen jälkeen kun oli paljastanut olleensa yksi Jamesin uhreista 1980-luvun puolivälissä. James tapasi Fleuryn ensimmäisen kerran 1981, rekrytoi hänet Moose Jaw Warriors -juniorijoukkueeseen ja valmensi häntä vuoden ajan. Fleuryn mukaan James seksuaalisesti hyväksikäytti ja raiskasi hänet noin 150 kertaa kahden vuoden aikana. Toinen nyttemmin julkisuuteen tullut Jamesin uhri on Todd Holt, entinen junioripelaaja ja Fleuryn serkku.

60-vuotias James on jo kertaalleen saanut tuomion seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Vuonna 1996 silloinen NHL-pelaaja Sheldon Kennedy teki Jamesista rikosilmoituksen. Tuolloin James myönsi hyväksikäyttäneensä Kennedyä ja toista junioripelaajaa toimiessaan Swift Current Broncos -joukkueen päävalmentajana ja managerina. Hän joutui kolmeksi ja puoleksi vuodeksi vankilaan, minkä jälken hänet määrättiin ehdonalaiseen.

Kanadan ehdonalaislautakunta kaikessa hiljaisuudessa antoi hänelle täyden armahduksen vuonna 2007, mutta asia tuli julki vasta sen jälkeen, kun Fleury tuli julkisuuteen omien tapahtumiensa kanssa. Armahdus aiheutti voimakkaita vastareaktioita Kanadassa ja maan hallitus teki pikavauhtia muutoksia käytäntöjä koskevaan lainsäädäntöön.

Vapautumisensa jälkeen James ehti jo kertaalleen työskennellä jääkiekon parissa Espanjassa, kunnes kanadalainen media löysi hänet sieltä. Kanadan jääkiekkoliitto oli jo aiemmin antanut Jamesille elinikäisen toimitsijakiellon. Jamesin olinpaikasta ei moniin vuosiin ollut mitään tietoa, kunnes Kanadan yleisradioyhtiön CBC:n ja Globe and Mail -sanomalehden toimittajat löysivät hänet Meksikosta 2010. Hän antautui itse myöhemmin poliisille Toronton lentokentällä. Hänet vapautettiin odottamaan tuomiotaan takuita vastaan ja on tämän ajan työskennellyt montrealilaisessa ohjelmistoyhtiössä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt