NHL

Muistatko nämä asiat Teemu Selänteestä?

Julkaistu:

Spekulointi Suomen kaikkien aikojen jääkiekkoilijan Teemu Selänteen uran jatkosta alkaa hiljalleen kiihtyä, kun hänen ilmoittamansa takaraja lähestyy.
41-vuotias tähtihyökkääjä oli viime kaudella lähes elämänsä kunnossa ja takoi 73 runkosarjaottelussa mahtavat 80 (31+49) tehopistettä. 18 kautta NHL:ssä pelannut Selänne on supertähti Suomessa ja Pohjois-Amerikassa.

Mutta muistatko seuraavat asiat Teemu Selänteestä?
 

- Selänne työskenteli jääkiekkoilun ohessa lastentarhassa ennen siirtymistään Winnipeg Jetsiin 1992.

- Winnipeg varasi Selänteen 1988 numerolla kymmenen. Muutaman tulevan tähtipelaajan lisäksi Teemun edellä varattiin Curtis Leschyshyn, Darrin Shannon, Daniel Dore ja Scott Pearson. Siis ketkä?

- Selänne kärsi 1990-luvulla kaksi kertaa pahoista loukkaantumisista. Syksyllä 1989 Selänne kolaroi Jyp HT:n Vesa Kuhan kanssa sillä seurauksella, että hänen sääri- ja pohjeluunsa murtuivat. Winnipeg Jetsissä pelatessaan tammikuussa 1994 Anaheimin Don McSweenin luistin viilsi Selänteen oikean jalan akillesjänteen melkein kokonaan poikki. Molemmat vammat pitivät Selänteen sivussa loppukauden ajan.

- Winnipeg kauppasi Selänteen helmikuun alussa 1996 Anaheimiin. Winnipeg sai vaihdossa vähän enemmän kuin jogurttipurkin. Anaheimiin lähtivät Selänne, Marc Chouinard ja neljännen kierroksen varausvuoro. Winnipeg sai Oleg Tverdovskin, Chad Kilgerin ja kolmannen kierroksen varausvuoron, jonka seura käytti seuraavana kesänä ruotsalaiseen Per-Anton Lundströmiin, joka ei koskaan pelannut yhtään NHL-ottelua.

- Selänne meni naimisiin Sirpa Vuorisen kanssa 19.7.1996. He ovat edelleen naimisissa ja heillä on neljä lasta.

- Maaliskuun alussa 2001 Selänne kaupattiin San Joseen. Toiseen suuntaan menivät hyökkääjä Jeff Friesen, maalivahti Steve Shields ja toisen kierroksen varausvuoro. Vaihtokauppa oli San Joselle loistava. Se sai supertähden luopumalla yhdestä kohtuuhyvästä hyökkääjästä ja tarpeettomaksi käyneestä maalivahdista. Kaiken huipuksi Anaheim maksoi Selänteen seuraavan vuoden palkasta kolme miljoonaa dollaria.

- Kausi 2001-02 oli Selänteen uran kovapalkkaisin. Hän tienasi tuolloin 9,5 miljoonaa dollaria, eli nykykurssilla laskettuna 6,6 miljoonaa euroa. Tuolloin dollarin kurssi oli noin seitsemän markkaa, eli silloisen vaihtokurssin mukaan laskettuna Selänteen palkka oli hieman toistakymmentä miljoonaa euroa.

- Selänne palasi kotiinsa Anaheimiin syksyllä 2005. Keväällä 2007 hän voitti seuran riveissä Stanley Cupin.

- Selänne on ollut Anaheimille loistava pelaaja työsulun jälkeisen sääntöviidakonkin kannalta. Anaheim on voinut pelata palkkakaton kanssa melko huoletta, sillä Selänteellä ei ole ollut lähtöhaluja ja NHL:n sääntöjen mukaan yli 35-vuotiaille pelaajille voi maksaa bonuksia, jotka eivät vaikuta palkkakattoon.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt